(recept
si oblíbilo 139 návštěvníků)
"Karamelka"- Krémový dezert se šlehačkou
Potřebné ingredience
500g balíček listového těsta,džem,balíček piškotů,rum nebo griotka,rozpustná káva,750ml mléka,3 sáčky vanilkového pudinku,2-3 lžíce cukru,50g másla,7-8 lžic zkaramelizovaného uvařeného Salka,1 šlehačka(smetana) ke šlehání 33%, 1 pomazánk.máslo bez příchutě,1 lžíce moučkového cukru,rozšlehané vejce na potření těsta a kokosová drobenka(3 lžíce krystal.cukru,3 lžíce strouhaného kokosu,3 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce změkkého másla)
Postup přípravy
Předem musíme mít hotové uvařené zkaramelizované Salko.Když ho máme k dispozici,můžeme se pustit do přípravy tohoto dezertu,jehož výroba je trochu pracnější,ale výsledek stojí za to-je výborný!.***
Uvaříme hustý pudink ze 750ml mléka,3 sáčků vanilkového pudinku a 2-3 lžic cukru.Do horkého uvařeného pudinku vmícháme 50g másla a necháme vychladnout.***Salko a uvařený pudink necháme stabilizovat na pokojovou teplotu:-)
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly.Oba vyválíme na stejně velké placky,z nichž jednu potřeme vejcem a posypeme kokosovou drobenkou.Pokud máme k dispozici horkovzdušnou troubu,pečeme obě placky najednou,v případě klasické trouby upečeme nejdříve placku s kokos.drobenkou.Pečeme při 190°C cca 10-12minut.
***Vezmeme spodní upečenou placku(tu bez drobenky),potřeme ji zlehka džemem a na džem rozrovnáváme piškoty omočené v kávě s rumem nebo griotkou.***
Pudink vyšleháme se 7-8 lžícemi Salka a vznikne tak karamelový krém,který natřeme na piškoty.(viz.foto příloha).***Pomazánkové máslo vyšleháme s 1 lžící moučk.cukru a šlehačkou(smetanou) ke šlehání do hustého krému,který natřeme na karamelový krém a pak už jen navrch položíme druhou placku těsta s kokosovou drobenkou,vložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet.Krájíme nožem pilkou.
Dobrou chuť!
Pekla jsem na menším plechu(38c32cm),proto mám dezert vysoký,ale takový jsem ho zamýšlela.:) Je to šťavnatý dezert,připomíná zákusky větrníky.
Uvaříme hustý pudink ze 750ml mléka,3 sáčků vanilkového pudinku a 2-3 lžic cukru.Do horkého uvařeného pudinku vmícháme 50g másla a necháme vychladnout.***Salko a uvařený pudink necháme stabilizovat na pokojovou teplotu:-)
Listové těsto rozdělíme na dva stejné díly.Oba vyválíme na stejně velké placky,z nichž jednu potřeme vejcem a posypeme kokosovou drobenkou.Pokud máme k dispozici horkovzdušnou troubu,pečeme obě placky najednou,v případě klasické trouby upečeme nejdříve placku s kokos.drobenkou.Pečeme při 190°C cca 10-12minut.
***Vezmeme spodní upečenou placku(tu bez drobenky),potřeme ji zlehka džemem a na džem rozrovnáváme piškoty omočené v kávě s rumem nebo griotkou.***
Pudink vyšleháme se 7-8 lžícemi Salka a vznikne tak karamelový krém,který natřeme na piškoty.(viz.foto příloha).***Pomazánkové máslo vyšleháme s 1 lžící moučk.cukru a šlehačkou(smetanou) ke šlehání do hustého krému,který natřeme na karamelový krém a pak už jen navrch položíme druhou placku těsta s kokosovou drobenkou,vložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet.Krájíme nožem pilkou.
Dobrou chuť!
Pekla jsem na menším plechu(38c32cm),proto mám dezert vysoký,ale takový jsem ho zamýšlela.:) Je to šťavnatý dezert,připomíná zákusky větrníky.
.
.
.
.
.
.
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
krišon
(upraveno)
11. 3. 2011, 19:24
Jejda, to připomíná slovenské krémeše, ty jsem jako dítě strašně milovala, zkusím
tetrisss
(upraveno)
11. 3. 2011, 18:08
To musi byt uuuzasnaaa dobrota, urcite vyskusam.
wWendy
(upraveno)
11. 3. 2011, 16:58
přijde mi,že tam je zbytečně moc vrstev,takové přeplácané,ale dobré to bude určitě
kopretina123
(upraveno)
11. 3. 2011, 18:54
@wWendy
Přeplácané?Moc vrstev? Vždyť tvoje buchta Miloš má ještě více vrstev!!! Tady mi to přijde tak akorát vyvážené, dobře se doplňují sladší a méně sladký krém.
marcelau
(upraveno)
11. 3. 2011, 13:35
no to vypadá výborně, děkuji za inspiraci a receptík
Kandzi
(upraveno)
11. 3. 2011, 12:42
Mnaaamky Tak hned zítra na to vlítnu
Štěpařka
(upraveno)
11. 3. 2011, 12:25
Vypadá to báječně,hned bych si kousek až dva dala,ukládám a určitě vyzkouším.