krišon
19. 8. 2018, 8:26
zdravím , v tomhle vedru mám v troubě svíčkovou .... neb včera u karet prohlásil ten starší, že malý si chtěl v restauraci dát svíčkovou a on mu řekl, že nebude tak dobrá jako ode mne. ať si dá něco jiného Můj chlap vrhl významný pohled směrem ke mně, synátor prohlásil, pokud máš maso, tak není, co řešit ... my se s tátou obětujeme, takže v tomhle vedru se budou nacpávat smetanovou omáčkou a knedlíkem. Jinak už mi umírají i pokojovky, co jsou na parapetu. Je to tím vedrem a také tím, že chlap musel kvůli mrtvici uříznout několik větví u meruňky a ta příjemně stínila, takže slunce nepražilo do obýváku celý den ....
plamenek
(upraveno)
20. 8. 2018, 15:07
@krišon
Ahoj,docela jsem si početla,jak a kdy kdo co vaří. Vařím taky stále,jen jsem po odchodu dětí z doma omezila množství. Jakmile přijedou holky,vařím co chtějí a co doma jim máma nechce dělat. Včera večer jsem dělala vepřový guláš pro chlapa,já to nemusím. Bratr mi dovezl srnčí svíčkovou,tak jsem měla na minutku. Chlap zvěřinu odmítá. Oloupala jsem jablka na koláč. Dopoledne trávím na zahradě. proto radši uvařím večer v papiňáku. Starší synek mi namontoval rolety na střešní okna,jsou úžasné a v pokoji není výheň. Pořád něco montují v kuchyni s manželem,tak já zase ráda udělám bramboráky(vedro,nevedro) a horké mu je vezu k němu domů . Vnoučata tam tak často nemáš,když jim udělá radost svíčková,proč ne.
cervenka
20. 8. 2018, 6:55
@plamenek
Dobré ráno, můžu se zeptat, jaké rolety? také bych potřebovala...
plamenek
(upraveno)
20. 8. 2018, 17:32
@cervenka
Mám tyhle,myslím,že zcela dostačující. Okna jsou na jihovýchod,po poledni se slunce stáčí. https://www.veluxeshop.cz/vyrobky/rolety-a-zaluzie-velux/zcela-zatemnujici-rolety No, blbě jsem klikla,spíše neklikla,ale už napraveno,omlouvám se.
Zrušený účet
20. 8. 2018, 8:19
@cervenka
nejlepší,co existuje na neproniknutí tepla je matkýza na střešní okna,vnitřní roleta je na tmu a není zdaleka tak účinná,markýza je super zařízení - jednoduchá montáž i manipulace https://www.velux.cz/produkty/rolety-a-zaluzie/venkovni-markyza
Zrušený účet
21. 8. 2018, 8:28
@samirka
jak jsem psala,měla jsem srovnání a rozdíl je obrovský..už jenom přírodní zákony říkají,že teplo nepronikne dovnitř,tudíž stínění před okny je prostě účinnější
cervenka
20. 8. 2018, 10:02
@
na ni jsem koukala několikrát...při zavřených oknech to asi bude paráda, ale při otevřených nevím, mně tam jde slunce z boku
Lucie-Anna
20. 8. 2018, 10:42
@cervenka
Máme také od Veluxu stínící a při velkých vedrech okna dokořán neotevírám, kdyžtak jen na škvíru (mám tedy možnost otevřít ještě větračku z boku stěny, kde je celodenní stín) - zabráníte tak přístupu horkého vzduchu, když je okno otevřeno - dokořán otvírám až v době, kdy je slunce na druhé straně střechy. To zastínění při neotevřeném okně je opravdu znát.
BaLiDa
20. 8. 2018, 10:51
@Lucie-Anna
Já jsem měla vždy taky třeba jen na škvíru otevřeno a zatřeno celý den, letos mám úplně zavřeno, zatřeno a je to oproti jiným rokům lepší, ale stejně to vedro je k nesnesení, míváme tam 28-29 stupňů.
Zrušený účet
20. 8. 2018, 10:41
@cervenka
No roleta jde spolu s oknem - je pridelana na něm. Takze stejny problem. Pri teple je dobre mit od rana zavreno a zastíněno. Nej zastineni je pred oknem - nepusti to teplo. Na jednom stresnim okne jsme nemohli mit markyzu z duvodu pohonu okna a byl to rozdil jen pri zaluzii
BaLiDa
20. 8. 2018, 10:23
@cervenka
Věrko máme už x let plně stínící rolety od Velux na střešní okna. A jsem moc spokojená. V těch hicech, když mám úplně zatřeno (máme jen v ložnici) tak je to celkem znát. Jako horko je, bohužel pod střechou, ale tím, že stíní úplně, pomáhá to. Kdyby na nich nebylo nic, věřím, že je to ještě o několik stupňů víc
cervenka
20. 8. 2018, 10:39
@BaLiDa
V ložnici to musí být fajn, to věřím....já je ale potřebuju hlavně do obýváku, mám zde 4 střešní okna a nemůžu mít úplně stínící, to bych byla celý den ve tmě. Koupila jsem si celkem drahou mobilní klimatizaci, ale musí být puštěná skoro celý den a je to obrovská spotřeba energie.
samirka
21. 8. 2018, 8:29
@cervenka
Aha, tak my máme střešní okna jen v dětských pokojích, ložnici a pracovně, v obýváku to chápu.
Zrušený účet
20. 8. 2018, 10:42
@cervenka
Ty markyzy nejsou plne stinici Prosvita tam svetlo narozdil od rolet
cervenka
20. 8. 2018, 10:52
@
jj, koukala jsem, že jsou různé druhy průsvitnosti....asi si je koupím
krišon
19. 8. 2018, 20:20
@plamenek
Chvilky s vnoučaty jsou pro nás vzácné, tak jim pak vyvařuji a peču to, oč si řeknou.Moje sousedka má vnoučat sedm a jsou tu pořád minimálně čtyři ...přitom je můj pravý opak, nerada vaří, nerada peče, ale denně stírá, luxuje ... obědy si nechá vozit. Už se jí ani nedivím, když slyším, jak jsou miláčkové vybíraví. Objedná tři různá jídla a děti si vyberou a podělí. U nás se vždy dohodnou, každý den vybírá jeden oběd a druhý večeři a poslední slovo mám já.U nás mají leháro, můj syn říká... vyvařovna a klídek ...druhá babi je akční, byla s nimi na raftech, sjížděla na kolobrndě Ještěd ...sousedka to má horší, její vnoučata mají druhou babi buď ve věku, kdy sama potřebuje pomoc, další je v cizině a poslední se zotavuje z rakoviny ..Vařím brzy ráno, v devět, když chasa snídá, je uvařeno .. pak už jen přidělám přílohu a čerstvý salát
plamenek
19. 8. 2018, 23:40
@krišon
Já si holky užívám,když mám dva syny.Vychovávala jsem i bratra.Když pracoval v Chomutově,tak u nás přes týden bydlel. To jsem vařila na litry všeho.Teď mi do houfu přibyla malá Baru. Ty vnoučata tak rychle vyrostou,že mi nevadí vyvařovat. Myslím,že akční jsem až ,až. Nemusím sjíždět Ještěd. Spíše je vezmu na borůvky a pak pečeme koláč spolu.
krišon
20. 8. 2018, 8:21
@plamenek
Upekla jsem koláč a mám pocit, že kluci ani neochutnali. Nemusí. Dnes se shodli na vývaru s fritátovými šneky, ty si ale musí házet do talíře sami a musí jich být hodně. Pak budou mít přírodní filé, patizon v sýrovém těstíčku, tzatziky a brambor ...na zítra si velký prosadil pečené kuře a šopák a ve středu jedou domů, ale asi po obědě ...to bude asi kuřecí řízek, abych jim dala do chleba na cestu ...ve čtvrtek jedu na kliniku do HK, poveze mne chlap, tak určitě nevařím, v pátek mám oční u nás a chlap taky, oba perimetr ... poslední prázdninový týden hodlám proležet na lehátku bez ohledu na počasí ....
plamenek
20. 8. 2018, 15:07
@krišon
Moc dobře naplánováno. Rozhoduji se mezi sekanou a karbanátky na zítra,brambor.kaše,a salát rajský(ten dělám ob den) vychlazený ho jím jen tak k chlebu se sýrem. Šopák miluji,ale už dávám pozor na sůl a zuby mi už neberou papriku. Možná když upravím krájení ,by to šlo.Dovezla jsem další dva koše rajčat,uvažuji co s nimi udělám. Lečo určitě ve středu. Konečně jsem byla na melíru,ráno a jsem nebezpečně krásná . Koláč dělám jablkový podle nějakého starého receptu z Vlasty,těsto je jako linecké(ale o hodně méně cukru) a do jablek se přidává pudink(sypký).
krišon
20. 8. 2018, 15:41
@plamenek
Koláč znám, na kilo jablek 3 vanilkové pudinky a v původním receptu snad bylo 16 lžic cukru , to jsem také upravila. Když jsou jablka šťavnatá, tak vznikne takový jablečný pudink a ten nám chutnal ... jablka tu mám, nechám je klukům posbírat
plamenek
20. 8. 2018, 17:31
@krišon
No,přesně,recept jsem upravila,dávám cukr dle chuti a pudinky jen dva. Jablek dávám snad 1,5kg . Musí být šťavnatá . Ale já běžně upravuji recepty( i na kečup, prostě ochutnám ). Jen to křehké těsto se mi při přenášení na plech občas trhá,ale to upravím. mám malé válečky na plech.
krišon
20. 8. 2018, 17:31
@SarinaK
20 dkg polohrubé mouky a 20 dkg hladké, necelý prášek do pečiva, 2 vejce, 10 dkg cukru, celá Hera (20 dkg do těsta a 5 dkg rozpustit na pomazání), 3 - 4 lžíce mléka či smetany...špetka soli, zpracujeme a dáme na chvíli odležet do lednice Náplň ...nejméně kilo jablek, 3 sáčky pudinku , 2 vanilkové cukry, 5 - 6 lžic krupicového cukru a lžička skořice ... rozinky, pokud máte rádi a lžíci rumu ...jablka nastrouháme, přidáme sáčky pudinkového prášku, cukr, rozinky ....smíchám poté, až vyválím těsto Těsto rozdělím na dva díly, na první vyválený plát dáme náplň, pokryjeme druhým dílem, okraje přitlačíme, můžeme propíchat. Nechám rozpustit plátek Hery a vrchní díl pomažu poprvé před vložením do trouby, podruhé po vyndání z trouby. Šárko, já vyvaluju těsto přímo na pečícím papíru, druhý plát taky a opatrně pak papír překlopím na jablkovou vrstvu. Chce to trochu šikovnosti, ale pokud se potrhá, tak se nic neděje ... uděláme záplaty, jak prohlásil vnuk, když byl malý.. peču v troubě na 170-180 asi půl hodiny, do růžova a po vytažení ještě rozpuštěnou Herou pomažu .... máslo by bylo lepší
sympatie
19. 8. 2018, 10:57
@krišon
Ahoj, to víš, mladí to vedro tak neřeší, to je my, důchodci, hekáme! I tak bude dneska kačena, knedlík, zelí. Zelí jsme koupili v Kaufu, a je strašný, tvrdý, vůbec neměkne, to snad ani letošní.
krišon
19. 8. 2018, 20:40
@sympatie
Kačenu jsem naposledy pekla v roce l983 a snědla jsem ji sama, můj muž ji nejí, stejně nevezme do úst husu, bažanta, koroptev ...a zvěřinu. Divím se, že mu nevadí jehněčí či skopové maso, to si dá s velikou chutí. Bažanty dostávám od souseda a dělám z něho jen prsíčka pro sebe a kluka, zbytek do vývaru a maso pak oberu do gulášový polívky (tam ho sní i manžel a nic nepozná)
cervenka
19. 8. 2018, 10:59
@sympatie
však oni by to řešili, kdyby museli stát v tom vedru celé dopoledne u sporáku
cipofka
19. 8. 2018, 12:01
@sympatie
jasně, třeba se nechat trefit šlakem kvůli kačeně Rodina potřebuje matku normální, ne hekavou a unavenou, uvařenou...
zdenakucerova
19. 8. 2018, 13:55
@cipofka
Vzpomínám na kamarádku která v porodnici bolestech dopekala králíka,aby rodina nestradala,ja si v porodnich bolestech malovala nehty na nohou
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 11:25
@cervenka
v tom vedru u sporáku bych prostě nestála. proč. . je tolik jídel co se dá sfouknout za dvacet minut.
Dan.ka
19. 8. 2018, 12:02
@e-sladkyspanek.cz
Zrovna svíčková mi nepřipadá jako jídlo, kdy u plotny trávím celé dopoledne Šoupnu jí do trouby a odcházím z kuchyně.... pak už jen nakrájím maso a rozmixuju omáčku. Knedlík je samozřejmě koupený
cipofka
19. 8. 2018, 12:05
@Dan.ka
Jo, ale nakolik ti trouba zvedne teplotu v bytě? Já ji teď vůbec nezapínám, možná v noci... Totéž s žehličkou Včera došel můj dom a já jsem žehlila Zuzce kroj... začal zvýšeným hlasem, proč jako žehlím?? Běžně žehlím teda málo, jen to nejnutnější a teď vlastně skoro nic... Až jsem mu řekla, že kroj holt musím, tak že jo... že si myslel, že mi vyhrává, jak ta žehlička to během 10 minut rozehřála...
zdenakucerova
19. 8. 2018, 13:56
@cipofka
Zehlim rada,ale v těch vedrech jsem to tady vzdavala a můj muž nezvyklý hromadné chodil a tak nějak posykaval,ze teda to pradlo je tu nějak dlouho
Dan.ka
19. 8. 2018, 12:11
@cipofka
A tak... je pravda, že v kuchyni moc vedro nemáme i když jsme v paneláku a na hlavní třídě. Ráno tam slunce nejde a odpoledne zatáhnu rolety, takže relativně dobrý
cipofka
19. 8. 2018, 20:30
@Dan.ka
My tu máme přijatelně... když kočkám neotevřem škvíru na balkon, tak to udržíme do 24°, tak nač si to kuwit žehličkou nebo troubou
princeznaK
19. 8. 2018, 11:55
@e-sladkyspanek.cz
No pořád stojím u plotny, u nás se nejí zapečené těstoviny, brambory, květák, tam stojím u omáček a jako v tomhle vedru v těch 50C umírám dejte tip na něco do 20 minut
ošla
19. 8. 2018, 12:08
@princeznaK
Saláty na milion způsobů, losos, tuňák, nebo do trouby na jeden plech kuřecí prsa a zeleninu a brambory, noky na milon způsobů, kuskus, pečené maso je otázka asi 15 min přípravy a pak už jen občas kouknu, zapačené brambory už jsou třeba přesčas A teda kdo co nejí, má smůlu, to zase u nás rychle pochopili.
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 12:16
@ošla
přesně. v tomhle počasí bych je prostě kaslala. ne jíš máš smůlu. ono většinou stačí ochutnat a zjistí, že to jídlo je vlastně výborné
Zrušený účet
19. 8. 2018, 12:05
@princeznaK
brambory s tvarohem,špagety alio olio, čočka s vejcem, kuřecí plátky se zel.salátem atd atd
princeznaK
19. 8. 2018, 12:11
@
Brambory s tvarohem by mi nikdo nejedl, špagety jí jen dcera, čočku jí jen kluk, kuřecí měli tento týden na paprice, kuře na pórku, taky sem tento týden řekla,že nevařím, to se nedá přijít v 16 z práce a do večera stát u plotny objednávám obědy z místního bistra u nás jsou tábory,lidi na prázdninách, v noci vesnice řve do 23,v 1 začnou štěkat psi ,v pátek sobota nad námi disko, vstávám ve 4 - jsem po 2 měsících totálně unavená
sympatie
19. 8. 2018, 13:10
@princeznaK
Brambory s tvarohem vůbec neznám, vím, že to někdo vaří, ale to fakt ne. Brambory na loupačku ano, pečené v troubě mulijeme, s tvarohem brrrr!
cervenka
19. 8. 2018, 14:11
@sympatie
nové brambory s tvarohem a pažitkou.....k tomu kefír nebo podmáslí, to je dobrota, lepší než husa
zdenakucerova
19. 8. 2018, 15:35
@Dan.ka
Taky byste to viděla tak,ze husa sežere brambory s pazitkou a my pak tu husu ze jo
cervenka
19. 8. 2018, 15:06
@Dan.ka
jj...každý to má jinak hele, já ani nejím nic ze zabíjačky - prejt, jitrnice, ovar, jelita, prdelačku, tlačenku, sulc - nic
Dan.ka
19. 8. 2018, 15:19
@cervenka
Prejt, jitrnici můžu, to ostatní sice taky sním, ale nevyžaduji to, ale co bych v životě nedala do huby (asi jen pod hrozbou smrti) je červená řepa, jazyk a mořskou žoužel. Hmyz doufám zmiňovat nemusím. Už při představě, že bych k tomu jen přičuchla je mi blbě Jinak bohužel sním všechno...ale todleto tedy nééééé, ani za nic
zdenakucerova
19. 8. 2018, 15:31
@Dan.ka
Repu mam ráda,jazyk s krenovou omáčkou je bozská mana, nejím mechuriny co se trepou a co odmitam ochutnat jsou syrecky ...na to vlastně ani nesaham když sú to mít koupi Jedno jsme byli v Losticich v obchodě kde je prodávají,domu se to vezlo v chladicí tašce a i tak se mi cesta zdála dlouha predlouha
cervenka
19. 8. 2018, 15:22
@Dan.ka
červenou řepu taky nee a jazyk nevím, to jsem nikdy neměla na talíři a co nemůžu ani cítit jsou játra
Dan.ka
19. 8. 2018, 15:28
@cervenka
Vlastně si teď uvědomuju, že toho je víc, co nejím. Zdravá výživa Jak tu kolikrát čtu ty různé názvy všelijakýho zrní a náhražek, ani nevím, co si pod tím představit...kuskusy, bakusy, pokusy...to nééé
Zrušený účet
19. 8. 2018, 14:47
@Dan.ka
husa je fajn,ale tak jednou za rok,brambory s tvarohem můžu pořád dokola
Zrušený účet
19. 8. 2018, 13:58
@sympatie
klasicky uvařený brambor,máslo a strouhaný tvaroh - k tomu okurkový sálat,to je moje nej jídlo
MíšaC
19. 8. 2018, 13:18
@sympatie
Brambory s tvarohem jsou výborné a u nás to jí celá rodina Nevím, s čím jíte brambory na loupačku, ale je to vlastně to samé
krišon
19. 8. 2018, 20:45
@sympatie
To slyším poprvé ... brambory na loupačku jsou automaticky s rozdělaným tvarohem, máslem a acidomlékem ....to může nahradit kefír či podmáslí, ale tvaroh musí být
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:00
@krišon
severní Morava a teda i naše rodina z valach. jen brambory s máslem a mliko. nebo kefir. o tvarohu jsem se dočetla až tady že se dává na brambory. u nás tvaroh jen na nudle. nebo šulany
zdenakucerova
19. 8. 2018, 21:49
@žingi
To byla u nas o zelnacku...uvařila jsem klasickou bílou...a muz co to js ze takhle se ti nedělá....zs správná bílá zelnacka je...uvareny brambory dat do talíře,zalít zadelanym zelím a navrch snazena cibulka,ze to hd ta jediná práva co dělala jeho babička a nedá si vymluvit ze babička zivila tři hladový chlapy,tak je nacpali horou brambor,protože jinak by ji na polívku nestačil pradelni hrnec ...ji tu mou,ale vždycky nostalgicky heka ...přitom v otazce cevene zelnacky panuje shoda
žingi
19. 8. 2018, 21:08
@Mapol
bez,i do bazenu tento rok lozím v tom vedru celá bez ale to je jiné téma
žingi
19. 8. 2018, 21:10
@Mapol
tvaroh sním jen v koláčkách nebo buchtě,jinak takto ne,no ale co,ať si dají,když to můžou
Mapol
19. 8. 2018, 21:13
@žingi
tvaroh jedině usejrovatět, to bych i slzy ronila radostí, jen to chce tu správnou kameninovou mísu a tu jako nemám
zdenakucerova
19. 8. 2018, 21:43
@Mapol
Nebude to tvarohem? prababi tohle taky dělala a dávala to do starého většího hrnku a ten určitě nebyl kameninovy,byl normálně porcelanovy.
Mapol
20. 8. 2018, 5:58
@zdenakucerova
jako že tvaroh už není to, co býval? já nevím, vím že jsem to párkrát zkoušela a prostě to nešlo udělat tak, jak to dělalal babi
Mapol
19. 8. 2018, 21:19
@žingi
usejrovatět ne, to říkala babička a babička má vždy pravdu, to je usejrovatět prostě
žingi
19. 8. 2018, 21:21
@Mapol
babička jo,ale to slovo,to je strašné
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:33
@žingi
tady je možné všechno. .to smaž a neřeš
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 21:23
@žingi
mě se nezdá, jsem na něj zvyklá
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:19
@žingi
taky nevím, asi že se z toho tvarohu vytvoří něják nějaký sýr a pak to mrsknout na ty brambory
žingi
19. 8. 2018, 21:22
@STŘELEC
taky jsem si to tak nějak přeložila,strašné to slovo,co
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 21:22
@STŘELEC
sýr jedině bez brambor to se dá tvrdý sýr, nastrouhaný, sůl, kmín a do kameninové nádoby, přikrýt pokličkou, denně promíchávat a za 2 dny je z toho sýr, ale luxusní, ale mě to nejde v žádné misce, jde to jen v kamenině, nevím proč, ale všude mi to dřív chytne plíseň, než se z toho stane sýr.
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:24
@Mapol
to by mi chutnal takový sýr
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:23
@Mapol
jo to dělal děda. ještě zalival pivem. to bylo žrádlo. prd dělal to z tvarohu
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:09
@Mapol
nedělej v tom bordel. kornouty punčošky pak možná Hera / máslo
Mapol
19. 8. 2018, 21:11
@e-sladkyspanek.cz
jo počkej, to jsem moc rychlá, tak my jednoznačně ve všem bez, jedině tedy s plavkami do bazénu, máme plot 2m, ale není dostatečně vysoký, abych mohla bez
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:18
@Mapol
Super, že se lepší
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:15
@Mapol
aspoň někdo hele teď mě napadlo. .nemůže mít malá ten problém ze psa.
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 21:17
@e-sladkyspanek.cz
pes je na zahradě, ona toho má víc, vejce, roztoče, lepek, mléko, broskev, jabko, do toho ta střeva, histamin, to by už mohlo stačit, mimojiné i psa, ale jelikož je vedro, ona ven nepáchne, tak se psem jsme v klidu, ale ona to má od těch střev, podle mě měla na začátku propustné střevo a takto se to zvrtlo, ale lepší se, to dáme
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 20:59
@krišon
brambory na loupačku jedině s máslem a solí a kefírem, rozhodně bez tvarohu
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:08
@Mapol
nene, u nás brambory a na kostičky opražený domácí prorostlý špek , polít a
Mapol
19. 8. 2018, 21:19
@e-sladkyspanek.cz
no tím jsem tě chtěla motivovat, aby ses hecla ne nemusíš pořád do práce rvát ten dvoukolák s jídlem
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:21
@Mapol
no já spíš jim malokrat denně, zato najednou hodně. a pak různě dobytčím. třeba žloutek s cukrem a podobné dobroty
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:14
@e-sladkyspanek.cz
a víš co, já k tomu klidně vypiju i litr mlíka , miluju mlíko
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:20
@e-sladkyspanek.cz
já i k vaječině, k řízku, já by jsem na dvorku uživila Milku
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:27
@Mapol
míchaná vajíčka
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
žingi
19. 8. 2018, 21:29
@e-sladkyspanek.cz
je to normální,že mne tu přes vzkazy osloví někdo,kdo mi nabídne,že se mu mám ozvat,že mi vypočítá nebo zajistí něco levně a napíše si pak o provizy či i
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 21:28
@e-sladkyspanek.cz
no tak to jsem jedla, ale ne jako vaječinu
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
STŘELEC
19. 8. 2018, 21:26
@Mapol
no, to se vezme vajíčko, rozbije se, mrkne na pánvičku a míchá...už víte http://recepty.chytrazena.cz/vajecina-na-cibulce-a-slanine-30180.html
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
Mapol
19. 8. 2018, 21:27
@STŘELEC
jo tohle, tak to jako vaječinu neznám, to jsou míchaná vejce u nás
- Na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 20× odpovězeno
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 21:24
@STŘELEC
tak k vaječine se snad ani nic jiného pít nedá a zazdit řízek mlikem a automaticke
hanulina77
19. 8. 2018, 20:56
@krišon
U nás na vysočině taky jen s máslem a mlékem A znám to tak i z dětsví "od Brna" Ali, jak na ty s tvarohem? že bych to zkusila...brambory můžu 7 dní v týdnu
krišon
19. 8. 2018, 21:09
@hanulina77
Hani, já už 40 let žiju v Podkrkonoší a zde se uvaří brambory, rozdělá se tvaroh se smetanou či mlékem, osolí a na talíř dáš brambory, každý si z mísy nabere tvaroh a ukrojí máslo ...napíchneš bramboru, navrstvíš kopeček tvarohu, kousínek másla a zapiješ mlékem. Doma v Plzni jsme nové brambory postrouhali tvrdým tvarohem a polili horkým máslem ... chtěla jsem to zavést i doma, ale neuspěla jsem. Tak si občas dělám jen pro sebe, ale místo strouhaného tvarohu rozdrobený balkán.... ale k tomu okurkový salát
hanulina77
19. 8. 2018, 21:13
@krišon
Ali moc děkuji to zní skvěle, zkusím všechny tři varianty, mám na ně chuť už teď tu první hned zítra zbyly mi jen tři kousky řízků, tak ty podělím masožravcům a já zkusím podkrkonošskou variantu
žingi
19. 8. 2018, 21:07
@hanulina77
konečně někdo,kdo správně používá mléko jak tu čtu a v práci taky baby říkají mlíko
zdenakucerova
19. 8. 2018, 13:53
@MíšaC
Tak a tvarohem taky ne ...na loupačku s másilkem jako obetuju se dost,ale když chtěl muž ve vedrech i polivky tak jsem se bourila ...neměla jsem chuť to ani vařit a ani jíst...hospodskou svíčkovou si i klidně dam, zatím me nikdy nezklamala,ale v tom vedru bych na ni neměla chuť,me vadilo i to chlazení hrncu ,abych mohla jídlo rychle uklidit, to byla doba
Aja10
19. 8. 2018, 12:28
@princeznaK
zásadně vařím jen jedno jídlo, mladej taky něco odmítal jíst, ale když viděl, že nic jinýho nebude, jí teď všechno. Jak to třeba děláte, když někam jedete na víc dní?
princeznaK
19. 8. 2018, 12:34
@Aja10
Když jedeme jíme tam nevařím, jinak tento týden dávám úlevu, objednala jsem obědy a je mi jedno jíte nejíte,vaření mi nevadí,ale jsem fakt unavená, lidi kolem nás pronajímají chalupy a přijedou lidi a řev a řev do noci ,prostě nedbají,že někdo v té vesnici žije a chodí do práce, oni mají přeci dovču
Aja10
19. 8. 2018, 12:43
@princeznaK
Já teda vstávám něco málo před pátou a taky jsem z toho unavená, a to mě nikdo nebudí, u nás buči jen krávy na pastvinách, ale to mně nevadí, spím jak zabitá. Pokud se nevyspíte, je to na houby, chce to chodit brzo spát, vypnout, aby hlava "nešrotovala", ale pokud tam dělají šrumec chalupáři
princeznaK
19. 8. 2018, 12:25
@
Jo jo, do teď jedli všichni všechno,ale letos změna..svedu to na chlapa ten je rozmazlený od maminky ta vaří 4 jídla denně
bemini
19. 8. 2018, 13:19
@princeznaK
tak já taky vařím pro každého jiné jídlo...to co jí chlap zas nejí synátor a já zas nemám chut na to co jí oni...a jasně...jsou dny mě to štve,ale pak si zas v duchu řeknu, že mě se taky nelíbí, když mi někdo nutí jíst to na co chut nemám nebo to nejím.....
cervenka
19. 8. 2018, 13:58
@bemini
než bych vařila pro každého jiné jídlo, taky bych radši točila pořád dokola pár jídel, které jedí všichni neříkám přílohy, to občas taky dělám různé, ale celé jídlo to ani náhodou - i kdyby byl někdo bez oběda
krišon
19. 8. 2018, 20:32
@cervenka
To taky neznám, vařím jedno jídlo, někomu chutná víc, jinému třeba méně ... druhý den se to obrátí ...
bemini
19. 8. 2018, 19:08
@cervenka
tak ono to není nic těžkýho...omáčky nejí, takže bud čínu nebo nějakej flák masa, občas těstoviny (na těch se občas shodnem, že si je dáme všichni) ...i řízky jíme všichni, ale jinak fakt hodím na pánev kuřecí, panenku a pro sebe zeleninu a nějakej kus masa co na mě zbyde a je to ....a původní příspěvěk si nepamatuju, jen jsem psala jak to je u nás ...každý to má jak má a jen jeho věc
zdenakucerova
19. 8. 2018, 14:03
@cervenka
Ja ani ty přílohy všichni asi tak nějak jíme vše nebo to co třeba ja nejim - sladká jídla - uvarim jen jim a dám si polívku nebo to co jim jen ja - houbovoz omacku- uvarim v době jejich nepritomnosti a to mi stačí tak jednou za rok a mám vystaráno,protože ji pak jim dva dny ...
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 13:44
@bemini
jani ale ty děláš z domu o když kolem máš starosti dost. ale paní chodí do práce a to by mě v tom hicu taky nebavilo. vidím pódiem sebe. když jsem dělala z domu bylo víc chuť něco dělat než když přijdu u krámu. a to já se v práci fakt nepredru
bemini
19. 8. 2018, 19:05
@e-sladkyspanek.cz
no pozor...kdo mě zná tak ví, jak ,,miluju,, vaření...můj sen je mít paní co by nám vařila takže chut vařit jsem neměla snad nikdy
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 19:15
@bemini
A kur@a ty do mého gangu nepatříš a kur@a už to čtu po druhé a ty jsi stejný gang ale já to mám v paží
cervenka
19. 8. 2018, 12:03
@princeznaK
no jo, my zase těstoviny milujeme, takže na všechny možné způsoby... a brambory jsou taky uvařené za 20 minut a k nim přírodní plátky, čína, cuketa, volské oko...rýže je taky hned a k ní cilli con carne, rizoto...je toho hodně
princeznaK
19. 8. 2018, 12:05
@cervenka
Po měsíci už mi tyhle jídla nechtějí včera jsem dělala knedlo zelo vepřo, buchta tvarohová bleskovka odsud, lečo brambor, dnes řízek brambor já obalovaný květák, a teď peču brambory kotlety na šlehačce a pak koláč, stojím od 8 u plotny a ještě do 14 budu, moji nejí párky, cuketu jen dva cukeťák, jsou prostě rozmazlenci
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 12:01
@princeznaK
zelenina. maso na grilu. nebo orestovane na pánvičce. brambory. špagety. rizoto zeleninové. ony i ty omáčky jsou teda hned. tam stačí půl hodinka. saláty. já nevím. no . u nás třeba dneska brambory a párek mám to na háku. jestli se to nebude líbit ať se dorazí třeba chlebem.
e-sladkyspanek.cz
19. 8. 2018, 12:04
@cervenka
právě a o ta Kačena se dá nechat péct a nepotřebuje moji přítomnost. ale pak ten hic. no já když se prekinam na vařím toho všeho kotel a jíme to tři dny. Nám to to teda nevadí. a vývary dělám taky tak 5 litrů a zamrazim porce a uvařené nudle. pak se jen vytahuje. skoro všechny Polívky jsou zamrazít pokud tam nejsou brambory. pak nemusím i čtrnáct dní polivku vařit