Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 821 návštěvníků)

Fantastický medovník Marlenka s postupem

5.0
Fantastický medovník Marlenka s postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 250g másla, 3 velké lžíce medu, 3 vejce, 300g cukru, 400g hladké mouky, 1 lžíce sody, 100ml mléka Krém: 500ml mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, 200g másla, plechovka obyčejného Salka. K dozdobení: rum, 100g mletých ořechů

Postup přípravy

Tento medovník je naprostá bomba. Dělám ho už léta a všichni, kdo ho ochutnali tvrdí, že je naprosto famózní. Manžel si ho přeje jako narozeninový dort už více jak 10 let .

Nad parou rozpustíme máslo, med a cukr. Přimícháme mouku se sodou a nakonec mléko. Mícháme a chvíli ještě zahřívíme. Nakonec přidáme celá vejce a důkladně promícháme. Vznikne nám tekuté těsto. To rozdělíme na cca 6 částí. Jednotlivé části rozetřeme na plech s pečícím papírem. Snažte se udělat co nejtenčí těsto. Když to budete dělat prvně, tak vám to může jít hůř (pak se netrapte a udělejte silnější pláty těsta). Mohu vám jen poradit, ať děláte jeden plech po druhém a ostatní těsto nechte v hrnci nad parou, aby moc nevychladlo. Pláty těsta pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C cca 7 minut. Z vychladlých plátů těsta ořízneme okraje. Ty rozdrobíme, smícháme s mletými ořechy a odložíme stranou.
Připravíme si krém. Z mléka, cukru a krupice uvaříme bustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme máslo a nakonec přidáme Salko (obyčejné). Pak si vezmeme jeden plát těsta a pokapeme ho rumem. Potřeme krémem, přiklopíme dalším plátem, lehce přitlačíme a opět pokapeme rumem a potřeme krémem... končíme krémem. Na poslední vrstvu krému dáme hustě rozdrcené odkrojky s ořechy. Celý dort můžeme pro parádu pocákat čokoládou (rozpustíme s trochou Omegy).
Zabalíme i s plechem do potravinářské fólie a necháme 2-3 dny uležet. Dá se jíst klidně hned, ale odležený je lepší. Odležený medovník je měkoučký, rozpouští se na jazyku - no prostě fantastický.

Nad parou rozehřejeme máslo, med a cukr. Pak přidáme ostatní.

Umíchané tekuté těsto. Dělejte plech po plechu a zbytek těsta nechte nad parou, aby nevychladlo.

Těsto po jednom roztíráme na co nejtenčí plát.

Připraveno k upečení.

Upečené těsta necháme vychladit a okrájíme okraje. Odřízle těsto rozdrtíme a smíchíme s mletými ořechy.

Připravíme si krém.

Připravíme k promazání. Plát postříkáme rumem, pak namažeme krémem a přiklopíme dalším plátem. KOnčíme krémem.

Navrch dáme hustě rozdrobené těsto s ořechy.

Postříkáme čokoládou

Řez vrstvami.

Hotovo. Dobrou chuť.

a medovník jako dort

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hujda 23. 3. 2012, 10:54
Dobrý den, medovník jsem hned vyzkoušela. A musím se pochválit, podařilo se hned na první pokus. (Y) :-) (Y) :-) (Y) Hned předávám dál. Děkuji Radka |:o) |:o)
MagdaSon 23. 3. 2012, 10:52
Radko, taky jsem vyzkoušela Váš receptík, pekla jsem bez zkoušení rovnou manželovi do práce na oslavu a byla jsem za hvězdu ,-), říkali, že je lepší než originál Marlenka, takže Vám tímto moc děkuji a dneska jdu péct znovu na víkendovou oslavu (L) (L) (L), Magda
mnamnulka 23. 3. 2012, 21:04
@MagdaSon Jsem moc ráda, že vám chutnal. (hello)
jarus25 22. 3. 2012, 20:34
Radko, neodolala jsem a medovník upekla a musím říct, že lepšejší jsem nejedla. |:o) |:o) |:o) doslova se u nás " sežral " :-) :-) :-) a povedl se na první pokus i když nejsem moc zkušená cukrářka ,-) ,-) ,-) a samozřejmě recept putoval o dům dál :-$ :-$ :-$ fakt bomba (L) (L)
mnamnulka 24. 3. 2012, 20:38
@jarus25 Super (Y) Vaše chvála je jako pohlazení po celém dnu, který stál za prd. Díky moc. (L)
lukešáci 22. 3. 2012, 14:38
Prosím, taky jsem ho zkusila, ale asi jsem někde udělala chybu, když jsem přidala mouku udělalo se mi husté těsto ne tekuté, ani mléko mi to nerřidčilo, prosím, vše dělám nad parou i mouku i vajíčka? Děkuji. L.
mnamnulka 22. 3. 2012, 20:34
@lukešáci Hmmm, to se tedy někde chyba určitě stala... Těsto má být tekutě. Všechno míchám nad parou. Nejdřív úplně nechám rozpustit máslo, med a cukr a pak teprve postupně přimíchám mouku se sodou a nakonec mléko a vejce.
lukešáci 23. 3. 2012, 6:27
@mnamnulka Děkuji, i tak jsem upekla pláty a dnes budu plnit, ale opravdu nevím, jak jsem přidala mouku, už jsem to měla dost husté, a prosím, jaký cukr dáváte? Děkuji. L.
mnamnulka 23. 3. 2012, 7:41
@lukešáci Dávám cukr krupici
hrusticka84 22. 3. 2012, 9:42
NEODOLALA JSEM ANI JÁ ,-) ,-) ,-) ,-) už je hotový |:o) |:o) |:o) |:o)měla jsem strach,ale dopadlo to vcelku dobře i čtyři placky se mi povedly :-)...krémík se pravda trochu přisrazil ,-) ,-) ale i tak spokojenost má teda na rozležení do zítra odpoledne....snad to bude stačit [A] Jinak děkuji za receptík (F)
mnamnulka 22. 3. 2012, 10:34
@hrusticka84 To bude stačit. My taky ožíráme hned po upečení a je fantastický v podstattě hned. Tak si moc pochutnejte (sampus)
hrusticka84 23. 3. 2012, 10:52
@mnamnulka Notak jsem to nevydržela a nakrojila ,-)já nemám ráda přirovnání je to JAKO (child2) TEN NENÍ JAKO KUPOVANEJ ,TEN JE ZKRÁTKA DOKONALEJ [A] [A] [A] [A] [A] (C)
mnamnulka 30. 3. 2012, 21:08
@hrusticka84 Díky. :-$
vset.anna 21. 3. 2012, 11:13
Velmi mě zaujal tento recept, a tak jsem se chtěla zeptat, zda se dá tento medovník upéct i jako dort do kulaté formy? Udělat z dvojité dávky? Děkuji. |:o) (L)
mnamnulka 21. 3. 2012, 13:07
@vset.anna Samozřejmě že můžete udělat i do kulaté formy. Z dvojité dávky ale rozhodně ne. I tak si myslím, že do kulaté formy bude véééliký. A vrstev bude nějakých 7. Spíš bych udělala z poloviční dávky, ale záleží, jak velikou máte kulatou formu. Možná by stačilo z 3/4 dávky. *-)
asesa 20. 3. 2012, 14:21
Marlenka vypadá opravdu luxusně (Y) Musím určitě taky vyzkoušet. Na jak velkém plechu jste pekly????
mnamnulka 20. 3. 2012, 19:28
@asesa Pekla jsem na plechu 38x26cm. (hello)
Petrana a Matýsek 19. 3. 2012, 11:53
Děkuji za recept, je naprosto úžasný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Nikdo mi nevěřil, že není kupovaný ,-), chutná opravdu skvěle... ale hlavně je jednoduchý a rychle hotový. Už jsem pár medovníků vyzkoušela, ale všechny byly náročné na čas, ale tento je prostě 1*. (hello) (L)
mnamnulka 20. 3. 2012, 9:19
@Petrana a Matýsek Jsem moc ráda, že chutnal. To co jste napsala je přesně to, jak si to myslím já - jednoduchý, rychlý a přitom nejlepší co jsem kdy pekla... (flower)
Drahaa 19. 3. 2012, 11:38
Děkuji za recept (Y) (Y) naprosto skvělý a jednoduchý medovník |:o) |:o) (clamp) (L)
mnamnulka 20. 3. 2012, 19:46
@Drahaa Díky. Taky ho milujeme (L)
nezbeda 18. 3. 2012, 22:03
Dobrý večer Radko,poprvé sem dělala medovník a překvapilo mě,jak je to jednoduché :-) .Včera večer upečeno,uleženo jenom do druhého dne a už nic nezbylo,je úžasný (Y) vynikající (Y) |:o) . (hello) (6)
mnamnulka 20. 3. 2012, 9:21
@nezbeda Díky. :-$ U nás ho také moc dlouho neubráním a než se otočím už je pryč :-D
Stelička 15. 3. 2012, 20:11
Také jsem včera upekla na zítřejší BABINEC. Co mě ale potrápilo, tak krém - srazil se mi (asi krupice ještě nebyla zcela vychlazená), tak mi zabralo hodně času jeho nastavení a vyšlehání do hladka. Dělala jsem z poloviční dávky, tímto mi nastavený opravený krém zůstal na tu druhou dávku :-). Pro zajímavost jsem medovník zvážila, měl něco přes 800 g (ten poloviční), náklady na suroviny činí zhruba 60 Kč. V Tescu měli včera 800 g Marlenku za 219 Kč. No jo, nebýt té chyby s krémem, tak si výskám, takto jsem se natrápila pořádně. Dnes už prošel mým ochutnáváním - super, ale ještě to chce chvíli "poležet". Co na to řeknou zítra "baby" uvidím.
mnamnulka 15. 3. 2012, 20:49
@Stelička Tak to je mi moc líto. Že se někomu krém srazil jsem ještě neslyšela. Nezoufejte, chybami se člověk učí. Jen počkejte, až vás babinec bude vychvalovat, jaká jste šikulka... :-)
ZlatuseE 18. 3. 2012, 13:17
@mnamnulka Já jen se svojí "troškou do mlýna"... :-)...pokud se náááhodou srazí máslový krém...a nejenom na medovník či marlenku...NEZOUFEJTE!!!!!...mám vychytávku od kamošky cukrářky...a to: stačí rozpustit v mikrovlnce cca 1-2pol. lžíce 100% tuku...Omega apod...ale hodně do horka...a při neustálém prošlehávání již sraženého krému tam prostě tento horký tuk nalít...a zázrak!!!!...krémík se opět spojí a je krááásný!!!!!.... ..A JINAK DÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍKY za tento recept MARLENKY..léta jsme dělala NÁŠ VYCHYTANÝ...ale klobouk smekám Radko...jste lepší...tento váš je opravdu úúúúžasný...já sice dala méně cukru i Salka....ale je opravdu perfektní...DĚKUJI!!!...a přeji krááásné předjaří!!!... (flower) (flower) (flower) (flower)
koželuh 29. 3. 2012, 22:11
@ZlatuseE Teda díky za tip pokud se mi to někdy stane zkusím,taky se miž párkrát srazil díky za tip (Y)
Pepulka 15. 3. 2012, 14:24
Včera jsem upekla potřela krémem a dnes už na me z balkonu volal ,-) pojd mě ochutnat tak jsme nemohla odolat a šla si ukrojit. (Y) (Y).Je opradvu moc vybornej jen nevim jestli zustane do soboty na oslavu..Budu muset chodit kolem balonu velikou obklikou. :-D :-DMoc děkuji za super receptík.. (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 15. 3. 2012, 20:41
@Pepulka :-D :-D No tedy, tak jsem se nenasmála už hodně dlouho. :-D :-D To tedy jen doporučím balkon zamknout. Ovšem komu svěříte klíče na hlídání to tedy nevím... :-D :-D
lenicka.ijacek 15. 3. 2012, 11:49
(L) dobrý den Radko, tak v čera prostudáváno a dnes upečeno :-$ , musím říct, že jsem vyzkošela už několik receptů na medovník, ale tento je naprosto úžasný (radost) , teď už jen slepit a v sobotu tradáá na slavnostní stůl :-) :-) :-) Děkuji za receptík (child2)
mnamnulka 15. 3. 2012, 20:53
@lenicka.ijacek Moc děkuji. Přesně tak je to i u mě. Medovník manžel miluje a tak jsem zkusila mnoho receptů. Pak jsem udělala tento a už spoustu let nedělám jiný - manžel nechce. Tento je prý DOKONALÝ [A]
hankasedl 14. 3. 2012, 15:51
chucu se zeptat,taky matete upecene placky tmave ,-)
mnamnulka 14. 3. 2012, 20:26
@hankasedl No jo, když na ně zapomenu (např. naposledy teď na mých fotkách), tak je mám tmavé. Ale vůbec to nevadí - ono se to proleží (hello)
Angelikam 13. 3. 2012, 16:42
Dobrý den, jaká je asi trvanlivost medovníku? Dneska jsem ho vyrobila, ingredience krém i korpus vynikající, postupně jsem ochutnala, ale teď už je zabalený k proležení (wash)
mnamnulka 13. 3. 2012, 17:18
@Angelikam Jojo, je to veliká dobrota. Taky ochutnávám hned, ale proležený je lepší (zajic) Jak dlouhá trvanlivost je, to vám přesně neřeknu. Vím, že vydrží týden. Samozřejmě že by vydržel i déle, ale to bych lednici musela zamknout nebo nevím jak to udělat, aby mi ho manžel nesežral (pardón - nesnědl) (H) Jestli medovník ochráníte vy a zjistíte trvanlivost, dejte vědět. Určitě to ocení i další. Díky. (hello)
1beruška1 13. 3. 2012, 12:07
Tak dnes večer ho zkusím upéct,snad se podaří ale docela mám obavy z toho těsta
mnamnulka 13. 3. 2012, 13:34
@1beruška1 Jestli máte obavy z pečení těsta, tak se nestresujte a udělejte jen 3 vrstvy. Ale nebojte, není to těžké. Mějte těsto pořád teplé nad parou a pak to půjde krásně rozetřít. Držím palce. Pečení zdar (L)
1beruška1 13. 3. 2012, 20:24
@mnamnulka Raduško tak to šlo nakonec dobře,mám to ze 4 plátů a snad se i povedlo,uvidíme až se pěkně naleží :)děkuji za super receptík (F) (F)
mnamnulka 13. 3. 2012, 21:28
@1beruška1 No vidíte jaká jste šikulka (Y) Jsem zvědavá, jestli vydržíte s odležením. My chodíme a "tajně" ujídáme a když je třetí den, tak už skoro není co jíst :-D
golmanka 13. 3. 2012, 10:59
Oříšky používáte vlašské? Jak poznám, že jsou pláty upečené? Podle fotky vypadá, že je pečete o trochu víc, než např. buchty.
mnamnulka 13. 3. 2012, 13:21
@golmanka Oříšky používám jaké mám. Většinou vlašské, ale protože letos neměla tchyně úrodu a v obchodě jsou drahé, tak jsem koupila oříškový mix - vlašské, lískové a mandle. A bylo to také super. Těsto se peče dozlatova - jako jakákoliv jiná buchta. Máte pravdu, že moje pláty jsou trošku připečenější. Je to proto, že jsem na ně zapomněla. Ale ve výsledku to vůbec nevadilo. Přeji hodně zdaru. A nebojte se, určitě to zvládnete... (L)
oplovka 11. 3. 2012, 22:22
Úžasný receptík a fantastický postup, takže zřejmě odzkouším i když nemám ráda složité pečení, ale tohle snad zvládnu :-D (Y)
mnamnulka 12. 3. 2012, 11:30
@oplovka Mám také ráda jednoduché pečení. Medovník sice nepatří k těm nejlehčím, ale složitý také není. Zvládnete to určitě - nebojte. Nejzdlouhavější je rozetření těsta na plech a pak čekání na snězení - až se medovník pěkně rozleží a všechny chutě spojí (zajic)
pavka5555 10. 3. 2012, 13:33
vynikající (Y) (Y) dělala jsem včera akorád mám 3 placky a stačí taky (Y) (Y)
mnamnulka 10. 3. 2012, 19:01
@pavka5555 Díky. Jsem ráda, že chutnal (L)
delina1 9. 3. 2012, 20:10
Dnes jsem pekla a je úžasný, jako v obchodě, spíš ještě lepší.Určitě jsem nepekla naposled.Sice se má nechat odležet, ale neodolali jsme, dá se chutnat i za 3 hodiny. (Y) A nevím jak ho mám nechat odležet na 2 až 3 dny, musela bych ji nechat někde zamklou. (radost) (clamp) (clamp) (clamp)Není na něm nic těžkého, dobře , že se nemusí rozvalovat, lepší je roztírat.Moc děkuji za výborný recept.
mnamnulka 9. 3. 2012, 21:36
@delina1 Tak to jsem moc ráda. Manžel taky říkal, že je vynikající a kam se hrabe oroginální MArlenka. My dortík jíme od druhého dne - taky máme obrovský problém odolat. Jediná ochrana je neprodyšně zabalit do potravinářské fólie - když rodina zjistí, že je složité se k medovníku dostat, tak to vzdají - alespoň na chvilku ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie