(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Domácí sýr
Potřebné ingredience
Bílý jogurt, alespoň 500 g, nejlépe nesladký domácí, sůl
Postup přípravy
Na jednu velkou zavařovací sklenici dávám půl lžíce soli, důkladně promíchám a nechám 24 hodin odkapat. Používám konvici a sítko s filtrem z překapávače, ale stejně dobře se dá využít čistá plenka nebo plátno a zavěsit třeba nad dřez. Z jogurtu vykape syrovátka a zbyde sýr, chuťově něco mezi lučinou a pomazánkovým máslem.
nalitý osolený jogurt, vejde se akorát velká zavařovačka
opravdu je plno
a tohle zbyde po odkapání, může se jít baštit
a tady je syrovátka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
cozumel
(upraveno)
12. 5. 2013, 18:52
Ach jo, tento recept už je tu po miliónkráté
čuza
(upraveno)
14. 5. 2013, 15:46
@cozumel
a co jste zvládla dát do receptů vy?????? :-jenom blbě kecat.....
vtipálek
(upraveno)
3. 6. 2011, 22:02
Dobrý večer, tak jsem sýr vyzkoušela. Neměla jsem domácí jogurt, tak jsem koupila Hollandii (ta mi přijde taková nejvíc podobná domácím jogurtům ) Osolila jsem tedy také dopředu, protože jsem věděla, že ho využiji na slano a fakt úúúúúúúúžasnééééééééé!!!! Určitě lepší než pomazánkové máslo a mě chutná dokonce víc než lučina. Děkujeme za tip. Budeme dělat i nadále.
krabičková
(upraveno)
17. 2. 2011, 17:11
Dobrý den, dnes nám dozrál sýr podle vašeho návodu - je to výborné!!!! Ještě mě napadlo, jestli nemáte nějaký tip na zužitkování vykapané syrovátky.
jindruna169
(upraveno)
12. 5. 2013, 17:36
@krabičková
Dobrý den, syrovátka je výborná místo vody na zadělání domácího chleba
Market77
(upraveno)
20. 2. 2010, 22:18
Mňam.... Maminky, prosím, nemáte návod na výrobu domácího jogurtu? Chodíme si pro domácí mlíčko, tak to by byl jogurtek i sýrek. Markéta
ssonda
(upraveno)
21. 2. 2010, 12:35
@Market77
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5253 Zkoušela jsem a je akorát nedávám do peřin ale postavím na složený ručník na teplý radiátor.
Anna S.
(upraveno)
21. 2. 2010, 12:01
@Market77
prevarim mlieko, necham ho asi 1min vriet, pre istotu. Potom necham vychladit . Teplotu skusam prstom, ked uz ho mozem strcit , a teplota je vyssia ako len vlazne tak pokracujem (inak ak vychladne velmi tak ho potom este raz zohrejem, ale uz nie az k varu ) na 1l mlieka - rozmiesam 2 polievkove lyzice (kopcovite) jogurtu (biely jogurt, bez prichuti, co nema predlzenu trvanlivost) v miske, pridam trocha mlieka a zmiesam spolu, potom to nalejem k mlieku a premiesam. Nechat v hrnci (ak ho nepotrebujem) , alebo preliat do nadoby z umelej hmoty s krytom. zabalit do deky (nadobu este zabalim do uteraka, az potom do deky) necham zabalene 6 -8 hodin potom necham vychladnut a dam do chladnicky, pouzit az na druhy den, nie hned. riedky jogurt bude ak nebolo mlieko dost teple. do deky mozes zabalit aj viac nadob. ja robim zo 7l mlieka a pouzivam nadoby,kt. sa bezne pouzivaju na uskladnenie jedla v chladnicke jogurt je mierne kysly, nie ako typicke smotanove jogurty tento jogurt potom mozes o tyzden pouzit pri priprave novej varky, aspon ja to tak robim- raz do tyzdna si urobim jogurt a vystaci na cely tyzden prajem vela uspechov pri vyrobe
Cokcila
(upraveno)
21. 2. 2010, 17:39
@Anna S.
taky ho tak dělám, ale dávám do zavařovací sklenice a postavím přes noc na radiátor když chci aby byl sladký pro kluky, tak při zahřívání přidám 1-2 lžíce cukru, míchám, aby se dobře rozpustil. Zkoušela jsem přidat i sušené mléko, ale já ho tam pak moc cítila, tak nidky více
Dermajetics
(upraveno)
20. 2. 2010, 15:32
Dobrý den, máte vytipováno který jogurt je na to nejlepší, značka?? Určitě zkusím, děkuji
Cokcila
(upraveno)
21. 2. 2010, 17:37
@Dermajetics
dělám z domácího jogurtu, jiný jsem nezkoušela
Anna S.
(upraveno)
19. 2. 2010, 11:39
tu istu ulohu,ako filter ,splni platene (lanove) vrecusko,taska. jogurt mozno osolit az po odvodneni. potom ho mozno pouzit aj na sladko. velmi dobry je ako nahrada bryndze, ked sa robia bryndzove halusky, alebo bryndzova pomazanka. takto je mozne tiez pouzit domaci jogurt,ktory sa nam vydaril taky "tahavy" robim ho casto. urcite vyskusajte,nebudete lutovat.
Cokcila
(upraveno)
20. 2. 2010, 15:26
@Anna S.
díky za postřeh, nenapadlo mě solit až po, zkusím to, pak by se dala i ta překapaná syrovátka pít- takhle to bylo moc slaný
žabada
(upraveno)
17. 2. 2010, 12:55
Péťo fakt? To by mě nenapadlo, tak to vyzkouším, lučinu miluju
Cokcila
(upraveno)
17. 2. 2010, 16:07
@žabada
jo, fakt, vyzkoušej to, jestli máš domácí jogurt, tak jsi za vodou, Jajda mi s tímhle sýrem spápnul 4 rohlíky, každou půlku měl mazanou zvlášť jo, zbaštil je během hodiny
Visnery
(upraveno)
17. 2. 2010, 12:27
Cokcila
(upraveno)
17. 2. 2010, 16:08
@Visnery