Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Luciferie 26. 2. 2010, 13:09
Tak Dáši, i já jsem vyzkoušela tuhle hmotu a musím říct, že je opravdu super. Ani jsem nečekala, že se mi to tak povede. Pracovalo se s ní skvěle. Moc vám děkuji za návod. (clamp) (clamp) (Y) (Y)
vojteschka 21. 2. 2010, 14:47
Dobré odpoledne, Dášo, včera jsem vyzkoušela dle Vašeho návodu udělat potahovací hmotu a povedla se! (Y) (Y) Moc děkuji za návod! (L) (L) Lucie PS: tady je odkaz na můj výtvor... http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2696139
trala 13. 2. 2010, 21:51
pěkné (^) (^) (^) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Ivuli 2 13. 2. 2010, 21:43
Děkuji moc za návod. Udělalajsem ho dnes a moc se vyvedl. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli se to něčím potírá, aby se to lesklo nebo už se s tím nic nedělá? Děkuji moc za radu. (Y)
onasi 14. 2. 2010, 22:37
@Ivuli 2 Ivi, můžete trošku namastit ruce olejem a dort "hladit".. ;)
mamca3 12. 2. 2010, 17:09
Prosím poradte udělala jsem tuto hmotu a zkoušela poprvé ružičku ,ale ta se vzápětí celá nějak zdeformovala :-o :-S No asi jsem to měla ještě propracovat že? A nemáte nějaké dobré a jednoduché popsání růžičky? (F)No učený z nebe nespadl že ano to pujde +o( :-| díky moc za odpověd Ivet
jeremy 12. 2. 2010, 19:33
@mamca3 ...a ještě jeden odkaz na strašně hodnou a šikovnou pekařinku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=38796&user=79855 snad se nebude zlobit ;-) tímto zdravím p. Zdeničku (hello)
jeremy 12. 2. 2010, 19:18
@mamca3 Dobré duše mi u komentáře mé 1.růžičky poslali tento odkaz...mrkněte... http://ukocurka.blogspot.com/search/label/09%29%20Kv%C4%9Btinky%20z%20marcip%C3%A1nu%20-%20obr%C3%A1zky
mamca3 14. 2. 2010, 20:46
@jeremy Já Vás zdravím a děkuji za poslané odkazy snad se už povedou Ivet :-$ ;-)
onasi 14. 2. 2010, 22:38
@mamca3 holky,koukám, že je vše už vyřešeno! (Y) (hello)
aknelka01 11. 2. 2010, 18:18
prosím poraďte kolik se dává cukru a sušeného mléka na jeden pytlík .Děkuji
onasi 12. 2. 2010, 21:11
@aknelka01 Leni, kupte si jedno balení mléka a kilo cukru a dosypávejte dokud nepřestane hmota lepit. Nemohu napsat kolik budete potřebovat, to se liší.. (F) (F) (F)
jeremy 12. 2. 2010, 19:15
@aknelka01 ...pokud mohu "poradit" tak to ani nepotřebujete vědět...dávejte prostě půl na půl...např.jednu lžíci suš.mléka,propracovat,1 lžíci cukru, propracovat...přidávejte raději po lžících,je to jistota, že tam toho nedáte zbytečně moc a nebude to pak tvrdé jako kámen...ale dle mé zkušenosti by to mohlo být asi 10 lžic,pokud tedy máte na mysli ten pytlík šmoulů,tj.myslím 175g... (hello)
jeremy 5. 2. 2010, 19:32
Dáško,prosím Vás,dělala jsem právě znova tuto potahovku a zároveň jsem z ní i vymodelovala růžičku a další drobnosti,prosím,poraďte,jak to mám "skladovat"?Dala jsem to jen na talířek a nevím,zda na to mám dát něco jako potravin.folii,nechci,aby se mi zbortila růžička...Taky se chci zeptat na hmotu,která mi zbyla,zabalila jsem ji do potravinarské folie,normalne tak jak jsem ji mela rozvalenou a mám jí na stole,ne v lednici...nestiham to tady cele precist,abych se dozvedela co a jak tak mne omluvte,pokud to tu nekde psane uz je...moc dekuji...jo a jak dlouho mohu mit tu potahovku ci figurky uz takhle zpracovane...potrebuju tak 2dny...co Vy na to?Děkuji za odpověď.
Tejamaja 20. 1. 2010, 20:56
Dášenko prosííím, já jako naprostá "laika" jsem tento recept zvládla - super návod :-) Potřebuji se ale zeptat: musím vždycky všechno hned ochutnávat a tak jem samozřejmě strčila do pusy i toto ......... Až to bude na dortu, bude se to dát krájet? A až se to bude jíst, bude to pořád taková žoužel? Připomíná mi to žvýkačku. Podotýkám, že u nás ty bonbony neměli, tak jsem koupila podobné od jiného známého výrobce (jsou to barevné kostičky) a taky to s nimi šlo. Děkuji moc a hodně dalších krásných dortíků (clamp)
onasi 26. 1. 2010, 22:59
@Tejamaja Andreo, řekla bych, že to bylo těmi bonbóny, jinak se to jíst i kousat dá... ;-)
lajošová 31. 12. 2009, 15:08
Dášo, mooc děkuji za suprový receptík |:o) |:o) |:o) Šlo to úplně samo a dortík slavil obroský úspěch. Ikdyž nebyl tak dokonalý jako Vaše a jiných maminek šikulek (F) děkuji Martina (novy rok)
verra79 19. 12. 2009, 10:55
Děkuji za receptík, včera jsem dělala poprvé potahovaný dort dceři k dnešním prvním narozeninám :-) a povedl se (Y) . Měla jsem z hmoty trošku strach, ale šlo to dobře, díky (L) (clamp) (clamp)
karol m 12. 12. 2009, 22:17
Daso, dik. Zkusila jsem to. Sice bez mikrovlnky, ale slo to. Par postrehu: ve vodni lazni - NE 8-| . Desne se to lepi. V troube - taky ne 8-| . Ale ---> ja to zkusila na teflonovy panvicce, a svete div se, slo to paradne. Dalsi postreh: pokud patlate hmotu a jeste se lepi, ignorujte zvoneni telefonu :-D A posledni - nevybrala jsem si zrovna lehky motiv. Barvy jsem delala kazdou zvlast, takze az pri ty treti (cerveny) mi to slo tak jak by to melo jit. Priste zkusim lehci motiv. (Vnimas, ze pisu PRISTE?) (tudledudle)
karol m 8. 12. 2009, 21:17
Daso, jsi skvela. Procetla jsem i komentare, tak to ve ctvrtek zkusim nanecisto *-). A asi se do toho v patek pustim nacisto (pl). Jo, a dik za fotky postupu, jinak bych z toho asi byla 8-|
nobstice 10. 12. 2009, 17:47
@karol m Karolíno ale radši si ten postup okopíruj, možná tu dlouho nebude :^)
handymufna 25. 11. 2009, 8:40
ahoj děvčata,kde koupím ty kovandovi barvy,jsou běžně k sehnání?pokud máte některá zkušenost,písněte,prosím,kde je kupujete?a jak je to s tou sušenou smetanou do kafe,ano nebo raději z ní nedělat a kolik cukru a mléka na těch půl pytlíku haribo?díky :-( :-( :-(
petimat 26. 11. 2009, 9:57
@handymufna Ahoj, ty Kovandovy barvy jsem viděla v Tescu i v Globusu, měli je u cukrářského zdobení, vanilk. cukrů, pudinků apod. :-)
mummin (upraveno) 12. 11. 2009, 21:35
t
rampousek 11. 11. 2009, 9:36
prosim, prosim, kolik priblizen je toho cukru na jeden sacek jojo bonbonu.....nemuzu receptik s davkami najit dekujiiii :-(
meowth 25. 10. 2009, 9:30
Dobry den Daso, chystam se na Vasi hmotu :) dcerka ma ve stredu narozeniny. chci se zeptat zda si muzu udelat hmotu uz treba dneska a potahovat az v utery. vydrzi to? nebude se mi s tim pak spatne delat? bojim se totiz ze to za utery cele nezvladnu :( diky
Anela26 22. 10. 2009, 15:48
Právě mám v plánu udělat potahovaný dort pro manžela k narozeninám. Chtěla bych ho potáhnout bílou hmotou a na to modré ozdobičky. Když chci udělat hmotu s marshmallow pouze bílou, tak musím rozpustit pouze bílé bonbony? Děkuji
onasi 22. 10. 2009, 22:59
@Anela26 přesně tak! (hello)
beckovka 20. 10. 2009, 19:44
Teď o víkendu jsem dělala jeden dortík s touto hmotou, no super super. Jste strašně šokovný všechny, které zde uveřejňujete pro nás rady a postupy. Mám takový malý "oříšek" umíte někdo poradit, jak postupovat s transfer folii. Potřebuji ji dát na bílou čoko potahovací hmotu. díky moc za pomoc a radu. (child12)
onasi 20. 10. 2009, 20:28
@beckovka Blani, pokud si to myslím správně, transfer folie je na čokoládu, ne na modelovací hmotu...
beckovka 21. 10. 2009, 5:16
@onasi Ahoj Dášo, ano, budu dělat bílou čoko hmotu a na ni chci dát ten transfer. Na potahovací nedávám nic, jen zdobím různými výtvory. až se naučím zmenšit fotky, tak také něco přidám. díky moc Blanka
onasi 22. 10. 2009, 23:00
@beckovka Blani, myslím, že transfer fólie funguje tak, že se přenese vzor na čokoládu, která je rozpuštěná, s čokohmotou nevím...
čabanka 14. 10. 2009, 17:05
Dobrý den, měla bych dotaz, dají se bonbony rozpustit jinak než v mikrovlnce? Děkuji Daniela :-p
karol m 12. 12. 2009, 22:20
@čabanka Ja to dnes zkusila na teflonovy panvicce a slo to. Ale ne na plny vykon! A na elektrice. Pokud mate plyn, tak bych tam urcite dala sitku. A uplne zlehka!
9. 10. 2009, 19:26
ahoj pekařinky, mám problém. Právě válím hmotu, ale trhá se mi. Můžete mi poradit co s tím? Díky Lenka
myspule 10. 10. 2009, 9:46
@ (F) Pokud můžu já trošku poradit, myslím bych tam kápla malinko vody, aby se hmota spojila, ale jen trošičku, nebo si navlhčit ruce a propracovat (F).
kotajda 10. 10. 2009, 19:11
@myspule Díky moc, nakonec se mi to nějak podařilo, ale pro příště budu chytřejší. Díky za radu (clamp). Lenka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie