Co dnes vaříte ?
Lenina26242
14. 10. 2020, 21:28
Prosím máte někdo recept na hnětynky na posvícení? Mám možnost jak lité (půjčené formičky), tak vykrajovací. Děkuji L.
Nikis.
14. 10. 2020, 21:20
Poradite prosim? Tip na lis na cesnek, ktery opravdu prolisuje cesnek skrz dirky a nevytlaci pulku kolem dokola A tip na mlynek na pepr, zrejme elektricky, ale muze byt i mechanicky. Nemusi to byt designovy kousek na ozdobu kuchyne, jde mi predevsim o funkcnost Diky moc
dolik76
15. 10. 2020, 9:39
@Nikis.
Mlýnek mám od tescomy. A na česnek taky, ale nejraději používám keramické třítko na česnek.
Aja10
15. 10. 2020, 9:23
@Nikis.
Já používám kráječ, jen se to opláchne a nemusí se to tak čistit. https://www.mkuchyne.cz/cz-detail-1494-rucni-krajec-na-cesnek-culinaria-mini.html
vlastaz
15. 10. 2020, 9:15
@Nikis.
Lis na česnek mám už dlouho tento : https://www.ikea.com/cz/cs/p/koncis-lis-na-cesnek-nerezavejici-ocel-00089163/ Nic nedoluju. Vymáčknu, ostrým nožem odříznu zvenku to, co vylezlo a pak tím ostrým nožem zajedu dovnitř lisu - tím se uvolní ten zbytek ( něco jako slupička) a vezme s sebou i ten zbyteček z dírek. Nevím, jestli jsem to dobře popsala, ale nikdy nic nedoluju, jen propláchnu vodou a hotovo.
zdenakucerova
15. 10. 2020, 7:41
@Nikis.
NIki...já mám léta a fakt léta, tak 15 let určitě takové malé plastové třítko, je to plastová destička a na ní tři vystouplé kolečka, celá ta sranda stojí tuším 25,- a navíc to jde použít i k nabrání nebo jako stěrku na polevy a tak.Česnek je utřený na jemno a jen se to opláchne. Lis nenávidím
johnynka
15. 10. 2020, 7:48
@zdenakucerova
Mam to stejne a lepsi jak lis. Ten mam tedy jeste stary myslim hlinikovy. Poslu jak se dostanu na postu. Cca pristi tyden
Bzukova
14. 10. 2020, 22:09
@Nikis.
My máme na česnek toto https://www.tescoma.cz/treci-struhadlo-online-10-cm a dobrý.
poupe
14. 10. 2020, 22:07
@Nikis.
Na česnek mám keramické "strouhatko" odněkud z trhů. Krásně se na něm rozetře a jen opláchne. ( Odpadá to otravný šťourání z lisu)
yva
14. 10. 2020, 21:50
@Nikis.
My kupujeme mlýnek na pepř od Kotány a dosypáváme https://www.kosik.cz/produkt/kotanyi-pepr-ctyrbarevny-mlynek?gclid=EAIaIQobChMI_u_7-uy07AIVwvhRCh24wQrEEAQYBSABEgIHkfD_BwE V kaufu bývá v akci za 29,- Česnek P. rozdrtí ponorným mixérem, několik palic a ne na úplně kaši a naloží do oleje, do lahvičky od přesnídávky nebo jiné menší, pak jen lžičkou odebírám do jídla. Uchovávám v lednici, klidně několik měsíců.
zelenoockam
14. 10. 2020, 21:59
@yva
Ale cerstvy ma uplne nej ucinky.dele uchovavany umira ja se toho drzim u vseho.hliva zelenina vse.to jen tak, A je fakt,ze nezname ani rymu
macekd
14. 10. 2020, 21:46
@Nikis.
česnek nejím - neporadím. Buď ho strouhám, nebo rozmáčknu nožem naplocho a nasekám. Mlýnky mám z lídlu, bílý a červený, už dva roky a super - dokonce jsem ještě neměnila baterky https://www.lidl-shop.cz/Silvercrest-Kitchen-Tools-Elektricky-mlynek-na-sul-a-pepr/p100290447 tyhle
lucijee
14. 10. 2020, 21:39
@Nikis.
