Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1510 návštěvníků)

"BEF" - smetanová hořčicová omáčka - výborná a skoro bez práce !!!!!

5.0
"BEF" - smetanová hořčicová omáčka - výborná a skoro bez práce !!!!!

Potřebné ingredience

Hovězí zadní maso ( ale i jakékoliv jiné - kuřecí, vepřové, telecí, nebo i čufty z mletého masa - hovězí je ale NEJ... ), sůl, pepř, olej, cibule, plnotučná hořčice, masox, šlehačka, zakysaná smetana, hladká mouka, mléko, citron.

Postup přípravy

Hovězí zadní maso nakrájíme na dlouhé nudličky. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř a masox ( pokud nebudete dělat velké množství, jako se dělává u nás, úplně bude stačit jen půl kostičky ) Dusíme, dokud není masíčko úplně měkkoučké. Přidáme 4-6 lžic plnotučné hořčice ( znovu dle množství omáčky ) a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky. Dle potřeby zředíme mlékem. Dochutíme šťávou a kůrou z citronu, popř. Podravkou.
U nás podáváme s houskovým knedlíkem, ale maminy dělají i s těstovinami, rýží, brambory - prostě každý dle své chuti.....
VYNIKAJÍCÍ A RYCHLÁ OMÁČKA!!!

Zadní hovězí maso nakrájíme na dlouhé tenké nudličky.

Na oleji osmahneme cibulku dozlatova......

.....přidáme maso, osolíme, opepříme, pokud nebudou dlabat malé dětičky, přidáme masox. Maso necháme "zatáhnout".

Přidáme hořčici a za občasného podlévání vodou, dusíme doměkka. Můžeme urychlit v papiňáku, v tom případě ale hořčici zatím nedáváme, pouze podlijeme vodou a hořčici dáme, až když je maso měkké - v papiňáku by se to s hořčicí lehce přichytlo a to by byla véééééliká škoda :o)

Když je maso měkké, pomocí cedníku ( zabráníme hrudkám ) přilijeme směs ze šlehačky ( nebo i mléka ) a hladké mouky.

Dolijeme zbytek šlehaček a zakysaných smetan, pokud je třeba, zředíme mlékem - vše dle požadovaného množství.....Dochutíme kůrou a štávou z citronu, , solí, pokud je omáčka moc kyselá, přidáme trochu cukru.

a ještě domácí knedlíčky.....ty si chystám, když se dusí masíčko.....
Do mísy nasypeme hrubou mouku smíchanou se solí. Na jedné straně udělám důlek, tam rozklepnu vajíčko, Na druhou stranu rozdrobím kostičku droždí a přiliju neochucenou minerálku - stačí i obyčejná voda, s minerálkou jsou knedle kypřejší a nadýchanější.

Když nabobtná kvásek, vypracujeme vláčné těsto. Minerálku přilévám postupně, aby nebylo těsto příliš řídké. Na teplém místě necháme tak 1/2 - 3/4 hodinky kynout, mezitím těsto alespoň jednou srazíme, aby bylo opravdu dobře vykynuté.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a přidáme nakrájené housky nebo rohlíky.

Všechny kostičky zapracujeme do těsta.

Těsto si rozdělíme na menší části - podle toho, jak velké chceme mít knedlíky - a vyválíme si úhledné šišky - pozor, ve vodě knedlík ještě dost nabyde, takže o něco menší, než chceme ve finále mít. A ještě jedna rada - při válení knedlíku dávejte pozor na ne úplně přichycené kraje - občas se stane, že někde nějaký kousek těsta "vykukuje" ( nevím, jak to popsat :-)) ) - při vaření by se taková "kapsa" rozšklebila a místo kulatého úhledného knedlíku, byste měli prazvláštní patvar - hovořím z mé vlastní zkušenosti, při mé knedlíkové premiéře to takto dopadlo.... :-))

Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody - délka varu závisí na velikosti knedlíku - i u větších knedlíků by mělo stačit 10 minut z jedné strany, pak knedlík otočíme a vaříme 10 minut z druhé strany.

Uvařený knedlík vyndáme a rozkrojíme napůl - zjistíme, zda je i uprostřed uvařený, pokud je ještě trochu syrový ( jako tento na fotce), můžeme ho vrátit ještě na chvíli do vody.

Knedlíky nakrájíme na plátky - já používám nit, někdo má kráječ na knedlíky, ten ale při překrajování knedlík zplacatí a pak není tak krásně kulatý.....

Tahle omajda je fakt úúúžasný žrádýlko !!!! Překvapte manžela a uvařte mu tuto rychloóbrdobrotu za necelou hodinku.... DOBROU CHUŤ PŘEJE LUCKA !!!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hancasam 20. 4. 2013, 13:18
Výborná (Y) (Y) (Y) vařím často :-) Děkuji za receptík (F) (F) (F) (hotdog)
kebulka 19. 3. 2013, 12:33
Luci,omáčka je moc dobrá.Nedala jsem smetanu ke šlehání,neměla jsem,tak jsem dala mléko a zakysanku,ale celé se mě to zdrclo,kde jsem udělala chybu *-) Po vyndání masa a následného rozmixování omáčky už bylo vše ok (Y)
hancasam 20. 4. 2013, 13:20
@kebulka Zakysanou smetanu musíte než jí přidáte do pokrmu prochíchat s trochou omáčky v hrnečku a pak tam nalít. Pak by se zdcnout neměla, mě to tak funguje
kebulka 4. 7. 2013, 21:35
@hancasam (Y)
petunka 77 1. 12. 2012, 20:54
mnoo tak tohle vyzkouším ^o) ^o) ^o)
jackny 30. 11. 2012, 17:56
Děkuji za super recept, nemá chybu - je to rychlovka a vynikající!!!!!!!!!!!!! (Y)
Petra (Kája + Honzík 28. 11. 2012, 12:40
Díky za recept (L) Omáčka je LUXUSNÍ !!! dělala jsem z hovězího masa a jen se zaprášilo (zajic)
Paluna 24. 11. 2012, 1:36
Tak včera uvařeno k večeři jako překvapení pro (svatba) z krůtího masa. Nejdřív jsem tomu nějak nemohla přijít na chuť, ale pak jsem to trošku doladila (cukr - dala jsem hodně citronu, ale pak jsem stejně ještě přikápla ocet ,-) ,-) ) a přidala jsem bobkový list a 2 kuličky Nového koření a nemělo to chybičku, ještě bude dneska k obědu, jen musím opět zadělat na knedlíky, včera (svatba) zpucoval skoro 2 velké šišky na posezení... 8-| 8-| Ale jinak moc děkuji za recept, je rychlý a moc dobrý (F) (F)
Zrušený účet 23. 11. 2012, 7:08
Tak tedy...vážení, tohle nemá chybu. Přiznávám, že jsem nejdříve sondovala na diskuzi, zda je to skutečně tak dobré, jak se tu píše...a je to ještě lepší! ,-) Díky za skvělý recept! Vynikající! (L)
Alena386 16. 9. 2012, 11:33
Zdravím, vařila jsem váš recept a jé výborný ňam ňam. Všichni i dětičky si moc pochutnaly. Díky za inspiraci (Y) (hello) (hello)
marky18 2. 8. 2012, 1:49
ooobr mňamka!!!Díky za tip (Y) (Y) (Y)
Rokynka (upraveno) 12. 8. 2012, 6:20
chystám se na ni o víkendu , pak dám vědět :-)
Rokynka 12. 8. 2012, 6:21
@Rokynka výýýýýýýýýýýýýbornááááááááá díky za recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Peťka26 29. 3. 2012, 13:04
(Y) super
K+I+D+M 19. 3. 2012, 11:20
zkusila jsem o víkendu a mohu jen doporučit, rychlá a vynikající, díky za skvělý recept (Y) (jidlo) (pl) :-)
vikina75 18. 3. 2012, 10:58
tak dnes jsem u vás načerpala inspiraci a receptík na super oběd, omáčka je vynikající, díky
uhelenky 8. 2. 2012, 12:55
Právě dovařeno a moc dobré i z kýty (L)
XveraX 2. 2. 2012, 17:07
Určitě vyzkoušíme, my jsme omáčkoví a už mi dochází fantazie. Děkuji za super návod (Y)
janulka44 2. 2. 2012, 16:30
(clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L) |:o) (F)
hrusticka84 2. 2. 2012, 14:24
OMÁČKA JE VINIKAJÍCÍ ZKUŠENÁ Z KRŮTÍHO MASA |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) syn to snědl aniž by řešil co to je za maso,A TO PROSÍM U NÁS NENÍÍÍÍ NORMÁLNÍ ...do papińáku můžete dát hořčici před zatlakováním,v případě,že nevaříte na plynu . (Y) (Y) (Y) (Y)
atevit 19. 1. 2012, 12:31
Omáčka je vynikající!!!!!! Moc děkuji za recept (Y) (Y) (Y)
kratlacvhile 24. 10. 2011, 10:33
DĚKUJI ZA RECEPT,VYNIKAJÍCÍ,URČITĚ SE STANE NÁŠIM OBLÍBENÝM (Y)
danuscha 22. 10. 2011, 13:03
Omáčka je výborná (Y) (Y) (Y) určitě ji budu dělat častěji :-). Díky za recept (L) (L) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie