(recept
si oblíbilo 248 návštěvníků)
Poctivý domácí pampeliškový med
Potřebné ingredience
300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.
Postup přípravy
Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat
Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.
Toto množství je ze dvou dávek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Suzanka2
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:25
Ahoj holky a nedala by se ta druhá část receptu udělat v pekárně ? nechce se mi stát a míchat celou hodinu ....
PavliBP
(upraveno)
14. 5. 2010, 18:09
@Suzanka2
nemusíte míchat celou hodinu stačí jen občas promíchat .... v pekárně by se vám to asi neuvařilo ... chce to ale do většího hrnce, protože jak se to vaří, tak to cáká na sporák
PavliBP
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:11
Letos jsem dělala prvně dle receptu zde na mmb, je opravdu dobrý, jen ho mám o něco tmavší První várku jsem dělala jako vy, že jsem dala šťávu až po louhování, druhou várku jsem dělala dle receptu z mmb, kdy se hned při prvním vaření k pampeliškám přidá pokrájený pomeranč i citron (i s kůrou) a vše se nechá 24 h louhovat zatím jsem se ale nedostala k tomu, abych je chuťově porovnala
KUZNKA
(upraveno)
12. 5. 2010, 9:52
Chtěla bych se zeptat a není ten med moc řídký? Já mám trošku jiný recept, ale je tam více cukru, tak teď nevím ...
jasule
(upraveno)
12. 5. 2010, 10:57
@KUZNKA
Není když se vaří vypadá,že bude řidší,ale po vychladnutí je v poho.
JARYEL
(upraveno)
12. 5. 2010, 8:46
taky ho už máme ve špajzce
calexaci
(upraveno)
12. 5. 2010, 7:39
tak na ten se chystám taky vypadá moooc pěkně