Moc dobrá mrkvová polévka
Potřebné ingredience
Asi 4 větší mrkve, 2 cibule, 2 -3stroužky česneku, půl kelímku kys.smetany, muškt.oříšek, zeleninový bujón, sůl,máslo a petrželová nať a mouka
Postup přípravy
Na másle se zpění cibulka, přidá se nakrájená mrkev-na kostky a 2 minuty se podusí, aby dřívě změkla, zasype se moukou či krupicí a zaleje se bujónem, tak aby byla celá mrkev…
Cizrnová polévka s pórkem
Potřebné ingredience
250 g cizrny
1 pórek
máslo
sůl, polévkové koření (nemusí být), šafrán
hladká mouka
Postup přípravy
Cizrnu musíme přes noc namočit, pak vařit v jiné vodě 1-2 hodiny, podle velikosti.
V jiném hrnci na másle osmažíme nakrájený pórek, necháme jej pouze zesklovatět, zalejeme…
HOVĚZÍ VÝVAR SE SVÍTKEM
Potřebné ingredience
PRO 4 OSOBY: *500-600 g hovězího masa na polévku *1 kostka hovězího bujonu (nemusí být) *3 mrkve, nakrájené na kostičky *1/2 bulvy celeru, nakrájené na kostičky *celerová nať *sůl
NA SVÍTEK: *3 vajíčka, žloutek a bílek zvlášť *3 lžíce hrubé mouky *sůl *sekaná petrželka *máslo nebo olej na vytření pánve
Postup přípravy
1. Do hrnce nalijte dva litry vody. Tučné maso vložte do hrnce rovnou; pokud máte libové, uveďte vodu nejprve do varu. Osolte, přikryjte pokličkou a na středním plameni vařte 2-3…
Špenátová polévka
Potřebné ingredience
1 špenátový mražený protlak, sůl, kmín, vegeta, 3 stroužky rozmačkaného česneku, cibule, mléko, brambory, 12 % smetana, olej, hladká mouka
Postup přípravy
Špenátový protlak s 1 dcl mléka uvaříme, mimo uvaříme brambory na kostičky, na oleji zpěníme cibuli nadrobno. Zpěněnou cibuli přidáme k uvařenému špenátu, pak slijeme s uvařenými …
Krupicová polévka
Potřebné ingredience
vývar,
polévkové koření,
mrkev a oblíbená zelenina,
sůl,
máslo,
krupice - dětská,
vejce
Postup přípravy
Uvaříme si vývar (jakýkoliv oblíbený),
přidáme polévkové koření, mrkev a zeleninu jakou máme rádi, vše povaříme do měkka.
Připravíme si pánev , rozupustíme máslo, zaprášíme…
Boršč od Galiny z Ukrajiny
Potřebné ingredience
Vepřová žebra nebo něco jiného na vývar, 2 velké řepy, cibule, velká mrkev, 1 velké rajče, 1 polévková lžíce rajského protlaku, 4-5 brambor, čerstvé zelí asi 1/4-1/2 hlávky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, bobkový list, petrželka
Postup přípravy
Den předem si uvaříme vývar z žeber a v jiném hrnci řepu.
Druhý den začneme základem - na oleji osmahneme cibuli, přidáme velkou nastrouhanou mrkev a chvíli dusíme, poté…
"magyaros gombaleves" houbová polévka
Potřebné ingredience
150 g lesních hub
0,5 cibule na jemno pokrájené
1 lžíce sádla, nebo jiného tuku
1 lžíce mouky
100 ml kyselé smetany
1 lžička sladké, mleté papriky
0,5 svazku zelené petrželky, posekané
sůl podle chuti
1 l vývaru:
500 g hovězích, nebo vepřových kostí ( může být i z kostky)
Postup přípravy
Očistit houby a nakrájet je na tenké plátky. Rozehřát sádlo na pánvi a pomalu smažit houby po 10min. Přidat cibuli a vše smažit, sem tam zamíchat, až se tekutina vypaří. Přidat…
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
1 cibule,500 g hlívy ústřičné,kmín,4-5 brambor,mletá paprika,jíška,olej,česnek,solčanka
Postup přípravy
Cibulku nakrájíme a zpěníme na oleji,přidáme hlívu,trochu solčanku,kmín,česnek.Krátce opražíme.Přidáme mletou papriku.Zalejeme vodou a dusíme,po půl hodině přidáme brambory.Když…
Tři v jednom - uzená žebra
Potřebné ingredience
ČESNEČKA uzená žebra česnek brambory majoránka kmín,pepř vajíčko
UZENÁ S KROUPAMA uzená žebra kroupy česnek pepř
S RÝŽÍ A ZELENINOU sáček rýže kořenová zelenina pepř vajíčko
Postup přípravy
Dáme si vařit uzená žebra. Přidáme bobkový list. Po změknutí masa žebra vyjmeme. Dáme vychladnout. Vývar přecedíme. Maso z žebírek obereme.
Z tohoto základu můžeme udělat hned…
Hrachová polévka
Potřebné ingredience
hrášek v plechovce sůl, majoránka česnek jíška (párek, angl. slanina, houska, máslo)
Postup přípravy
Hrášek vyklopíme do hrnce (trochu hrášku si necháme), přidáme vodu, tyčovým mixérem rozmixujeme. Dáme vařit, dochutíme solí, majoránkou, česnekem. Zahustíme světlou jíškou Knorr…