Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 284 návštěvníků)

Rajská omáčka - postup od profikuchaře

0.0
Rajská omáčka - postup od profikuchaře

Potřebné ingredience

Kořenová zelenina, cibule, raj. protlak, hov. vývar, olej, hl. mouka (jíška) ocet, cukr, koření : sůl, skořice, nové koření, celý pepř, bobkový list

Postup přípravy

1) Ve velkém hrnci: na oleji orestujeme kořenovou zeleninu, petržel a celer lehnce do hněda (viz.foto), přidáme koření (i skořici). Restujeme.

2) Pak teprve přidáme cibuli, restujeme, přidáme cukr - necháme zkaramelizovat (když se povede :-)). Pak rajský protlak a poctivě restujeme cca 10 minut - pěkně do tmavě červena až hněda (zajistí tmavou barvu omáčky).

3) Zalijeme hovězím vývarem a povaříme. (z Masoxu dávám 2 kostky na cca 3 litry omáčky)

4) zahustíme jíškou a povaříme nejméně 20minut.

5) přecedíme do hrnce a můžeme dle potřeby dochutit - sůl, cukr, ocet.

HOTOVO - dobrou chuť !!! Pro děti se nebojte přisladit. Já dala 4 pol.lžice. Omáčka by neměla být cítit po protlaku.

Pokud vaříme s masem (HMVZ), vložíme ho v bodě č.3 a vyndáme před č.4 :-)

Restování koř. zeleniny a koření

Až zelenina zhnědne, přidáme teprve cibuli :-)

Pak rajský protlak...

Zalijeme vývarem

Zahustíme, povaříme 20min. a přecedíme.

Dobrou chuť !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jášik 25. 4. 2008, 12:13
(F) Díky Moni za receptík. Moje 1. rajská omáčka po deseti letech manželství :-). Manžel rajskou a koprovku prostě nemusí +o( , zato u Jášika se začaly projevovat "sladkonávyky" - což má po mně :-$ , takže dnes chtěnechtě bude k obědu rajská :-). Jsem zvědavá, co na to manžel, až večer dorazí s obrovským hladem domů :-D :-D :-D. Jinak omajda je vážně super, zrovna jdem dlabat (jidlo). Mějte se fajn, Katka.
monchere 25. 4. 2008, 12:11
Taky se musím připojit a pochválit tuto výbornou rajskou. Právě jsme dojedli a dětem taky moooc chutnala (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ogar 6. 4. 2008, 11:29
Vynikající rajská omáčka, dnes máme k obídku, děkujeme za skvělý receptík (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) určitě si všichni pochutnáme (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl)Andrea
MonnaK 6. 4. 2008, 18:14
@ogar děkuji (F) (L)
Klekypetra 3. 4. 2008, 13:04
Právě jsme dojedli, a nemá chybu!!!! (Y) (Y) (Y) Je naprosto skvělá, mnohem lepší než jakou jsem dělala dřív. Díky díky za skvělý recept!!!
bozdíška 2. 4. 2008, 21:37
Před chvílí jsem dovařila Vaši úžasnou omajdu (jidlo). Už se nemůžu dočkat zítřejšího oběda (smich). Provoněla nám celý byt, takže se mi o ní bude určitě i zdát :-). Díky moc za super recept (Y) (clamp) (F) Jana
MonnaK 3. 4. 2008, 9:51
@bozdíška děkuji, to mě moc těší (L). Se zeleninovým základem to opravdu nááádherně provoní (F) tak dobrou chuť! (jidlo)
lumka 31. 3. 2008, 21:51
a ta zelenina se nemixuje do toho?Ta se vyhodí? :-$
MonnaK (upraveno) 25. 4. 2008, 10:57
@lumka samozřejmě můžete. Z nutričního hlediska určitě líp :-$. Ale pozor na množství mrkve, aby vám to nehodilo omáčku do oranžova. Já ji vyhazuju :^) (pst). I tak je vynikající !!! (jidlo) A v tom příapadě, že chcete zeleninu rozmixovat, dejte si koření do bavlněného kapesníčku, svažte a vařte v tom. Před mixováním ho vyhodíte a nemusíte koření lovit (L).
janca.l 20. 3. 2008, 10:23
Je to supr recept ale neni tu nikde uvedený počet ingrediencí
MonnaK 21. 3. 2008, 8:29
@janca.l Jani, já to ani nijak nevážím. Prostě jak mi to přijde... ale tak orientačně: kořenová zelenina (kupuji mraženou "pod svíčkovou") - dejte tam jednu kompot. misku, rajský protlak cca 140g a vývaru tolik, kolik chcete mít polévky/omáčky - cca 3- 3,5 litru (část se vyvaří). No a koření jak sama uznáte, ochutnáte :-$
janca.l 31. 3. 2008, 13:08
@MonnaK jojo už jsem jí skoušla je vynikající (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
MonnaK 31. 3. 2008, 20:31
@janca.l děkuji... (L) to mě moc těší. Přiznávám, že mě ji naučil až manžel (kuchař), chutná opravdu výborně - krásně nasládlá, sytou tmavou barvu... prostě úžasná !!! (jidlo) Děkuji za vzkazík (F) (L)
Martina 11 13. 3. 2008, 18:22
RAJSKOU MULUJU (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo)ZÍTRA BUDE K OBĚDU (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie