(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Arabská MUSAKA
Potřebné ingredience
1/2 kg mletého masa, 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat, 1 velká cibule, 1 lilek (můžete použít i cuketu), asi 3 pláty polouvařených lasagní, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu), sůl, pepř ********** BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: 75 g másla, 75 g hladké mouky, 570 ml mléka, 1 žloutek, 20 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.
Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.
Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.
Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.
Dobrou chut!
Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.
Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky
Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.
Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.
Dobrou chut!
1) cuketa nebo lilek
2) masová směs
3) lilek
4) 1/2 bešamelové omáčky
5) polouvařené pláty lasagní
6) masová směs
7) lilek
8) druhá 1/2 bešamelové omáčky
Po zapečení.....
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
onasi
(upraveno)
28. 10. 2008, 15:28
Ivi, právě jsem prolistovala všechny Vaše recepty a musím teda říct, že bych k Vám nejraději zašla na večeři! Vaříte výborně, alespoň z obrázků to tak vypadá, žádné tuny masa, hodně inspirace ze světových kuchyní, no, přesně podle mého gusta!!!!!
alfleila
(upraveno)
28. 10. 2008, 16:05
@onasi
Děkuji mockrát za komplimenty, Dáši! Udělala jste mi radost! Máte pravdu, tuny masa u mě rozhodně nenajdete, to vařím jen výjimečně, jsem spíš na tu zeleninku a snažím se hodně experimentovat Mimochodem moc obdivuju, jak jste šikovná, co se dortů týče. Jste profesionální cukrářka?
onasi
(upraveno)
28. 10. 2008, 17:35
@alfleila
Ivi, v žádném případě nejsem, jako profesi učím angličtinu a francouzštinu, ale kdo ví, co budu dělat po mateřské, mám totiž pocit, že jsem skoro všechno zapomněla. U nás jsem s masem narazila, manžel ho vyžaduje a já ho nemusím, chuťově jsme se nesladili, docela bojujeme... Uvařím něco podle mých představ a ty jeho jsou jiné, nikdy nemám jistotu, jestli s ebude tvářit plusově nebo mínusově, prostě to nedokážu odhadnout. Je to docela fuška... Co se týče dortů, tam se naštěstí zadařilo...
alfleila
(upraveno)
28. 10. 2008, 20:02
@onasi
To mě mrzí, že jste se s manželem chuťově nesladili. No jo, páni tvorstva obecně kus té flákoty vyžadují Já tento problém naštěstí ještě řešit nemusím Ale stejně bych hádala, že jste profesionál, jste moc šikovná