Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 439 návštěvníků)

Famózní svíčková od JITULE

0.0
Famózní svíčková od JITULE

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování

Postup přípravy

Tento recept sem vypisuji na přání maminek se souhlasem jeho autorky, paní Jitule64.

1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových lžic (dále jen PL) cukru krupice + 5 PL soli + 4 PL octa; důkladně promícháme tak, aby se vše rozpustilo.
- vloženo dodatečně: pročtěte si komentáře, se solí mají některé maminky problém!!!

2) Kořenovou zeleninu si nastrouháme, příp. nakrájíme na kolečka, cibuli najemno nebo na kolečka.
3) Slaninou či špekem si prošpikujeme maso
4) Zbytek slaniny či špeku nakrájíme na malé kostičky a necháme vysmahnout v papiňáku (elektr. sporák - stupeň č. 6), pokud je výpeku málo, přidáme olej a osmahneme kořenovou zeleninu a přidáme i všechno koření. (Některé kuchařky slaninu nedoporučují, viz komentáře níže.)
5) Po osmahnutí zeleniny přidáme cibuli a prošpikované maso - osmahneme i to ze všech stran.
6) Když je maso osmahlé, zalejeme připraveným sladkokyselým nálevem - celými 2 litry!
7) Papiňák uzavřeme a necháme na stupni č. 6, dokud nezačne syčet. Jakmile začne syčet, stáhneme stupeň na č. 3 a vaříme cca hodinu.
8) V mezičase si vedle v odměrce připravíme směs zakysané smetany, smetany ke šlehání a 2 PL hladké mouky a řádně vymícháme dohladka.
9) Po hodině vaření vyjmeme maso z papiňáku, vyjmeme koření (někdo nevyjímá a mixuje včetně koření, rozhodněte si to ve své rodině sami) a vše ostatní propasírujeme (já používám mixér a vymixuji dohladka), z propasírované omáčky oddělíme dvě naběračky a přidáme do odměrky ke smetanám a smícháme.
10) Vymixovanou omáčku vrátíme zpět na sporák a necháme přijít k varu, přilijeme z odměrky smetany a mícháme a necháme ještě krátce, cca na stupeň 3-4, povařit. Na požadovanou hustotu můžeme doladit hotovými Knorr jíškami (ale to jsem nikdy nemusela).
11) Mezitím pokrájíme maso na plátky.
12) Na závěr ochutnáme omáčku, příp. ji dochutíme (solí, cukrem, citr. šťávou), ale vařila jsem již několikrát a nikdy jsem nemusela dochucovat.
13) Servírujeme s houskovým knedlíkem (u nás i drbákem) a šlehačkou, brusinkami a citrónem.

Svíčková je opravdu famózní a vynikající.

Tak dobrou chuť (zde synkova porce, brusinky baští z mističky)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kelisek 19. 1. 2010, 8:41
Tak už ji mám také za sebou a musít konstatovat, že je jako od maminky. SUPER SUPER SUPER. Držela jsem se rad v poznámkách a vynikající. Rychlá skvělá famózní. Jsem i před tchýní za pořádnou frajerku. Patří Vám velké díky !!!!! (Y) :-) ;-) :-$ (L) (clamp)
mohos 19. 1. 2010, 9:44
@Kelisek Věrko, já ji před Vánoci dělala 5 litrů :-$, prostě nám chutná ;-) :-). Recept je paní Jitky, já ho jen přepsala do bodů :-$, ale opravdu mě těší, že jste s ním měla úspěch. (Y)
Baffi1 17. 1. 2010, 15:47
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (clamp) (clamp) (clamp) Moni, moooooc děkuji za super recept - i p. Jituli !!! Omáčka je opravdu famózní (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) A to jsem udělala levnější verzi bez masa a slaniny - nahradila jsem 3 hovězími bujóny Natur . :-$ I tak byla omáčka výtečná (Y) (Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp)
mohos 19. 1. 2010, 9:42
@Baffi1 Dano, mám radost, že omáčka chutnala i u Vás doma ;-) (Y).
Alexxa 14. 1. 2010, 9:47
Tak tohle byla neuvěřitelná mnamka..dokonce i můj manžel řekl,že je lepší než od jeho maminky :-)a to je teda co říct.. (Y) (Y)
mohos 14. 1. 2010, 15:20
@Alexxa (F) (F) (F) (F) (F) (F) Alexxo, těší mě, že jste si pochutnali (Y).
Venik08 10. 12. 2009, 20:20
Milá Moni, omáčka byla vynikající. Dala jsem také méně cukru a soli, jak uvádí maminky níže, PL jsem opravdu poctivě nožem zarovnávala. Dělala jsem v obyčejném hrnci. Zabralo to více času, ale výsledkem byl opravdu výborný oběd, na kterém si pochutnala celá rodina včetně prarodičů. Byl to můj první velký oběd pro větší počet lidí a já jsem na sebe byla pyšná (Y) (radost).
mohos 13. 12. 2009, 19:10
@Venik08 (clamp) (clamp) (clamp) Zdeni, tak to mě těší, že to všechno nakonec dobře dopadlo ;-) (Y)! Pozdravuj Vašíka (L)!
SONULKA 27. 11. 2009, 16:09
Mončo dneska jsme měli k obědu tuto F (F)A (F)M (F)O (F)Z (F)N (F)Í (F) svíčkovou a dostala jsem od rodinky velikou pochvalu jinou už dělat nebudu moc děkuji za perfektní receptík (L)
jilly (upraveno) 21. 11. 2009, 21:28
tak uz je hotova, je skvela, teda aspon to co som skusila (H)zajtra bude na obed...podla rady ostatnych som dala menej soli 2,5lyzice a o nieco menej cukru...a je super...pridala som este lyzicku horcice (Y)
mohos 24. 11. 2009, 10:47
@jilly Jani, tak to jsem ráda, že se povedla ;-) (Y)! A Jitule určitě taky (Y)
jilly 21. 11. 2009, 15:22
tak dnes sa na nu chystam :-)
jitulka78 1. 11. 2009, 20:59
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) vypada uzasne
Isabel_07 31. 10. 2009, 13:41
(jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) DNES JSEM UDĚLALA TUTO BÁJEČNOU, FAMOZNÍ, ÚŽASNOU, VYNIKAJÍCÍ... A JÁ NEVÍM CO JEŠTĚ - OMÁČKU (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl). NĚCO BÁJEČNÉO. UBRALA JSEM SOLI - SOLÍM ALPSKOU SOLÍ - TÉ STAČILO 3PL A CUKRU JEN 9 PL A BYLA MŇAMÓZNÍ ^o) ^o) ^o). ALE KAŽDÝ JISTĚ UPRAVUJE DLE SVÉHO :-$. JÁ JSEM Z RECEPTÍKU NADŠENÁ!!! DĚKUJI (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) RENAT
mohos 1. 11. 2009, 20:43
@Isabel_07 Renčo, tak to mám velkou radost! A Jitule jistě ještě větší (Y). I u nás chutná a jiná se nevaří :-) (clamp).
Doplňky-Michajela 16. 9. 2009, 12:06
Včera jsem ji vařila - poprvé!!! ;-) ;-) BYLA NAPROSTO ÚÚÚŽASNÁ (clamp) (clamp) Děkuji za super recept |:o) |:o) (D)
dojinek 28. 8. 2009, 12:52
Dnes jsem dělala svíčkovou podle receptu a mám tedy smíšené pocity :^) dala jsem jen 2,5 PL soli a bylo to akorát, ale byla na mě moc sladká :-S takže já osobně bych příště dala max. 10 lžic cukru možná i méně. No sní se není nejhorší, ale příště raději zkusím jiný recept :-$ (F)
mohos 29. 8. 2009, 9:02
@dojinek Však ... je jich tu spousta, vyzkoušejte a určitě najdete ten, který Vám bude vyhovovat. Nám tahle svíčková podle receptu od Jitule64 moooooc chutná ;-)
Vanny1 16. 8. 2009, 12:46
Dobrý den, moc ráda dělám tuto svíčkovou. sem vyučená kuchařka, ale nikdy sem ji neuměla až tady ta se mi vždy povede. POZOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sůl uberte na 3lžíce. cibuli nedělejte na špeku!!!!! , ale pouze na oleji-špek při mixování dává pak svíčkové takovou slaninovou chut a to není ono.špek dejte jen do masa.a mouky většinou dávám o lžíci víc. jinak koření a způsob přípravy je super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jo a koření co jde vyndám co nezahlédnu nechám a rozmixuji ponorným mixerem.
Jitule64 12. 10. 2009, 5:21
@Vanny1 Ahoj Jíťo, s tím špekem si to paní Monča upravila už dle svého, v mém originálním receptu to nemám a věřím ti, že to není ono, prostě tím jen špikovat... :-) Jinak jsem moc ráda, že ti chutná! :-) Kkdyby jsi chtěla, tak nakoukni na mé webové stránky s recepty http://bucifousek.webgarden.cz/ a třeba si vybereš i jiné dobrůtky tam k vaření nebo pečení. :-$ Jo a s tou solí...teď zase používám jinou sůl a prostě dám 2 polévkové lžíce a vodu ochutnávám a když mi chutná, tak to nechám. No a pokud to pak v závěru není ono, tak to prostě dosolím... (Y)
Lupitka 25. 4. 2009, 14:00
Moni, tak jsem před chvílí dovařila svíčkovou a i přes to, že jsem dala jen 3 polévkové lžíce soli, se mně to zdálo slané! :-| :-| Ale jinak je výborná!!!! (Y) (Y) (Y) Je to moje první svíčková v životě a chválím její jednoduchost!! (clamp) (clamp) (clamp)
Davidinka 6. 4. 2009, 20:31
Už jsme si pochutnávali podruhé během 8 dnů (smich) (smich) (smich). Výýýýýborná. (clamp) (clamp) (clamp)
mohos 8. 4. 2009, 5:36
@Davidinka Marti, tak to mám radost, že Jitulin recept chutná i ve vaší domácnosti ;-) (Y) (pl)!
Davidinka 28. 3. 2009, 9:40
|:o) (L) (clamp) (Y) (pl) Dobroučké. Dala jsem jen méně soli, cukru a octu. A chutnalo nám moooooc. Ale možná by to bylo super i s poměrem v receptu uvedeným. Taky méně solíme a kořeníme, tak jsem měla strach. Ale příště zkusím více okořenit. Myslím, že se to snese. Děkuji za super receptík. I můj manžel, který jen tak něco nesní, mlaskal. Jinou svíčkovou už nebudu vařit.
Mataharyy 6. 12. 2008, 12:43
Jdu to zkusit, tak snad dobře dopadnu *-) Jinak rada od známé, je li na konci moc slaná, nebo tak, dá se přidat ještě ty smetany, prý to ztáhnou (trochu) a původní chuť se tím nepokazí (Y)
Mataharyy 6. 12. 2008, 16:24
@Mataharyy Tak jsem vše dělala podle receptu a až na menší nehodu s hrncem je svíčková opravdu famóóózní. Všichni si jí chválí a mám obavu že i když je plný hrnec bude to do večera fuč (Y) (Y)
mohos 29. 12. 2008, 9:51
@Mataharyy :-) :-) :-) teď jsem teprve objevila komentář, a musím říct, že mám radost ;-) a Vám tleskám (clamp) (clamp) (clamp)
taši (upraveno) 31. 10. 2008, 7:52
Já také vařila přesně podle receptu a celá omáčka šla do WC a mi byli bez oběda. :'( :'( I když solíme dost,tak tohle bylo nepoživatelné.Radši bych recept poupravila,třeba solit dle chuti,aby se to už nestalo. :-) :-) :-) :-) Příště budu opatrnější,protože jinak by nám moc chutnalo (až na tu sůl) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Katka
LIZINKA 26. 10. 2008, 12:57
Tak dnes jsem vařila tuto omáčku a dělala jsem jí přesně tak jak bylo napsáno. Když jsem dělala ten nálev, tak se mi můj rozum říkal, pozor není té soli moc? Tak jsem dala raději jen mírné 4 PL, spíš míň. Vše jsem pak rozmixovala, nalila smetany a ochutnala. :-o :-o :-o Pusa se mi zkřivila :-S jak to bylo slané!!!!! Nevím co jsem udělala špatně, že vám všem to tak chutná. Mmožná mám jinou sůl. :-@ Takže jsem asi jediná, komu to nechutnalo. Příště to zkusím znova, ale s menším množstvím soli. MONIKA
mohos 27. 10. 2008, 9:55
@LIZINKA Moni, je mi to líto, ale nejste jediná, s tou solí už tu několikero maminek problém mělo. :'( :'( :'( Možná je to opravdu druhem soli *-). Skutečně dávám tolik, kolik psala Jitule v původním receptu, a vždycky je lahodná. Tak snad příště (F) (F) (F).
Jitule64 26. 12. 2008, 12:19
@mohos Já používám tu nejlevnější sůl z Kauflandu. Možná opravdu míň solí a když pak používá někdo třeba mořskou, tak je to přesolené. *-) Radím všem tedy radši dát poloviční dávku sole a pak případně dochutit, to bude nejlepší. :-) |:o)
google 26. 10. 2008, 12:13
Uvařeno, snězeno a nemám slov...... bravo |:o), fantazie (L), lahůdka (clamp), no prostě samá superlativa (L)!!! Svíčkovou už jedině doma a tuto (Y) (Y) (Y). Děkuju za zveřejnění receptu (sampus). Tereza a holky (X) (child11). Už se nemůžu dočkat co řekne večer manžílek (H)
mohos 27. 10. 2008, 9:54
@google Tak co řekl :-$ *-) ;-)!? Ale hlavně že jste si pochutnala (pl).
google 29. 10. 2008, 12:52
@mohos Manžílek se mě ptal, proč jsem ji ještě nevařila (za dobu co se známe), když je to taková dobrota. A jak jsme si všichni popřidávali, tak mi ani nezbylo moc do mrazáku (s bídou na 1 porci). Takže jsem slavila úspěch díky vám - ne že bych nevařila, ale manžel raději lehkou zdravou kuchyni, za to já jsem na ty knedlíky ;-). Tak pa a díky. :-)
Škranička 5. 10. 2008, 14:25
Dneska jsem zkoušela tento recept je opravdu vynikajicí |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) manžel jsi skvěle pochutnal a nechtěl mi věřit že ji dělám poprvé.Dala jsem jen 3 lžičky soli a neměla chybu.Řadím mezi oblíbené a tleskam (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) tomuto receptu.
mohos 10. 10. 2008, 19:56
@Škranička Radko, tak to mám já, ale hlavně Jitule64 radost (clamp). A propos, už jsem ji dlouho nedělala, tak ji opět zařadím ;-)....

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie