Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 822 návštěvníků)

Chinois - francouzský máslový koláč

5.0
Chinois - francouzský máslový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.

Postup přípravy

Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy a potřeme sladkou vodou (cukr moučka, rozpuštěný v trošce vody), aby se nám koláč leskl.

Tento recept jsem našla na slovenském MMB i na několika různých stránkách na internetu, pokaždé je trošku jiný, i já jsem si ho přizpůsobila (například vanilkový lusk je docela drahá záležitost). Kdo má dost času, doporučuji prostudovat si všechny možnosti a zvolit si pro sebe tu nejlepší. Nám tento koláč moc chutnal, s těstem se moc dobře pracovalo a jelikož tady ještě není vložený, tak ho vkládám.

DO OBRÁZKOVÉHO POSTUPU JSEM PŔIDALA PÁR PODROBNOSTÍ.

Vykynuté těsto rozválím na obdélník asi 50 x 30 cm.

Vychladlá kaše je hustá tak akorát na roztírání, neteče.

Ruličku nakrájím nejostřejším nožem, na těsto při krájení netlačím. Je třeba si trošku předem naznačit, kde budu krájet, aby mi vyšlo takových 14 až 16 kousků (tentokrát to bylo 3 - 4 cm od sebe).

Po vykynutí, těsně před pečením, jsem tentokrát zkusila potřít rozšlehaným vajíčkem, jak to (asi originální) recept doporučuje.

Koláč jsem pekla přesně stejnou dobu jako minule, nahoře se leskne i bez sladké vody, ale je tmavší. Pro další pečení mám jasno: zůstanu u své úpravy, to je bez potírání vejcem.

Koláč z formy vyndávám, až zchládne, aby se mi nerozpadl.

Krájím nožem pilkou. A mizí stejně rychle jako ten minulý.

Tak jsem vyzkoušela toto těsto plnit tvarohem, nakrájet na 12 kousků a upéct ve formě na muffiny. S výsledkem jsem spokojená.

Plněné pudinkovým krémem jako Chinois, pečené v muffinové formě. Formu vymazávám tukem. Asi 4 kousky, kde bylo víc náplně, jsem musela nechat ve formě vychladnout a ztuhnout. Příště zkusím dát do každého důlku na dno kousek těsta a teprve na to položím šnekouna. U tvarohové náplně to nebylo třeba.

těsto je stejné, náplň jsem zkoušela dát jablečnou (ale připomíná mi to spíš žemlovku)

posypán mandlovými lupínky

místo rozinek jsem dala čerstvé ostružiny

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

HedvikaSibyla 9. 10. 2011, 0:49
Tak jsem dnes večer dělala repete :-) Tentokrát s kakaovým pudingem, do kterého jsem zamíchala lžíci Nutelly. Tu u nás nikdo nejí. A do těsta jsem frkla zbytek lískáčů. Je opět vynikající a taťka si pomlaskával, miluje čokoládu (Y) (Y) (Y) A půlka už je ho zase pryč, holky měly ještě v postýlkách hrozný hlad na koláč, tak musely pucovat zuby ještě jednou ,-)
spero 9. 10. 2011, 20:27
@HedvikaSibyla Leni, to je krásný komentář. Mockrát děkuji. A pozdravujte rodinku. (L) (hello)
tacenta 8. 10. 2011, 21:08
Tak jsem dnes také upekla :-) :-) :-) Koláč je vynikající (Y) (Y) (Y) Nechtěla jsem špinit pekárnu, tak jsem zadělala klasicky - kvásek a uhňácat těsto a bylo to v pohodě (jidlo) Jen jsem měla strach, aby se mi nespálil, tak jsem ho vytáhla moc brzy a zdá se mi, že by ještě chvilku snesl..... Nicméně jsme se na něj vrhli (zajic) (zajic) (zajic) a moc z něho nezbylo. Místo rozinek jsem použila čokoládové floky. Příště ještě vyzkouším udělat náplň z dvojité dávky (to uvádějí v jiných receptech). Rozhodně DOPORUČUJI!!! (flower) (flower) (flower)
spero 9. 10. 2011, 20:24
@tacenta Katuško, děkuji za krásný a obsažný komentář. Jsem ráda, že jste napsala. (F) (F) (hello)
Myšelka 8. 10. 2011, 19:23
dnes jsem upekla a je výtečný. Zařazuju do oblíbených (Y). Manžel tvrdí, že koláč nedožije rána.... ,-)
spero 8. 10. 2011, 19:27
@Myšelka Myšelko, z takové zprávy mám velikou radost. (F) (F) (F) Tak prostě upečete další. :-D :-D (hello)
Hupcza 8. 10. 2011, 13:59
výborný (Y) ps - netřeba čekat až zchladne - nerozpadnul se ...jen se rychleji sežral (doslova) :-)
spero 8. 10. 2011, 19:32
@Hupcza :-D :-D :-D Díky za zkušenost. *-) *-) Víc hlav víc ví. :-D :-D
slunickohanule 8. 10. 2011, 8:32
(Y)Taky musím uznat, že je výborný, dneska zkusím napůl s tvarohem, tak uvidíme :-) Sousedka taky moc chválí ,-) Malá ho jedla 3 dny v kuse :-$
spero 8. 10. 2011, 19:34
@slunickohanule Haničko, díky za skvělou zprávu. (F) (F) (F) Tak ať chutná i s tvarohem.
kasika 7. 10. 2011, 15:40
Taky se pridavam s chvalou - je vyborny |:o) - pripomina mi buchticky s kremem :-D. Priste mozna uberu malinko cukru v naplni, navic jsem pridala rum (byl jen pro dospele). A taky me napadlo, ze by sly dat jednotlive snecky do muffinovych plechu a byly by z toho uzasne muffiny - vyzkousim priste (H). Jo a misto rozinek (nemame radi) jsem dala kousky vlasskych orechu - sedly tam bezvadne!
spero 7. 10. 2011, 20:07
@kasika (Y) (Y) (Y)Skvělé. Muffinky určitě zkuste, může to být krásné. Ty ořechy jsou bezva nápad. Šly by dát i kousky čokolády. Prostě pokaždé jinak. (clamp) (clamp) (zajic) (zajic) (hello)
poupe 7. 10. 2011, 11:07
Je výborný, určitě ho zařadím do často pečených moučníků. (Y)
spero 7. 10. 2011, 19:56
@poupe Haničko, tak to mám velkou radost. :-) :-)Díky za zprávu. (F) (F) (F) (hello)
Lidus1 6. 10. 2011, 17:10
Ivanko receptík super chutna aj prckom jen příště dám mín cukru donaplně zda se mi hodne sladký Ale jinak super (clamp) (clamp) (clamp)
spero 6. 10. 2011, 20:38
@Lidus1 Jsem ráda, že Vám to chutná. Tady se právě dává míň cukru do těsta kvůli té sladké náplni. Ale samozřejmě že si každý upraví recept podle toho, jak to má kdo rád. (zajic) (zajic) (zajic) (hello)
lokoska 6. 10. 2011, 12:09
výýýýborný- včera upečený-dnes už skoro není |:o) |:o) přidala jsem ještě skořici na tý ujíždíme celá rodinka ,-) (clamp) (clamp)
spero 6. 10. 2011, 20:45
@lokoska (F) (F) (F)Peti, díky za komentář. Se skořicí to musí být dobroučké. Taky ji máme rádi. :-) :-) (hello)
karmala 4. 10. 2011, 21:00
VÝBORNÝ ,URČITĚ NEDĚLÁM NAPOSLED
spero 5. 10. 2011, 20:46
@karmala Kamilko, tak to mám radost. (F) (F) (F) (hello)
tepia 2. 10. 2011, 15:31
Vynikajuci kolac, zobrala som ho do prace a po polhodine sa zjedol, kazdy chvalil. Cukrovu vodu som nechala povriet na sirup. Do zavinu som dala aj marcipan. Dakujem za recept.
spero 2. 10. 2011, 19:28
@tepia Magdičko, tak i v Německu koláč chutnal? No to je skvělá zpráva! Děkuji (F) (F) (F) (child1) (child1)Krásně jste si ho vylepšila. (Y) (Y) (Y) (hello)
jedlicka77 1. 10. 2011, 20:56
Asi týden jsem tu chodila kolem tohoto receptu a dneska to klaplo.. je božíííííííííííííííí.. (zajic) (zajic) Ukládám, bude repete :-$
spero 2. 10. 2011, 19:25
@jedlicka77 Nikolko, díky za tu milou zprávu. (F) (F) (F) (F) (F) (child1) (child1) (hello)
marfanov 1. 10. 2011, 19:59
Opravdu božský!!! ještě jsem o něm nikdy neslyšela a hned musela vyzkoušet ,-) no aspoň bude zítra k snídani (Y) jen místo rozinek jsem dala sušené brusinky, a to hned do teplé náplně. díky moc za recepis (L)
spero 1. 10. 2011, 20:46
@marfanov Markétko, ráda jsem se podělila i s vámi a mám radost, když se dozvím, že koláč chutná. S těmi brusinkami musí být přímo jedna báseň. Díky za inspiraci zase pro nás ostatní. (Y) (child1) (child1) (hello)
HedvikaSibyla 30. 9. 2011, 23:26
Je prostě božský! Pořád chodím mlsat ,-) Taky mi krém při krájení vytékal, roličky byly nevzhledné, ale opravdu je samoúpravný, po upečení vypadá i chutná luxusně (Y) (Y) (Y) Díky, tuhle dobrotu budu péct hodně často (F) (F) (F)
spero 1. 10. 2011, 20:40
@HedvikaSibyla (F) (F) (F) Leni, děkuji za nádherný komentář. (F) (F) (F)Mám z Vás radost. (child1) (child1) (hello)
cechi 29. 9. 2011, 19:07
Chutově užasný, jen jsem nevědela na jak velký obdélník rozválet, aby mi špalíčky zaplnily dortovou formu. I když jsem to zkazila, krém byl tekutý z rolády vytékal, špalíčky jsem udělala velké, nezaplnily dno formy. Koláč je samoupravný a v troubě nakynul, formu zcela zaplnil, tekutý krém se zapekl do těsta a u nás doma měl tento koláč úspěch jako žádný jiný. Díky (Y)
Charlott 8. 10. 2011, 12:42
@cechi Tak právě jsem dala do pečící formy také nevhledné roládky s vytékajícím krémem, nemám vůbec kaši hustou, ikdyž jsem dělala úplně dle návodu, tak uvidím, jak to dopadne, až koláč vyndám pak z trouby. Zkusila jsem tam dát i pár nasekaných mandlí k rozinkám a zezhora trochu ovonět skořicí :-). Uvidíme. Manžel se těší už teď, tak snad to bude k jídlu! Díky Pavla
spero 30. 9. 2011, 17:12
@cechi (Y) (Y) (Y)Úžasný komentář. Díky. (F) (F) (F) Podruhé už to bude dokonalé. (hello)
novackova 26. 9. 2011, 10:52
taky jdu do něj,raději peču složité z kynutého ,než mazané (F)
lila17 26. 9. 2011, 9:22
výborný (Y)
spero 30. 9. 2011, 17:13
@lila17 (F) (F) (F) (F)
ondrejek 25. 9. 2011, 17:08
Moc moc díky za skvělý receptík (F),koláč je vynikající (zajic). (hello).
spero 25. 9. 2011, 20:43
@ondrejek Katuško, není zač. Já mám radost, že vám koláč chutnal. Díky za tu zprávu. (F) (F) (F) (F) (F) (hello)
VIVISAZI 24. 9. 2011, 19:25
Díky za recept, koláč nám moc chutnal, určitě budeme péct častěji (flower) (pl)
spero 25. 9. 2011, 20:41
@VIVISAZI Pavlínko, díky za krásný komentář. Jsem moc ráda, že i vám koláč chutnal. (F) (F) (F) (F) (hello)
kekina 24. 9. 2011, 14:32
Jezisi to vypada dobre a vsechno mam doma (Y) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie