Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez kvasnic!!)

0.0
Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez kvasnic!!)

Potřebné ingredience

300 g aktivovaného žitného kvásku 300 g mouky (já dala 90 g kupované hladké pšeničné "dvounulky" + 80 g doma mleté špaldové (samozřejmě lze i kupovaná, ale ta domácí prostě krásně voní) + 110 g doma mleté žitné mouky (kupovaná celozrnná žitná hladce mletá udělá stejnou službu)) asi 180 ml vlažné vody 15 g soli lžičku kmínu hodně mouky na podsyp a posyp

Postup přípravy

Těsto vypracuju v robotu - hákem vymíchat asi 15 minut, jinak ručičky poslouží úplně stejně, ale bóóólí, lépe zapřáhnout ochotného a hladového mužského.
Těsto je řidší, ale nelekejte se, ne úplně řídké, musí dělat jakoby provazce. Vyklopit na silně pomoučený vál (udělá takovou placku, opět: nelekejte se, ještě se zahustí moukou) a překládat se zmačkáváním "svárů", až je pěkně tvarované a sametové.
Pak se vytvaruje bochánek, který vložíme do ošatky (ideální by byla do takév té oválné, třeba z pedigu, když není origo, já měla jen ošatku, tak jsem vložila do vymoučené utěrky, bohatě posypala moukou, přikryla utěrkou a nechala kynout.
Těsto z kvásku kyne podstatně déle, při pokojové teplotě, někde u topení (ale zse ne na příliš horkém tělese, bacha), až několik hodin. Taky není špatné, když se těsto zadělá kvečeru, dát do ledničky a přes noc nechat kynout v ní, pak je chuť (prý) plnější, ráno se jen vytáhne z ledně, zahřeje se na pokoj. teplotu a nechá vykynout - mělo by asi zdvojnásobit objem.
Troubu jsem rozpálila na maximum, na dno jsem dala plech s vodou,chleba jsem opatrně přesunula na plech s papírem, šupla do trouby a pekla asi 20 min. na maximum a pak dalších 20 min asi na 180 °C.
Po vytažení nijak nenatírám vodou ani ničím podobným jako u běžných receptů - a nelituju:)

Aktivovaný žitný kvásek:
(Někdo dělá jen z žitné mouky a vody, já pro první pokus použila ještě sušený kvásek Alnatura z DM Drogerie podle návodu z internetu na varimezdrave.cz):
první den ráno: balíček Alantura kvásku (bacha, kvásku, ne kvasnic!) z DM + 100 g žitné mouky + 300 ml vlažné vody - dobře vymíchat, přikrýt utěrkou a postavit někam k teplu, pak už netřeba sledovat až do večera (platí pro každé přidávání mouky a vody)
první den večer: přimíchat k základu asi 50 ml vlažné vody a 50 g žitné mouky a nechat dále pracovat
druhý den večer: přidat 50 g mouky, dobře promíchat a opět pod utěrku a k teplu
třetí den ráno: přidat 60 g mouky a 150 ml vlažné vody, Kolem poledne už by mělo být znát kvašení - těstíčko začne dělat bubliny a pěnu a bude nakysle cítit.
To je okamžik, kdy lze odebrat pro zadělání těsta na chleba - . zbytek přendat do nějaké zavařovací sklenice nebo nějaké podobné nádobky, přimíchat asi 4 lžíce mouky a 4 lžíce vody, promíchat, nechat ještě nějakou dobu prokvasit, pak přikrýt ubrouskem nebo kapesníkem, zagumkovat (aby mohlo dýchat) a šupnout do ledničky, kde vydrží asi týden - pokud nevyužijete, zase je nutné "přikrmit" moukou a vodou a nechta v teple prokvsit, kvásek se tak "omladí" a zase o něco díle vydrží připravený k dalšímu odebírání...

... takto vypadá můj první pokusný "kváskový králík"

... a v řezu:)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

iv@ 19. 2. 2012, 9:17
Nádherně popsané (Y) (Y)
ilci22 14. 2. 2012, 22:48
Právě jsem objevila receptík. Moc za něj děkuji. Určitě ho vyzkouším pro mé labužníčky.
palisandra 6. 2. 2012, 17:58
Vypadá hezky. Mně z toho alnaturového kvásek vypěstovat nešel, ani z jiného sušeného ze zravé výživy, ale jak jsme pak zjistila, podobně namáhavé, jako oživit tyhle sušené, je udělat si ten ze žitné mouky a vody, to se mi nakonec povedlo :) Jinak super, i to, že uvádíte zdroj inspirace - jen bych to dala přímo do receptu, poměr mi byl povědomý a v komentářích se to vysvětlilo :) A je fajn, že neuvádíte možnost "když někomu přebyly zbytky kuřete a majolka od nedělního oběda, hoďte je tam taky". Zdroje tady málokdo dává, zato tipů, jak jídlo znehodnotit, těch je tu spousta :)
Hanulka2 6. 2. 2012, 13:53
Pavli, opravdu se Vám propeče za 40 min???? já pekla kváskový žitný několikrát, byl teda čistě žitný, ale pekl se téměř 3 hodiny! Tahle rychlá příprava se mi moc líbí, ten můj recept je podstatně složitější. Zadělává se večer, ráno se přidává další mouka, kyne, v poledne se přidává další mouka, kyne a až poté se peče.. takže záležitost téměř na celý den.. uf...a to se peče opravdu téměř 3 hodiny.. tento recept se mi líbí, jen bych nahradila tu bílou mouku nějakou celozrnnou..
pafka 6. 2. 2012, 15:05
@Hanulka2 hani, vážně. po poklepu krásně dutý... on je celkem malý,, sice je tam 300 g kvásku, ale pak už jen 300 g mouky (synové na domácí chleba moc nejsou, a tak jsem pro sebe a muže nechtěla dělat napoprvé žádnou "kládu"). možná se tak propekl právě proto, že tam byl díl té bílé mouky. z dřívějšího pečení s kvasnicemi mám tu zkušenost, že čistě celozrnný chléb nejen že kyne pomaleji, hlavně nikdy neskočí tolik (a "nezdravou" bílou mouku jsem vyvážila čerstvounkou voňavou doma namletou :)). no a právě jsem hledala pro první pokus na netu něco skutečně rychlého a všude jsem se dočítala jen to, co píšete: přidat mouku, prokynout, přidat mouku, prokynout... no po třech dnech kvásku ještě tři dny kynutí, to už na mě bylo moc. našla jsem jednoduchý recept od pana cuketky, kde stálo asi vcelku toto: kolik kvásku, tolik mouky, nechta vykynout na dvojnásobek a šup do trouby, jakýpak párání. dolů na plech vodu, ať to není jedna velká kůrka - a to ztlumení mám ze své zkušenosti - on dokonce psal půl hodiny na maximum jako celkový čas pečení - já dala kompromis: dvacet min na max a dvacet na méně. a vyšlo to. možná je to troubou, ale nemám nic extra, a chlebík byl opravdu krásně propečený, vláčný a s křupavou kůrkou :) držím palce, napište, jestli se povedl.
ilci22 5. 2. 2012, 17:09
Chleba vypadá výborně. Můžu poprosit o recept? Zajímalo by mě, i jak vyrobit domácí kvásek. Určitě bych chtěla chlebíček upéct.
pafka 5. 2. 2012, 21:40
@ilci22 ilonko, děkuji, receptík jsem přidala. postup na kvas je v detailu - je to trochu pracnější, ale my jsme s manželem (který tedy rozhodně není žádným zastáncem zdravé výživy apod.) úplně u vytržení... :)
tomtyna 5. 2. 2012, 20:06
@ilci22 Dobrý den Ilonko tady máte můj receptík na domácí kvásek http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=98174&user=85818 (hello) (hello) (mp) (F) (F) (F)
marcelau 5. 2. 2012, 14:49
vypadá úúúžasně (Y)
pafka 5. 2. 2012, 15:03
@marcelau děkuji, marcelko. a chuť je dost specifická. asi dopadnu stejně jako všichni, kdo propadli domácímu kváskovému chlebu (jestli nebudu líná ,))

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie