Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Arabská MUSAKA

0.0
Arabská MUSAKA

Potřebné ingredience

1/2 kg mletého masa, 400 g oloupaných rajčat nebo plechovka sekaných rajčat, 1 velká cibule, 1 lilek (můžete použít i cuketu), asi 3 pláty polouvařených lasagní, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička bylinkové kořenící směsi (třeba koření na pizzu), sůl, pepř ********** BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: 75 g másla, 75 g hladké mouky, 570 ml mléka, 1 žloutek, 20 g strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup přípravy

Nejprve si lilek nakrájíme na slabá kolečka, posolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme, potřeme olejem a v troubě grilujeme po obou stranách dozlatova.

Rozpálíme si pánev wok a přidáme mleté maso. Krátce orestujeme a přidáme nahrubo posekanou cibuli. Po chvíli vmícháme oloupaná rajčata, skořici, bazalku, bylinkovou kořenící směs a ochutíme solí a pepřem (kdo má rád ostřejší může přidat chilli). Pozvolna vaříme, dokud se část tekutiny neodpaří.

Na bešaml si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem. Metlou šleháme dohladka a povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme mírně zchladnout a vmícháme strouhaný parmazán a žloutek. Ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Zapékací pekáčem vymažeme olejem a vrstvíme:
1) plátky grilovaného lilku (cukety - nebo obojí)
2) masová směs
3) plátky lilku
4) přelijeme polovinou množství bešamelové omáčky
5) poklademe asi 3 pláty lasagní
6) masová směs
7) plátky lilku
8) konečnou vrstvu tvoří druhá polovina množství bešamelové omáčky

Zapékáme v předem vyhřáté troubě na 180 - 200°C asi 30 min. dozlatova.

Podáváme s rozinkovou rýží a vařenou mrkví.

Dobrou chut!

1) cuketa nebo lilek
2) masová směs
3) lilek

4) 1/2 bešamelové omáčky

5) polouvařené pláty lasagní
6) masová směs

7) lilek
8) druhá 1/2 bešamelové omáčky

Po zapečení.....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

onasi 28. 10. 2008, 15:28
Ivi, právě jsem prolistovala všechny Vaše recepty a musím teda říct, že bych k Vám nejraději zašla na večeři! Vaříte výborně, alespoň z obrázků to tak vypadá, žádné tuny masa, hodně inspirace ze světových kuchyní, no, přesně podle mého gusta!!!!! (zajic) (hello) (hello) (hello) (hello)
alfleila 28. 10. 2008, 16:05
@onasi Děkuji mockrát za komplimenty, Dáši! Udělala jste mi radost! :-$ Máte pravdu, tuny masa u mě rozhodně nenajdete, to vařím jen výjimečně, jsem spíš na tu zeleninku a snažím se hodně experimentovat ;-) Mimochodem moc obdivuju, jak jste šikovná, co se dortů týče. Jste profesionální cukrářka?
onasi 28. 10. 2008, 17:35
@alfleila :-D :-D :-DIvi, v žádném případě nejsem, jako profesi učím angličtinu a francouzštinu, ale kdo ví, co budu dělat po mateřské, mám totiž pocit, že jsem skoro všechno zapomněla. U nás jsem s masem narazila, manžel ho vyžaduje a já ho nemusím, chuťově jsme se nesladili, docela bojujeme... :^) Uvařím něco podle mých představ a ty jeho jsou jiné, nikdy nemám jistotu, jestli s ebude tvářit plusově nebo mínusově, prostě to nedokážu odhadnout. Je to docela fuška... *-) Co se týče dortů, tam se naštěstí zadařilo... ;-) ;-) ;-) (hello) (hello) (hello)
alfleila 28. 10. 2008, 20:02
@onasi To mě mrzí, že jste se s manželem chuťově nesladili. No jo, páni tvorstva obecně kus té flákoty vyžadují :-| Já tento problém naštěstí ještě řešit nemusím ;-) Ale stejně bych hádala, že jste profesionál, jste moc šikovná (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie