NÁDIVKA Z PÓRKU
Potřebné ingredience
Housky, máslo, vejce, sůl, špek, pórek, uzené maso může být i nemusí.
Postup přípravy
5 housek nebo rohlíků nakrájíme na kostičky, přidáme 5 lžic rozpuštěného másla, 3 žloutky, sůl, 10 dkg na kostičky rozpuštěného špeku a nebo libové anglické. Dva velké pórky,…
HOLANDSKÉ KOTLETY
Potřebné ingredience
kotlety, sůl, bílé víno, hořčice,smetana, tymián, pepř a plátkový sýr.
Postup přípravy
Osolené a na krajích nařízlé kotlety osmahneme na oleji. Potom vložíme do zapékací misky. K tuku přilejeme bílé víno a necháme částečně vysmahnout. Potom přidáme buď ostrou nebo…
DOMÁCÍ CHLEBA
Potřebné ingredience
hl. mouka, sůl,kmín,droždí,ocet
Postup přípravy
Do mísy si dáme 1/2 kg hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky kmínu, 6 dkg kvasnic(tj,1 a 1/2 kostičky droždí), 2 lžíce octa. Těsto proděláme a necháme vykynout asi 1/2 hod. na…
KARBANÁTKY Z NIVY
Potřebné ingredience
Niva-sýr,1 droždí,vejce,česnek,mléko, strouhanka a olej na smažení.
Postup přípravy
150g nivy nastrouháme na hrubo,přidáme 1 rozdrobené droždí a 3 vejce(celá). Vše pořádně rozmícháme. Solíme opatrně, protože niva je dosti slaná sama o sobě. Potom přidámešpetku…
GULÁŠ NA ČERNÉM PIVĚ
Potřebné ingredience
Vepřová plec, černé pivo,česnek mletá paprika,sůl vejce cibule,sádlo
Postup přípravy
Na sádle zpěníme 5 cibulí na kostičky. Přidáme 1/2 kg vepřové plece-nakrájené na menší kostky, osolíme a orestujeme. Potom podlijeme 200 ml černého piva a dusíme do měkka. Maso…
SALÁT Z RÝŽOVÝCH NUDLÍ
Potřebné ingredience
1 balíček rýžových nudlí, provensálské koření, česnek, olej, sterilované papriky,balkánský sýr, zakysaná smetana,majoránka,pepř, sůl a trochu hořčice.
Postup přípravy
Balíček rýžových nudlí spaříme vařící vodou a necháme podle síly nudlí 3-5 minut , potom scedíme a dáme do misky.
Zálivka: 2 lžičky provensálského koření, 5 stroužků…
MARINOVANÉ PAPRIKY
Potřebné ingredience
Papriky,česnek, sůl, olej, ocet, trošku cukru.
Postup přípravy
5 ks paprik(neostré, omyté, osušené), opečeme na plotýnce(stále je otáčíme). Po opečení seškrábeme a sloupneme tu ošklivou slupku a dáme do misky.
Uděláme nálev: rozetřeme…
Protichřipková zázvorová výborná polévka
Potřebné ingredience
zázvor,rýže,vegeta,zeleninka,česnek
Postup přípravy
na trošce másla posmažíme nastrouhanou kořenovou zeleninku,přilijeme vodu,přidáme rýži a vaříme do měkka.Přidáme dva stružky prolisovaného česneku,vegetu nebo zeleninový bujon…
Utopenci
Potřebné ingredience
8 špekáčků, 2-3 větší cibule, 1 červenou papriku. Nálev: cca 1 l vody, 2 dcl octa, 2-3 lžíce oleje, chilli papričky (pokud nemáte, tak chilli koření), mletý pepř, lžičku cukru, špetku soli
Postup přípravy
Nejprve si připravíme nálev. V kastrůlku si smícháme všechny ingredience na nálev a povaříme je ... necháme jen lehce projít varem. Špekáčky si nakrájíme na kolečka, cibuli a…
ŠLEHAČKOVÝ SEN ...ÚŽASNÁ DOBROTA
Potřebné ingredience
180 dkg. moučk. cukru, 5 žloutků, 2 lžíce rumu, nebo pár kapek tresti, 0,5 l. šlehačky, piškoty, v letní sezoně ovoce-jahody, borůvky, maliny....v zimě nejlépe malinová marmeláda.
Postup přípravy
Krém.
V jedné míse utřít žloutky s cukrem a rumem, v druhé míse umixovat šlehačku do tuha.
Smíchat dohromady.
Do nízké misky prům. 20 x 20 cm, nebo do více,…