Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Petraend 15. 8. 2010, 12:09
dobrý nápad s tou čokoládou (Y)
čamun 6. 8. 2010, 13:10
Už to vidím paní Martina jí dělala ze smetany a píše že v pohodě :-) Příště si první přečtu komentáře (clamp) (clamp) Jana
čamun 6. 8. 2010, 13:06
Dobrý den Dášo, už jsem také dělala potahovací hmotu z pěnových bombonů. Dělala jsem z těch pravých marschlow i z JOJO. Nepoznala jsem rozdíl jen v korunkách :-) Ale děsně se mi trhala a lepila i na dortu. Nakonec vše dopadlu dobře dírky jsem zamaskovala ,-) a nikdo nic nepznal. Ale dělala jsem hmohu jen bombony+cukr+trocha oleje. Vyčetla jsem to někde tydy ny MMB. O víkendu chci dělat manželovi dort prsa (radost) a chci udělat Vaši potahovku. Jen se chci zeptat co se stane když nahradím sušené mlého sušenou smetanou??? Děkuji za odpověď Jana (F) (F) (F)
jeremy 9. 8. 2010, 22:53
@čamun No, já dělala jen jednou ze sušené smetany do kávy a bylo to docela dost znát...lepilo se to a trochu tekla...viz. můj dort "Myší hody"...od té doby používám jen suš.polot.mléko dle receptu a raději už neexperimentuji... ,-) (hello)
marus123 29. 7. 2010, 23:01
Kolik dáváte prosím mléka a cukru?
martinabrigita 3. 7. 2010, 11:06
Dášo, receptík je vynikající |:o) |:o) Nejprve to teda vypadalo tak, že se od hmoty už nikdy neodlepím :-@ , ale nakonec všechno dobře dopadlo a můj vůbec první (^) se myslím povedl na jedničku. Jinak jedna praktická: Dělala jsem ve vodní lázni, páč mikrovlnku nevedeme, místo sušeného mléka přišla sušená smetana a úplně bez problémů. Jde "jen" o to, vystihnout tu správnou konzistenci. Nakonec jsem přidávala na můj vkus poměrně hooodně cukru, než jsem čekala, ale zadařilo se a mám z toho opravdu velikánskou radost. Myslím, že další (sampus) se už bez potahovaných dortíků neobejdou. (wash) Ještě jednou moc díky (K) Martina
Hanka1981 10. 5. 2010, 10:48
Dášo, děkuji Vám za skvělý recept na potahovací hmotu (Y) (Y) (Y) . Je to velmi jednoduché a zvládne to i začátečník jako já. Ze začatku mě překvapilo to, jak se to lepí :-)) , ale zvládla jsem to. První hmotu jsem si udělala asi dost tuhou, takže šla špatně vyvalovat, ale příště už vím jak na to a bude to pohodička. Moc děkuji (F) (F) (F) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=81452&user=111820
madamecrazy 8. 5. 2010, 9:21
Dasichystam se odpoledne potahnout svuj prvni dort, mam klasicky korpus, bude plneny uvnotr jen jednou a az ho naplnim, co se dava navrch, vlastne pod tu hmotu? nejaky krem, nebo nasucho se ta hmota dava? nejak mi to neni jasne :^)
jeremy 28. 7. 2010, 22:06
@madamecrazy Dovolím si odpovědět za p. Dášu...i když už je to s křížkem po funuse, ale třeba to pomůže někomu dalšímu. Pod hmotu se dává slabá vrstva krému (pozor, nesmí to být krém šlehačkový, tvarohový apod.prostě na bázi vody - to pak potah "teče"), nejlepší je máslovopudinkový,nebo já dávám vanilkový krém od dr.oetkera a taky se mi nikdy nestalo, aby mi tekl. Anebo se pod potah může dát marmeláda, slabá vrstva anebo nutella, či jen máslo smíchané s marmoškou. Tato hmota je výborná i na figurky a kytičky. Pokud byste chtěli přilepit na dort, tak stačí štětečkem namočeným do vody nebo vodky potřít místo,kam tu kterou ozdobu chcete a je to. (Y)Snad jsem někomu pomohla. (F)
anyda 7. 5. 2010, 14:28
prosím,mám doma sušené mléko nízkotučné, může být ? *-)
DagmarPol (upraveno) 6. 5. 2010, 18:26
Též se přidávám, rychlé, chuťově výborné a dobře s s tím pracuje |:o) (Y) , jennedávám čokoládu a používám pouze na figurkya růžičky. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2832515
mamcaPavca 4. 4. 2010, 13:59
výborný návod,velmi jednoduché a účilné.já jen doporučuji vyzkoušet,ochutnávka bude až ke kávičce,ale už ted to vypadá chutně (Y) :-)
Zrušený účet 28. 3. 2010, 21:49
Oslava je za nami |:o) - s hmotou sa pracovalo výborne, aj ako úplný amatér som to zvládla an prvý pokus...A výsledok? Si aj sama musím dať jednotku (^) :-$ http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2783886 ďakujem za super recept (Y)
Zrušený účet 22. 3. 2010, 13:30
Ahoj, prosím o radu - dcéra má v sobotu oslavu a chcem tortu potiahnuť touto hmotou. Môžem ju na tortu dať už v piatok? Vydrží a neroztečie sa mi? Ďakujem
onasi 23. 3. 2010, 20:44
@ veroniko, záleží jen, co bude pod hmotou, měl by tam být nějaký krém bez většího množství vody, takže jen ne tvarohový či šlehačkový (F) (F) (F) (F)
Zrušený účet 23. 3. 2010, 23:21
@onasi Bude pod ňou krém z ľadových gaštanov (maslový).
Galiii 21. 3. 2010, 7:43
ufffff, uffff, tak máme hotovo. Sice to zpočátku vypadalo, že to neodlepím z rukou a manžel začínal startovat automobil, že raději pro dort někam zajede...ale nakonec se povedlo ,-) Akorát mi to nešlo podvléknout pod dort, tak jsem to jaksi zaplácla +o( Dnes ještě dozdobíme a odpoledne huráá na oslavu. Akorát ted koukám, přes noc se mi to v lednici nějak orosilo :-S Potírala jsem to olejem, at se barva zjasní a stejně je furt matná. určo musí existovat nějaký fígl na lesklou hmotu. Hodne zdaru všem (Y)
Joan 19. 3. 2010, 20:32
DObrý večer!Mám dotaz, čím mám potřít hmotu, aby byla barva jasná?Chci zítra udělat dortík dcerce k 1.narozeninám, tak aby trošku vypadal ,-) MOc děkuji a přeji pěkný večer!Pavla P.S. Jinak hmota je supr měla jsem z ní strach, poprvé jsem ji měla dost tuhou, dnešní konzistence vypadá OK, tak doufám, že zítra dort potáhnu bez problémů :-)
onasi 20. 3. 2010, 19:31
@Joan Pavlí, jestli už není pozdě, potřete nevlhčenýma rukama - vodou či olejem..
Galiii 16. 3. 2010, 13:17
já mám otázku na ty bonbony....musí to být jen ti šmoulové? zkoušel někdo i s jinými? v našem obchodě mají takové růžové marshmallow. Díky
jeremy 28. 7. 2010, 22:09
@Galiii Já jsem zkoušela dělat i z bonbónů vexta a bylo to chuťově vynikající...citronové,pomerančové, jablečné atd. příchutě udělají své... (clamp) navíc jsem už nemusela přibarvovat...mají jemné pastelové tóny...
onasi 16. 3. 2010, 16:02
@Galiii Galino, klidně jiné, klidně JOJO nebo ještě další.. :-$
Galiii 19. 3. 2010, 14:29
@onasi díky, pořídila jsem JOJO růžové ....a zítra hurá na to ,-)
Simonecek 15. 3. 2010, 21:36
Dasi da se to delat bez mikrovlnky? Ja ji doma bohuzel nemam..a nejaka pani tu pise ze ve vodni lazni to neni moc dobry napad. Mate pro me nejakou radu?? Diky, taky se chystam udelat svuj prvni potahovany dortik tak jsem zvedava zda se povede s vasi hmoty. A taky tipek na ovoce ke karamelovemu kremu? Hlavne ne banany...ty mi doma neradi... :( :(
pelunka 10. 3. 2010, 23:47
Dášo chci vám moc poděkovat za váš recept zkusila jsem,potáhla svůj první dort a zvládla s hmotou se mi pracovalo fantasticky jen ty růže hrůza postup úžasný (Y) (clamp) (F)
blanuse (upraveno) 8. 3. 2010, 14:55
Ahoj Dáši, dělala jsem svoje dva první potahované dortíky a nedopadlo to tak špatně. Hmota se celkem povedla, jen množství jsem neodhadla a musela jsem potahnout nejdříve vrch dortu a pak boky, spoje jsem zakryla kytičkami. Potahovala jsem na marmeládu a asi byla dost vodová, marcipán tam sice držel ale při řezání dortu se mírně svlékal. Chtěla jsem se ale zeptat na barvu, použila jsem Kovandovu, včera byl dort krásný a dnes je jakýsi orosený a dělají se na něm tmavší skvrnky z barvy. Díky za super tip, příště budu opět touto hmotou potahovat ale musím ještě vychytat chybičky. Ještě musím znovu vyhledat jak se potahuje aby se nedělaly sklady na stranách. Hezký den. Blanka
onasi (upraveno) 23. 3. 2010, 20:44
@blanuse Blani, to je právě orosený z té vlhkosti z marmelády. POd potah můžete příště zkusit třeba vyšlehanou nutellu s máslem (stačí i levnější varianta nutelly). (F)
seviku 27. 2. 2010, 18:53
Po pauze na (C) a taky (D) jsem se do toho pustila znova, to mi přešel největší :-@ a pak už to šlo, dokonce jsem potahla o dort. Teď je v lednici a doufám, že zítra bude mít úspech. Snad se mi povedl, ale myslím, že se musím ještě hodně zlepšit. tak snad příště to bude na první pokus. :-)
seviku 27. 2. 2010, 10:13
Tak já se musím taky pochlubit. Totální propadák. Jsme dost zklamaná, že se mi to nepovedlo. :´( :´( :´( Hmota nešla vůbec válet, teda ani jsem to nezkoušela, stále se mi to lepilo na ruce a už nevím kolik bych tam musela přidat cukru a sušeného mléka, aby to fungovalo. Na vál se mi to nelepilo, ale jak jsem do toho šla rukama tak hrůza :-@ :-@ :-@ o tom, že by s tím šel potáhnout dort tak o tom by se mi mohlo jen zdát. Někde jsem asi udělala chybu jen nevím kde

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie