Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 54 návštěvníků)

Výborná pečená povidla-bez míchání!!!

0.0
Výborná pečená povidla-bez míchání!!!

Potřebné ingredience

2 kg švestek, 2 lžíce octa, 0,5 kg cukru- krystal či krupice, 4-6ks celé skořice(je to jedno balení z Vitany), 6ks badyánu(může i nemusí být), 1 lžíčka hřebíčku, 4 lžíce rumu, plech na pečení

Postup přípravy

Švestky vypeckujeme, pokapeme octem tak, aby se dostal všude.-) a spolu s kořením dáme na pekáč do trouby péci na 225 `C a to na 30 minut. poté přidáme polovinu cukru a bez míchání vrátíme do trouby. po 15 minutách znovu na plech nasypeme zbytek cukru opět bez míchání směsi! a opět pečeme 15 minut. Poté vyjmeme a vytáhneme ze směsi koření(občas se hřebíček hůře hledá ale není to na škodu, dodává postupně dále patřičné aroma, pak přidáme rum a směs rozmixujeme v mixeru- možno tyčový popř. klasický, pak plníme do skleniček, uzavřeme a posléze obrátíme dnem vzhůru. Povidla jsou naprosto vynikající !!!!Neváhejte a vyzkoušejte nebudete litovat. kdo má rád více kořeníčka, doporučuji při plnění skleniček přidat kousek celé skořice i kousek badyánu, postupně aroma uvolňuje a povidla jsou mnohem výraznější :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vladka53 8. 5. 2017, 10:46
Možná by to šlo i z hrušek? Letos vyzkouším, ze švestek jsem je dělala vloni.
megaa 12. 5. 2017, 11:10
@vladka53 toť otázka, určitě mi napište, zdali se povedlo, protože toto netuším ...
Leoonka 5. 9. 2016, 21:03
Super recept, dělala jsem povidla poprvé,rovnou z dvojité dávky. Zitra natrham další švestky a jedu druhé kolo (Y)
megaa 8. 5. 2017, 10:11
@Leoonka my děláme opakovaně, tedy v případě, že jsou švestky, letos to moc dobře po těch mrazech nevidím...
lenule11111 23. 7. 2016, 21:53
Milujeme povidla..akorád ta úroda švestek nevím jaká bude.. *-)
megaa 26. 7. 2016, 12:11
@lenule11111 budeme si muset vystačit s kupovanými...vloni to byla paráda, to se vařilo, letos švestky nemáme...
Markousekkk 3. 9. 2015, 8:35
(Y) (Y)Výborné, děkuji za recept (clamp) (clamp) (clamp)Dělám podle Vašeho receptu Kateřino již druhým rokem |:o) |:o)Markéta (F)
megaa 23. 7. 2016, 12:51
@Markousekkk děláte mi radost, škoda jaká je u nás letos bída na švestky po mrazech.... *-) snad to bude příští rok lepší, zásoby nám opět došly ,-)
LVR 3. 9. 2015, 7:36
Vynikající. ...musím chválit. ... (Y) (objimam) chutnají nám všem. ...opravdu doporučuji, jsou bez dřiny. Díky za recept.Lenka
megaa 23. 7. 2016, 12:52
@LVR pro nás uspěchané maminky...mám 3 malé děti, tak vše jen a jen udělat rychle t je času na hřiště :-)
vojda 20. 8. 2014, 16:54
Dnes jsem dělala poprvé a naprosto úžasné!!! (Y) Moc děkuji za skvělý recept, hned jdu na druhou dávku :-)
raj.overalku 8. 8. 2014, 21:16
(Y) (Y) Dnes jsem poprvé pekla a výýýborné! Neměla jsem koření, nasypala jsem 2 lžičky klasického mletého koření na perník, jsou úžasně husté, fakt super! (L) myslíte, že by se daly udělat i stejně ze špendlíků?
megaa 23. 7. 2016, 12:54
@raj.overalku myslím že se špendlíky se asi dost nadřete...těch pecek, ale pokud jste již zkoušela a zadařilo se, budu ráda za zprávičku (Y) (hello)
avoremyw 19. 9. 2013, 18:32
A letos opět, ráj v hubě :-). Jen jsem toho udělala méně a trochu méně cukru. Nemá to chybu .
megaa 26. 9. 2013, 12:44
@avoremyw děkuji, je to ráj v hubě (F) (F) jen u nás letos je bída na švestky, tak já letos nedělám :´(
Jance a Elishka 16. 9. 2013, 20:24
Holky, tak jsem dneska dělala a nevím nevím. Mám to nějaké řídké a nevypadá to jako povidla. Není to tak tmavé. Co stím mám dělat? :(
avoremyw 19. 9. 2013, 18:51
@Jance a Elishka Určitě to muselo dopadnout dobře, právě ta barva je nádherná, né tak tmavá jako z krámu :-). Neboj se toho.
avoremyw 8. 9. 2012, 14:39
Je to "ráj v hubě" :-) úžasný recept . Ve svých 63 letech jsem poprvé dělala švestková povidla, takovou ňamku jsem fakt nejedla. Udělala jsem i jablečná. Také velmi dobré a vlastně téměř bez práce.
megaa 19. 9. 2012, 11:22
@avoremyw děkuji (F) |:o)
Freny7 21. 8. 2012, 12:26
Ahojky , já peču už druhou várku a to tak, že na plech naskládám půlky vypeckovaných švestek do sebe "styl lžičky" a pak klidně ještě jednu řadu na plocho, lehce posypu cukrem (cca 20 dkg) , šupnu do trouby na 170°C a tři a půl hoďky se o to nestarám. Žádné míchání, hlídání, žádný ocet, žádné koření - povidla mají chutnat po švestkách, ne? ,-) Pak to přendám do hrnce, rozmixuju ponorákem, nandám do skleniček a ještě 20minut steriluju. Jsou výborné, husté, tmavé a mňamózní (Y) F*
megaa 30. 8. 2012, 21:25
@Freny7 Františko, já zkoušela letos taky bez cukru a byla super, inu zkušenosti, zkoušela jsem i recept na Nutelu ze švestek a dobré taky, kluci se do toho zamilovali a je toho tedy více jak z povidel (F)
iwis8 26. 8. 2011, 7:45
U nás platí pravidlo, že do slivkového lekváru/švestkových povidel cukor nepatrí *-) a to si pamätám ako sme ho varievali u prababky na dvore v obrovskej medenej kotline (Y) teraz ho robíme tak, že slivky nameliem na mäsovom mlynčeku, vylejem na pekáč, pridám 2PL octu a dám piecť na 200-220°C, snažím sa trúbu veľmi neotvárať, lebo to len spomaluje celý proces a za 2-3 hodinky je lekvár hotový. Trúba nie je ofŕkaná a ani pekáč nie je problém umyť. Nás fascinuje na slivkovom lekvári práve tá chuť sliviek :-) Cukor sme dávali asi 2x, keď boli slivky kyslejšie, ale mám pocit, že sa to len predĺžilo, kým to bolo hotové a slivky si aj tak pustia dosť vlastného cukru
megaa 14. 8. 2012, 15:25
@iwis8 tak letos máme hodně švestek a jedeme opět znovu, už nejsou !!! (F) [A]
megaa 26. 8. 2011, 8:32
@iwis8 Milá Ivanko, díky ta tip [A], no já recept podědila, a chutná, nevím, možná tam cukr dávají skrz konzervaci(?) nebo spíše pro to, aby chutnal mlsounům ,-), vím, že mi babička říkala také, že prababička vařila v měděném kotli,a že to bylo na h..o protože se muselo pořád míchat a tak se na to příště již vykašlali, zkusím ten Váš tip, to bude to pravé!!!, je otázkou tedy - nezkazilo se Vám? jak dlouho takto povidla vydržela??? *-)
iwis8 29. 8. 2011, 15:48
@megaa máme doma asi 3 ročné poháre najstrašie a sú dobré, nepokazil sa nám ani jeden. A keď nám prababka zomrela, našli sme tam poháre aspoň 10 rokov staré a tuším moja babka ešte má nejaký odložený a žiadnu pleseň tam nie je vidno :-o Ono to je asi aj tým, že každá oblasť má to svoje. A keď sme ho varievali na tom dvore v tom kotly, to bol zážitok, teda aspoň pre nás, deti, viem že sa nás tam zišlo dosť veľa a sa pri tom dospeláci striedali, lebo sa to fakt muselo stále miešať, ale má to svoje čaro, dodnes mám ten obrovský kotol pred očami :-)
megaa 31. 8. 2011, 10:30
@iwis8 ,-), já to závidím, mě o tom vyprávěla maminka jak z toho babička a teta byly vyřízené, vařily jen jednou a prý nikdy více, že to míchání není nic pro ně 8-|, jak je více rukou, co mohou míchat, tak to je bezva, já jsem na to sama a tak mě vyhovují ta pečená povidýlka (F) (Y), ale moc díky, určitě to zkusím i dle Vaší rady - bez cukru, pro sebe :-|, páč mám problém se zuby a tak čím méně cukru, tím lépe, ale již nikdy více povidla kupovaná, ta pečená slaví úspěch už v obou našich spřízněných rodinách, takže příští rok opět pojedem znovu- švetsky letos nám již došly (child12). krásný předškolní den (plaz) (L)
komarka 25. 8. 2011, 11:55
A nejsou tam patrné šlupky, i když to rozmixujete? Kdysi dávno jsem povidla dělala, ale ty šlupky jsem zaboha nemohla rozmixovat. Ale tenkrát jsem povidla vařila.
žingi 25. 8. 2011, 11:58
@komarka já je pekla jako paní tady a šly pěkně rozmixovat (Y) (Y) (Y)
megaa 25. 8. 2011, 13:18
@žingi přesně, rozmixované to bylo ihned :-) krásnou barvičku to mělo (child1)
megaa 25. 8. 2011, 19:01
@megaa řekla bych že rozmixovány byly během pár vteřin, to se nemusíte bát (L) |:o) (Y)
megaa 25. 8. 2011, 19:01
@megaa řekla bych že rozmixovány byly během pár vteřin, to se nemusíte bát (L) |:o) (Y)
megaa 25. 8. 2011, 9:39
pokud nechcete dávat celou skořici je možno zaměnit-ovšem až po upečení povidel za lžičku mleté skořice, ale neí to již ono, chuť skořice není tak výrazná (L)
žingi 25. 8. 2011, 10:13
@megaa dělala jsem i s kořením a pak bez a musím říct,že ty bez mě i rodině chutnají více (F) (F) (F)
megaa 25. 8. 2011, 10:58
@žingi no u nás doma, jak kdo, pánové mají raději kořeněné a tak dědeček, manžel i strejda mlaskali při těch s více kořením, mě chutnala povidla ta i ta a dětem chutnala méně kořeněná varianta (flower), jen už mi přišla ta povidla spíše jako marmeláda či džem, ale varianty obě jsou moc dobré :-) te´d se chystám na švestky ve vlastní š´távě- do sklenic naložím švestky postupně při vkládání proložím 1 lžící cukru a dám 1 lžíci vody a sterilizuji v hrnci, suprový recept na koláče v zimě, knedlíky, apod, lepší jako kompotované, mít více švestek, šoupnu ještě sušit do trouby, ať máme sušené domácí, nesířené jako z obchodu... 8-| (Y)
megaa 25. 8. 2011, 11:00
@megaa ještě připomínku, původní recept je s dosti velkým množstvím cukru, pokud jsou švestky hodně cukernaté, zkusím příšte s menší dávkou cukru cca oloviční, ovšem nemám zatím ozkoušeno, ale kdo nemá rád moc sladké, tak si myslím, že to by šlo, pokud někdo již vyzkoušel, budu ráda za příspěvek a poučení (Y)
žingi 25. 8. 2011, 11:57
@megaa s poloviční by bylo málo,ale o něco míň se dát určitě může,když jsou zralé,já tu druhou várku měla už dost zralou a nemuselo být tolik cukru,půl by bylo ale málo.Víte jak dělá mamka švestky,jen napůlí dá do sklenic,steriluje jen chvíli,aby chytly víčka bez cukru a má je na buchty,bez vody a cukru,ten tam nedávejte,zbytečně pustí švestky šťávu (Y) (Y) (Y)
megaa 25. 8. 2011, 13:20
@žingi suprovéééé, vyzkouším, no já měla receptík s 1 lžící cukru, že je to fajn právě do koláčů, buchet třebas v zimě, kdfyž švestky nejsou (pusa)
žingi 25. 8. 2011, 13:46
@megaa ano,proto to tak mamka taky dělá,já né,mě stačilo peckování na povidla ,-) ,-) ,-)
megaa 25. 8. 2011, 19:00
@žingi (L) (clamp) (Y)já se u odpeckovávání taky pěkně pořezala, až mě palec bolíííí, auuuu :-D (F) ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie