(recept
si oblíbilo 284 návštěvníků)
Rajská omáčka - postup od profikuchaře
Potřebné ingredience
Kořenová zelenina, cibule, raj. protlak, hov. vývar, olej, hl. mouka (jíška) ocet, cukr, koření : sůl, skořice, nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup přípravy
1) Ve velkém hrnci: na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, petržel a celer lehnce do hněda (viz.foto), přidáme koření (i skořici). Restujeme.
2) Pak teprve přidáme cibuli, restujeme, přidáme cukr - necháme zkaramelizovat (když se povede :-)). Pak rajský protlak a poctivě restujeme cca 10 minut - pěkně do tmavě červena až hněda (zajistí tmavou barvu omáčky).
3) Zalijeme hovězím vývarem a povaříme. (z Masoxu dávám 2 kostky na cca 3 litry omáčky)
4) zahustíme jíškou a povaříme nejméně 20minut.
5) přecedíme do hrnce a můžeme dle potřeby dochutit - sůl, cukr, ocet.
HOTOVO - dobrou chuť !!! Pro děti se nebojte přisladit. Já dala 4 pol.lžice. Omáčka by neměla být cítit po protlaku.
Pokud vaříme s masem (HMVZ), vložíme ho v bodě č.3 a vyndáme před č.4 :-)
2) Pak teprve přidáme cibuli, restujeme, přidáme cukr - necháme zkaramelizovat (když se povede :-)). Pak rajský protlak a poctivě restujeme cca 10 minut - pěkně do tmavě červena až hněda (zajistí tmavou barvu omáčky).
3) Zalijeme hovězím vývarem a povaříme. (z Masoxu dávám 2 kostky na cca 3 litry omáčky)
4) zahustíme jíškou a povaříme nejméně 20minut.
5) přecedíme do hrnce a můžeme dle potřeby dochutit - sůl, cukr, ocet.
HOTOVO - dobrou chuť !!! Pro děti se nebojte přisladit. Já dala 4 pol.lžice. Omáčka by neměla být cítit po protlaku.
Pokud vaříme s masem (HMVZ), vložíme ho v bodě č.3 a vyndáme před č.4 :-)
Restování koř. zeleniny a koření
Až zelenina zhnědne, přidáme teprve cibuli :-)
Pak rajský protlak...
Zalijeme vývarem
Zahustíme, povaříme 20min. a přecedíme.
Dobrou chuť !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jášik
(upraveno)
25. 4. 2008, 12:13
Díky Moni za receptík. Moje 1. rajská omáčka po deseti letech manželství . Manžel rajskou a koprovku prostě nemusí , zato u Jášika se začaly projevovat "sladkonávyky" - což má po mně , takže dnes chtěnechtě bude k obědu rajská . Jsem zvědavá, co na to manžel, až večer dorazí s obrovským hladem domů . Jinak omajda je vážně super, zrovna jdem dlabat . Mějte se fajn, Katka.
monchere
(upraveno)
25. 4. 2008, 12:11
Taky se musím připojit a pochválit tuto výbornou rajskou. Právě jsme dojedli a dětem taky moooc chutnala
ogar
(upraveno)
6. 4. 2008, 11:29
Vynikající rajská omáčka, dnes máme k obídku, děkujeme za skvělý receptík určitě si všichni pochutnáme Andrea
MonnaK
(upraveno)
6. 4. 2008, 18:14
@ogar
děkuji
Klekypetra
(upraveno)
3. 4. 2008, 13:04
Právě jsme dojedli, a nemá chybu!!!! Je naprosto skvělá, mnohem lepší než jakou jsem dělala dřív. Díky díky za skvělý recept!!!
bozdíška
(upraveno)
2. 4. 2008, 21:37
Před chvílí jsem dovařila Vaši úžasnou omajdu . Už se nemůžu dočkat zítřejšího oběda . Provoněla nám celý byt, takže se mi o ní bude určitě i zdát . Díky moc za super recept Jana
MonnaK
(upraveno)
3. 4. 2008, 9:51
@bozdíška
děkuji, to mě moc těší . Se zeleninovým základem to opravdu nááádherně provoní tak dobrou chuť!
lumka
(upraveno)
31. 3. 2008, 21:51
a ta zelenina se nemixuje do toho?Ta se vyhodí?
MonnaK
(upraveno)
25. 4. 2008, 10:57
@lumka
samozřejmě můžete. Z nutričního hlediska určitě líp . Ale pozor na množství mrkve, aby vám to nehodilo omáčku do oranžova. Já ji vyhazuju . I tak je vynikající !!! A v tom příapadě, že chcete zeleninu rozmixovat, dejte si koření do bavlněného kapesníčku, svažte a vařte v tom. Před mixováním ho vyhodíte a nemusíte koření lovit .
janca.l
(upraveno)
20. 3. 2008, 10:23
Je to supr recept ale neni tu nikde uvedený počet ingrediencí
MonnaK
(upraveno)
21. 3. 2008, 8:29
@janca.l
Jani, já to ani nijak nevážím. Prostě jak mi to přijde... ale tak orientačně: kořenová zelenina (kupuji mraženou "pod svíčkovou") - dejte tam jednu kompot. misku, rajský protlak cca 140g a vývaru tolik, kolik chcete mít polévky/omáčky - cca 3- 3,5 litru (část se vyvaří). No a koření jak sama uznáte, ochutnáte
janca.l
(upraveno)
31. 3. 2008, 13:08
@MonnaK
jojo už jsem jí skoušla je vynikající
MonnaK
(upraveno)
31. 3. 2008, 20:31
@janca.l
děkuji... to mě moc těší. Přiznávám, že mě ji naučil až manžel (kuchař), chutná opravdu výborně - krásně nasládlá, sytou tmavou barvu... prostě úžasná !!! Děkuji za vzkazík
Martina 11
(upraveno)
13. 3. 2008, 18:22
RAJSKOU MULUJU ZÍTRA BUDE K OBĚDU