Lis na česnek už nevedu. Mám malé struhadlo. Kupuji ho vždy před Vánoci v Albertu na stojanech se zbožím na pečení cukroví. Protože jsem asi tři vyhodila z důvodu, jaký píšeš. A mlýnek na pepř mám elektrický z Lidlu. Nebo dost používám hmoždíř z IKEA. Podle toho, na co pepř potřebuju.
Nikis.
14. 10. 2020, 21:45
@lucijee
Ten pepr pouzivam opravdu nekolikrat denne, hmozdir ne (a mam doma) Lis co mam a mela jsem, tak naprd. Mam jeste keramickou misticku s hrotama, je fajn, ale zas se mi to z tech hrotu hur doluje. Poridila jsem si i takovou tu nerez kolibku s dirkama, ale taky to neni ono. Struhadlo zkusit muzu, maji to vsude za par kc to me vubec nenapadlo...
lucijee
14. 10. 2020, 21:47
@zelenoockam
Už vidím...já jsem si ho koupila na muškátový oříšek a od té doby na něm dělám česnek.
zelenoockam
14. 10. 2020, 21:55
@lucijee
jako presne.ja taky na orisek,ktery miluju a cesnek na nem skvely.mam pocit 29,-kc
lucijee
14. 10. 2020, 22:00
@zelenoockam
Jj upne za hubičku...a hlavně, asi jak je na ten oříšek, je strašně ostrý. Děti si na něm strouhání i sýr, vůbec si neberou to velké struhadlo. Letos si ho musím koupit zas.
bulik
14. 10. 2020, 21:31
@Nikis.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/koncis-lis-na-cesnek-nerezavejici-ocel-00089163/ Mám tenhle a je prima.
zelenoockam
14. 10. 2020, 21:30
@Nikis.
NIki,tohle a kleste jsou pro mne hodne dulezite veci v kuchyni.me poznatky,realita:obyc mackac,jako za komancu,nejmensi zlo,cisteni horsi.v praci si cesnek tru nozem,ale...doma se mi nechce.boti to mam na chalupe.pudistruhadelko.rychle,3moznosti,umyto za sekundu. Mlynek-miluju pepr na hrubo.v praci profi z gastroobchodu.ujde.Ikea takybok,ALEpro mne drti najemno.mam rada pepr hodne nahrubo.takze si ho doma rozdrtim v hmozdiri nebo palickou.na chalupe noname mlyne,regulace hrubosti.z orion.ale neni to ono.pockam,co kdo poradi na ten pepr.
Nikis.
14. 10. 2020, 21:42
@zelenoockam
Mam taky rada nahrubo, pouzivam z lidlu obyc jednorazovky mlynky ctyrbarevny pepr a uz asi nejsou v prodeji. Takze panika. Melu si pepr uplne na vsechno.
zelenoockam
14. 10. 2020, 21:50
@Nikis.
To je ono.kotanyi mlynky.byly,fajn.a mam radeji jeste vic nahrubo.ony se nekdy ucpaly ale byly nej.vsechny elektricke melou jemne miluji fakt hruby pepr.na tohle asi fakt zajdu do toho gastro obchudku.nebo zase palicka a pepr vice barev
Ivka.K
14. 10. 2020, 21:28
@Nikis.
mlýnek na pepř mám tenhle, je na baterie , jsem s ním max.spokojená http://www.decodoma.cz/Elektricky-mlynek-na-sul-a-pepr-Orava-PM-15.html?gclid=CjwKCAjww5r8BRB6EiwArcckC4efQFK7Ev4H67TMhklBkubc2O3kPPfVwEDq1I6Ai-vAxq6ehRD1RxoCMbAQAvD_BwE lisů na česnek jsme v kuchyni vyzkoušeli hodně, ale nakonec používáme jemné struhadlo , zbytků minimálně ...
yva
14. 10. 2020, 13:58
Byly buchtičky s krémem. Lehce, teda lehce víc, jsem do krému spadla s rumem. Měla jsem trochu obavu, aby Žvejk nezačal na on-line výtvarce zpívat
maršmeloun
14. 10. 2020, 12:50
@johnynka
Ivet u vás bych se opravdu najedla . Milují kapustové karbanátky, můžu i studené jen tak samotné
MíšaC
13. 10. 2020, 14:23
Dnes jablková rýže https://www.mimibazar.cz/recept/7676-1796/jablkova-ryze
Boruwka3
13. 10. 2020, 13:24
Prosím co nejradši vaříte z dýně? Mám jednu máslovou a jednu hokaido, zkusila bych polévku a dál nevím, díky
projani
13. 10. 2020, 18:21
Silverwing1
13. 10. 2020, 18:10
@Boruwka3
Dýňové noky-dají se slaninou nebo jen tak se sýrem nebo s rajskou omáčkou. Zkuste třeba tady: https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu je tam z dneška odkaz právě na dýňové noky. Je to sice veganská verze, ale místo hrašky dejte vejce a v poho
kosticka
13. 10. 2020, 15:43
@Boruwka3
https://www.mimibazar.cz/recept/97439/dynove-muffiny peču podle tohoto receptu na velký plech, dozdobím čokoládou a kokosem
siko
13. 10. 2020, 15:32
@Boruwka3
U nás nejraději pečená Hokaido - nakrájím na měsíčky, pokapu olivovým olejem, dost česneku (jen na hrubo rozmačkám stroužky), osolím bylinkovou solí a posypu semínky, když nemám dyňová tak klidně slunečnicová , a když je už dýně měkká posypu sýrem, nejraději máme nivu, ale i balkán je dobrý nebo jiný obdobný sýr a lehce nechám rozpustit. o víkendu jsem dělala i noky: https://fresh.iprima.cz/recepty/dynove-gnocchi děti mají rády dýňové sušenky: 150g jemně strouhané dýně, 300g polohrubé mouky, 120g másla, udělá se těsto, vyválí se placka a vykrajujete různé tvary, pečou se 10-15 min a pak se obalují ve skořicovém cukru
katkajohny
13. 10. 2020, 12:43
Holky,budu dělat na večeři kulajdu. Ale ze sušených hříbků z loňska.Když ty hříbky namočím,tak tu vodu z nich vylít nebo použít? Já si prostě nemůžu vzpomenout
zdenakucerova
13. 10. 2020, 13:07
@katkajohny
Namočím do studené, sleju a dám na chvíli povařit do nové vody a tu taky sliju...dělám to proto abych houby aj "umyla"...před sušením je jen čistím a otírám, tak abych tam neměla otisky nějakých breberčích nožiček a to jsem jinak ta co venku urvané jablko otře o rukám a chutí vdechne
katkajohny
13. 10. 2020, 13:13
@zdenakucerova
já je ještě prohlídnu,jsou ve skleničce od tchýňky,ale trochu je určitě taky propláchnu.Už ten zrak taky nemá,co to bývávalo
Nikis.
13. 10. 2020, 12:58
@katkajohny
Jestli budeš vařit až večer, namoč do studené. Nejlepší je namočit do studené přes noc. Jsou pak fakt jak čerstvé (no víceméně). Ale když si vzpomenu na poslední chvíli, přeliju vařící vodou a nechám chvíli nabobntnat a použiju i s tou vodou.
maršmeloun
13. 10. 2020, 13:04
@Nikis.
Niki, no vidíš a ja je namáčím do horké vody , tak o dneska už jedině večer do studené . Jj člověk se učí celý život . Jak je P
Nikis.
13. 10. 2020, 13:07
@maršmeloun
Jani já to taky vím chvilku. Zkus a uvidíš, já byla opravdu příjemně překvapená P. od včerejška (od devátého dne) konečně začala klesat teplota, furt ji má, ale je nižší, předtím každý den o kousek vyšší, takže konečně lepší.
maršmeloun
13. 10. 2020, 19:37
@Nikis.
Nik tak hlavně že jste to snad ustáli . Znam mladého kluka 25let a toho to teda semlelo fest . Teď už je snad ok, ale jakákoliv námaha ho vyčerpá .
maršmeloun
13. 10. 2020, 20:49
@Nikis.
Nik ty si ho daš do kupy . A stejně se najdou takový co to budou stále zlehčovat . Opravdu to může zdravého člověka složit .
katkajohny
13. 10. 2020, 12:59
@Nikis.
Jojo,budu vařit na večeři.Penízky mi dnes přišly na účet. Co doma ?
MíšaC
13. 10. 2020, 13:30
@Minarikova
Teď si zrovna píšu s kamarádkou: manžel v kritickém stavu v nemocnici, dokapává mu Remdesivir, zbytek rodiny negativní. Ale jsou v baráku, tak nevím, jak byli oddělení...
princeznaK
13. 10. 2020, 14:48
@MíšaC
Ach,tohle jsem ani neměla číst, ať se drží, ten remdesivir je super, ale 5 dní bude kritických, pokud mu už při první dávce bylo lépe zabere to jinak bude delší dobu doma, chlap už je přes měsíc a ještě měsíc bude- vznikají tam ložiska na plicích a ty bude muset doléčit a nejde to rychle pomalinku přidává se k tomu únava
MíšaC
13. 10. 2020, 15:00
@princeznaK
Vzpomněla jsem si na vás, když jsem se to dozvěděla Ve středu ho odvezla rychlá, včera mu dokapala poslední dávka. Moc dalších detailů neznám (tedy má oboustranný zápal plic), až dneska je tam prý nějaký náznak zlepšení... Taky doufám, že se z toho vyhrabe, je to mladej chlap, žádná nadváha, netuším, jestli měl nějaký zdravotní problém, spíš si myslím, že ne... Doufám, že u vás už je to bez dalších komplikací
Minarikova
13. 10. 2020, 13:31
@MíšaC
Asi jak u koho. Jedni známí jeden nakažený a 5negativních a celou dobu v jednom domě. U druhých taktéž jedna domácnost a potupně to proletělo celou rodinou. Je to nevyzpytatelné.
katkajohny
13. 10. 2020, 13:11
@Nikis.
Dnes i včera jsem jela MHD,je tam tak hnusně - kdybys viděla,jak i od zastávky než jsem seběhla kopeček,tak jsem byla mokrá,ale kdybys zítra něco potřebovala,tak se ozvi,snad už nemá tolik pršet a v pak budu mít 2 dny dovču - kvůli Viki.....
Gabogabo
13. 10. 2020, 12:48
@katkajohny
jasně že použít nejlíp je je dát do malého množství vody (jen aby byly namočený a 1 cm nad ně, přivést k varu a odstavit). Rychleji změknou. Ale bacha strašně rychle to vykypí, pění jak mlíko - stát u toho
katkajohny
13. 10. 2020, 12:49
@Gabogabo
Já jsem si říkala,že asi použít . Teď jsem měla i čerstvé,ale dostala jsem od tchýňky z loňska a dnes je úplně ideál na horkou polívku . Tak jo,zkusím převařit
zelenoockam
13. 10. 2020, 12:53
@katkajohny
Namocene ve studene jsou vyrazne,v horke mene.kazdopadne pak ten vyluh precedim na jemnem sitku.do kulajdy namacim ve studene
Dan.ka
13. 10. 2020, 12:48
@katkajohny
Ještě včera jsem kulajdu dojídala...to je taková lahůdka, miluju ji moc
katkajohny
13. 10. 2020, 13:00
@Dan.ka
My s manželem taky ,jen děti moc ne - budou mít asi krupici nebo lívance,nebo tak něco
Nikis.
12. 10. 2020, 9:33
Tak dnes: Holandske rizky, bramborova kase (ja kvetakova kase) a domaci salat z repy, maminka vcera dovezla plnou velkou sklinku, tipuju ze trictvrte snim sama Kureci nudlicky na zelenine s ryzi. Vyvar tam jeste je. A uvarim to zeli, na zitrek. Vcera se mi nechtelo
anilvap2
11. 10. 2020, 21:40
Rilletes - loni, předloni ? tady někdo dělal. Máte prosím osvědčený recept na ty nejlepší rilletes?
Nikis.
(upraveno)
11. 10. 2020, 22:57
@anilvap2
Ja delam velmi casto, kde jsem dovezla, tak uz nemuzu prijet bez Delam z bucku, kdyz je libovy, prihodim i kus sadla, kuzi oriznu a prilozim zvlast, maso nakrajim na kostky, neopekam!, delam v pomalem hrnci pres noc, mam keramicky a je super Davam jen morskou hrubozrnou sul a bile suche vino, pripadne kdyz nemam, tak trochu vody. Rano naberackou seberu tuk zezhora, rozmackam stouchadlem na brambory, dam do sklinek a zaleju tim tukem. Necham nekolik hodin ztuhnout, nejlip do druheho dne. Mnam
maršmeloun
12. 10. 2020, 19:02
@Nikis.
Máš recht Mařenko a ještě ten tvůj vrstvený salát a domácí chlebík , no hold umíš
Nikis.
12. 10. 2020, 22:16
@maršmeloun
Tak mně třeba ten vrstvený salát chutná ještě víc než rilettes, já jsem na takové prasárničky
maršmeloun
12. 10. 2020, 22:56
@Nikis.
Mně od tebe chutnalo vždy všechno . Dneska kůře na paprice, zbylo i na zitra .
zelenoockam
12. 10. 2020, 23:00
@maršmeloun
Pikantni smes s nasi chilli paprickou v bramboraku a vecer jsem namichala tunakovou pomazanku.ze zbyde na svaciny-houby.na jeden rohlik zbylo.smazim rizek a obkladam chleby.M.zitra razi na otocku do Prahy.mimo dalnice
Dan.ka
12. 10. 2020, 23:19
@zelenoockam
Moni...ta směs mě hodně zajímá...a s polopatickým popisem, prosím. Děkuji
zelenoockam
12. 10. 2020, 23:24
@Dan.ka
Danu,uplne obyc.dle chuti.mmale nudlicky nebo kosticky kureci nebo panenka.nalozim na noc,pak na hodne cibuli,cesneku osmahnu,pridam rajcata,papriky na platky.nekdy domaci leco.hribky muzes.nakonec porek,chilli a cesnek jeste.a sup do bramboraku-jako na nej a prelozit takove hospodske,rychle jidlo.bramborak jsem koupila dnes v globusu hotovy.hooodne jsem jezdila.az na Trojmezi
maršmeloun
12. 10. 2020, 23:33
@zelenoockam
To zni super, zkusim s rýží nebo hranolky , bramboraky nechám si jako další tip na večeři
zelenoockam
12. 10. 2020, 23:50
@maršmeloun
S ryzi je to super.a tam je fajn i to leco.hrancle spis nejime.je to hodne rychle.no pohlreich by neslintal,ale..m svtou zeleninkou kdyz si vyhrajes,tak tam muzes soupnout i treba cuketku.hlavne je to na ted,sama cibule,cesnek,chilli.nas koronasvinak nedostane vecer meli kazdy k te tunakove jeste jednu celou krajenou cibuli na posypani mam v pomalaci kurata-maso pro psy ,vodu nam
Nikis.
12. 10. 2020, 22:59
@maršmeloun
Já mám hotové to zelí na zítra, se budem vznášet u stropu. Ještě že spíme každý v jiné místnosti
zelenoockam
11. 10. 2020, 21:55
@anilvap2
Nikola o tomdost psala.ja delam roky,vyzkouseno x ruznych druhu.a ten nej je stwjne klasika a delam v litine v troube.z pomalace neni ono.pul napul bucek a plecko,osmahnout na kuzi ze slaniny,to pak vyndam,podliju bilym vinem,pridam rozmaryn a na noc do trouby.nekdy si tam primicham pred konzumaci dijon,cibulku drcenym peprem zasypu.ale jde mi o tu "cistou"chut .at to neni jen masova pomazanka.ja varim dost jidel hodne jednoduse,mam rada,kdyz citim ty zakladni suroviny,neprebite korenim,zalivkama,dipama... Ta litina tomu da proste jiny rozmer.pomalac mi nevyhovoval.
anilvap2
11. 10. 2020, 22:13
@zelenoockam
Děkuji Nemám ani litinové nádobí. Budu dělat na sporáku a tyhle dlouhovarici jídla dělám v hrnci od Zepteru.
zelenoockam
11. 10. 2020, 22:15
@anilvap2
Ja mam prave doma jen litinu,v cem varim takze urcite jidla na chalupe nedelam jen kvuli hrncum
SarinaK
11. 10. 2020, 21:53
@anilvap2
dělám podle apetitu, jen dávám mnohem méně soli. 1kg bůček, část může být třeba krkovice, nakrájet na kostky, mořská sůl (dávám necelou polévkovou lžíci, v receptu mají 2, ale bylo to strašně slaný) 2dc suchého bílého vína a stejné množství vody a pomalu vařit. Nemám pomalý hrnec, dělám to na plotýnce. Po cca 6 hodinách roztrhám vidličkou nebo takovým tím na brambory a dám do sklenice.