Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 507 návštěvníků)

Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

5.0
Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

Potřebné ingredience

400 gramů polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 gramů másla do těsta + dalších cca 50 gramů na náplň a pomazání po upečení, 60 gramů cukru moučka + cukr krupice do náplně, 1 kostička kvasnic, 2 dcl mléka, skořice a špetka soli

Postup přípravy

Postup přípravy najdete u jednotlivých fotografií.

Kvasnice rozmícháme s trochou cukru (rozpustí se). Přidáme trochu vlažného mléka a polohrubé mouky. Přes misku přehodíme utěrku a necháme 10 minut vykynout.

Žloutky s cukrem rozmícháme, přidáme zbytek surovin a vykynutý kvásek.

Těsto propracujeme a mícháme tak dlouho, než se přestane lepit.

Chvilku to potrvá, ale nakonec bude těsto opravdu krásně hladké a přestane se k okrajům mísy lepit.

Do hrnce si připravíme asi 50 gramů másla, 4-5 lžic krupicového cukru a 3 lžičky skořice a necháme máslo rozpustit.

Vykynuté těsto si vyválíme na co nejtenčí placku, kterou potřeme asi dvěmi třetinami připravené směsi z másla, cukru a skořice.

Zarolujeme jako závin...

A ostrým nožem (nejlépe si mi krájelo vroubkovaným nožem na pečivo) prořízneme od vrchu až na konec.

Nahoře zůstává spojeno, dole je proříznuto až ke konci.

Začneme překládat jednu stranu přes druhou, až vytvoříme takový motanec:-) Nakonec spojíme do kruhu a necháme na plechu asi hodinu vykynout.

Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut - do zezlátnutí.
Po upečení můžeme jen pocukrovat nebo potřít zbytkem směsi, kterou jsme si nechali z plnění.
Kromě skořice jsme zkoušeli plnit nutelou či do skořice přidat ještě rozinky....prostě přidat, co má každý rád:-)

Nikdy u nás nevydrží do rána:-)

A ještě ukázka plněného čokoládou...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet (upraveno) 20. 10. 2012, 16:40
Také jsem už několikrát dělala (Y) (Y)Jen s hl. moukou
mmarch2712 9. 10. 2012, 10:26
@ taky jsem dělala z hladké mouky a včera jsem ho zkusila i jako závin - naplnila jablíčky se skořičí, cukrem, kakaem a rozinkama namočenýma v rumu a boží, ještě lepší jak jen s tou skořicí a máslem, jen se po něm zaprášilo (Y) (Y) (Y) jaký může být rozdíl když se použije podle tohoto receptu místo hladké mouky, tak polohrubá??
Lenka 9. 10. 2012, 12:39
@mmarch2712 Šla jsem kouknout do knížky s receptama, jestli jsem se nesekla a opravdu mám napsanou mouku polohrubou. Je to starý recept po mojí babičce. Tak netuším Ale vaši variantu s jablíčkama zkusím
vset.anna 8. 10. 2012, 9:50
Chystám se vyzkoušet, už se mi sbíhají sliny (zajic) dělá se celý z polohrubé mouky? *-) děkuji za odpověď (L)
Lenka 8. 10. 2012, 10:02
@vset.anna Aničko, už jsem upravila v receptu - celý dělám z polohrubé mouky :-)
aaalena 8. 10. 2012, 9:36
Milé dámy i já jsem vyzkoušela tolik opěvovaný kringel, ale ruku na srdce, až taková bomba to tedy není. Tedy u nás ne, připadá mi to suché a štrůdl je holt štrůdl..... *-) *-)..myslím, že pipiny si dají...u nás se nic nevyhazuje.
mmarch2712 9. 10. 2012, 10:28
@aaalena taky jsem dělala ale z hladké mouky a suché to vůbec nebylo, při pečení jsem potírala sladkou vodou s rumem a super a včera jsem ho zkusila i jako závin a to bylo něco, lepší těsto na závin jsem neměla - naplnila jsem jablíčkama zadělanýma se skořicí, kakaem a rozinkama v rumu, dělala jsem těsto podle tohoto receptu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=132915
vlasťulka 8. 10. 2012, 10:44
@aaalena já to měla taky suché *-)
cozumel 28. 10. 2012, 16:30
@vlasťulka Nejste sama, já taky, a to jsem poctivě dala máslo a těsto krásně vykynulo v pekárně *-)
Jolanek 8. 10. 2012, 7:29
Včera jsem vyzkoušela,byl vynikající.A ve třech jsme ho za odpoledne celý snědli. (Y)
rikejmi 7. 10. 2012, 22:44
Mám v troubě držte palce ať si neuříznu ostudu ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
janelačka (upraveno) 13. 10. 2012, 19:29
ráda vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny...! (L) a musím Vás pochválit za dokonalý popis a fotky.... (flower)
MagdiVeru 7. 10. 2012, 15:08
Zdravím Leni (flower), i já jsem dnes vyzkoušela Váš recept a musím říct - jedna obrovská dobrota!!!!!! |:o) (clamp) |:o) (clamp) (Y) (Y) (Y) Upekla jsem po obědě a už je víc jak půlka pryč! Když jsem ho dělala, přišla mamka a odcházela s receptem a prý už má taky upečeno ,-)! Já jsem ke skořici přidala i trochu jablíček a trošku jsem posypala kokosem. Je to opravdu moc dobré, určitě upeču i jiné varianty. Moc dík za super recept. Pavla (hello)
Lenka 7. 10. 2012, 22:15
@MagdiVeru Tak to jsem moc ráda [A] S jablíčkama vyzkouším - děkuji za tip (F)
BB72 7. 10. 2012, 13:56
Právě se peče, tak uvidíme :-) :-@ :^)
inaina 7. 10. 2012, 13:12
(Y) (Y) (Y)už je půlka fuč (zajic) (C) výborný (Y) (Y) (hello) (hello) (F)
Lenka 7. 10. 2012, 13:40
@inaina Jenom půlka? :-D Jsem ráda, že chutná (F)
(Ivule) 6. 10. 2012, 20:29
ty brďo...hm tak to musím také zkussi,vypadá bááájo |:o) (Y) (Y) (L)
Terapera 5. 10. 2012, 20:24
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)určitě vyzkouším trdelník miluju !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
vlasťulka 5. 10. 2012, 13:15
jdu na to (Y) :-)
vlasťulka 7. 10. 2012, 11:13
@vlasťulka měla jsem to suché,nic moc :-S
Lenka 7. 10. 2012, 13:40
@vlasťulka Suché? :^)Možná málo náplně?
Bohdana123 5. 10. 2012, 12:32
Moc se mi váš recept líbí a ráda bych ho vyzkoušela,vypadá hodně lákavě (Y) Mám jen dotaz k té mouce, používáte hladkou a neob polohrubou jako máte uvedeno u kvásku? Díky B.
Lenka 6. 10. 2012, 9:00
@Bohdana123 Krásné ráno, používám polohrubou mouku. Tak ať se povede!
Ála01 5. 10. 2012, 12:00
Leni, také jsem vyzkoušela váš recept a je to dobrutka. Už jsem zkusila i s makovou, ořechovou a jablečnou náplní a všechny jsou výborný (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)
nekup to 5. 10. 2012, 9:55
(Y)
Jane777 4. 10. 2012, 19:06
Leni (hello) i já se hlásím (C)děkuji moc (F)za prima recept (Y) (Y) (Y)dobrota (clamp)přidávám k oblíbeným :-)Dokonalý postup (Y),mějte se (jablka)Jana
Lenka 4. 10. 2012, 23:28
@Jane777 Jééé, to jsem ráda, že chutnal Opatrujte se a krásný podzim
usmev 2. 10. 2012, 18:22
vypadá to dobře, šly by dovnítř zamotat nastrouhaná ochucená jablka *-) (F)
melyh 2. 10. 2012, 15:42
Vyzkoušela jsem Váš receptík a pletenec se krásně povedl a byl |:o) (Y).Díky za názorný postup,budu dělat často,jen se po něm zaprášilo (clamp) ,-)
Lenka 5. 10. 2012, 11:02
@melyh To jsem moc ráda :-)
Tyna12 29. 9. 2012, 12:29
(Y) (Y) (Y)
chnapik 28. 9. 2012, 22:33
Vypadá úžasně (Y) Zítra ho vyzkouším, dcerka zbožňuje trdelník a vše na tento způsob, tak se mi snad povede. Každopádně předem děkuji za perfektní nafocený postup! (Y) (clamp) (Y)
Lenka 29. 9. 2012, 12:27
@chnapik Díky :-) Snad bude chutnat. U nás se po něm vždy jen zapráší :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie