Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

agča 18. 5. 2008, 5:53
Zdravím, také dělám hmotu z MMF, ale zatím jsem dělala jen z cukru, tak zkusím vaši variantu s mlékem, nebude to aspoň tak sladké, a pro ty co nemusí moc to mandlové aroma (třeba moc nemají rádi marcipán, ale líbí se jim touto hmotou potažené dorty - jako mě) tak já našla na netu recept, kde místo vody, která se do MMF přidává hned na začátku, přidávám citronovou šťávu. Nechutná to sice po citronu, ale přeci jen to trochu ten cukr srazí, ale teď to zkusím s tím mlékem, tak se snad oproti tomu cukru prosadí víc. I barvy si rozpouštím v citronové šťávě. Jinak autorce velká pochvala za uveřejněný obrázkový postup, zdobení s touto hmotou je při troše zručnosti docela jednoduché a s vykrajovátky se mohou přidat i děti.
helen54 17. 5. 2008, 14:29
ty dortíky jsou pěkné |:o)
onasi 17. 5. 2008, 15:41
@helen54 Díky, když se kouknete do mých receptů, najdete recepty a u některých i obrázkový postup. (hello)
helen54 17. 5. 2008, 14:27
Dáši, ty kvítky na tom starorůžovém dortíku, jsou prosím Vás javascript :sm(' (F)') kytičkataky z té hmoty? (F)
onasi 17. 5. 2008, 15:40
@helen54 ano, jsou, jen jsem je tehdy dělala naarychlo a tak trošku slehly, obvykle je lepší je nechat v něčem, třeba platu na vajíčka, ztuhnout. :^)
033 17. 5. 2008, 12:18
tedy zkusim to ,ale asi to bude hruza
onasi 17. 5. 2008, 12:21
@033 zkuste, třeba jen ze dvou, tří bonbónů, pokud máte obavy ;) já také poprvé nedělala celou dávku... (hello) (hello) (smich)
korivana 16. 5. 2008, 9:06
Dáši, super popis (Y) (Y) (Y) Ještě jsem hmotu z bonbónů nedělala, mám z toho trochu obavy, nevím, jak to chutná... ;-) (mám moc mlsné děti) je to chuťově trochu podobné marcipánu? Nebo to chutná jako ty bonbóny? Děkuji moc za odpověď (F)
onasi 16. 5. 2008, 9:09
@korivana Ivi, dokud byla hmota jen z rozpuštěných bonbonů a dosypaná cukrem, chutnala nijak, vlastně jen sladce. Díky sušenému mléku a aroma mi připadá marcipánu hodně podobná, možná jen trochu tužší. POkud se bojíte výsledku, zkuste nějaké malé množství na ochutnávku :-$ (F)
korivana 16. 5. 2008, 9:31
@onasi Dáši děkuji moc za rychlou odpověď (L), asi nejdřív vyzkouším to malé množství.... Řeším taky teď svatební dort, který budu muset koncem června dovézt 120km daleko a mám strach, že i přes klimatizaci v autě se mi marcipán rozteče.... A jestli bych tímto ten proces mohla zpomalit ;-) budu jen ráda.... (L) (L) (L) (L)
onasi 17. 5. 2008, 13:47
@korivana Ivi, 7.6. bych měla také jeden péct a vézt ho 120km daleko, pak koukněte, napíšu zkušenosti... (hello) (hello) (hello)
jitkaad 16. 5. 2008, 11:42
@korivana Já jsem to včera zkoušela vyrobit a chuťově je to paráda, málem jsem všecko snědla, ale čím víc se přidá cukr, tak je to tuhší a už ne tak dobré,ale taky jsem uždibovala.Moc se mi ta hmota zamlouvá,krásně se tvaruje (L)
onasi 17. 5. 2008, 12:14
@jitkaad Taky ještě doplním, že opakovaným vyvalováním na Solamylu hmota také houstne a ztrácí na chuti, takže na něj pozor, někdy vyvaluji jen na cukru. nejlepší je hmotu vyválet napoprvé, ale třeba mám zkušenost, že když se při prvním vyválení dost lepila a při druhém se s ní už pracovalo výborně. (F)
jitkaad 16. 5. 2008, 7:56
Jěště takový dotaz, jaký krém je pod to nejvhodnější? Nedělá to nějakou reakci jako marcipán?
onasi 16. 5. 2008, 8:10
@jitkaad JItko, doplním to v receptu. Teoreticky by reakce měla být podobná jako u marcipánu, prakticky nemám špatné zkušenosti. Já dávám krém šlehačkový, je tedy trošku těžší, než samotná šlehačka (je to šlehačka svařená s čokoládou a po vychlazení vyšlehaná se ztužovačem). Problém jsem měla jedině na bocích a to tehdy, kdy se marcipánu dotýkalo ovoce(banán). POdotýkám, že krémem zvenku mažu jen hodně málo, jen opravdu spíš dort krémem jen ušpiním ;) Myslím, že úplně odolná tato hmota není, ale díky Marshmallow a také díky čokoládě, která obsahuje tuk, který se ve vodě nerozpouští, jsou vlastnosti hmoty v tomto ohledu lepší. Každopádně až třeba budu dělat svatební dort, který se poveze 2 hodiny autem, vsadím na klasiku a dám krém máslový (na boky a zvenku) Ještě jsem si říkala, že bych ráda vyzkoušela potřít slabě dort rozpuštěnou čokoládou, ale s tím zkušenost zatím nemám. (flower) (flower) (flower) :-)
Willow M 16. 5. 2008, 6:05
Super popis (Y) (Y) (Y) Teda holky, Vy se snad nudíte nebo co?? :-) :-) :-) (F) (F) (F) ;-)
onasi 16. 5. 2008, 17:04
@Willow M ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) (L)
Inka82 15. 5. 2008, 22:27
Teda Dášo ty už taky nevíš co bys viď? (Y) Samozřejmě skvělé a velice šikovné (Y) (Y)
onasi 15. 5. 2008, 22:29
@Inka82 chichi, žádný dort na obzoru, tak vkládám aspoň tohle :-D :-D :-D
Inka82 15. 5. 2008, 22:40
@onasi No já už ze zoufalství peču i ořechové křupance ;-) aspoň něco Těď nemam do čeho píchnout a v červnu se z toho zbláznim,nebudu vědět kam dřív :-o
pralinka66 16. 5. 2008, 8:36
@Inka82 Jé, vy nemáte do čeho píchnout????? :-o :-o :-o :-o Já zas nemám nic ke kafíčku!!!! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Tak mi něco dobrého upečte. Kafe si dávám ve 13,oo hod. :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ (C) (C) (C) (C) (C) To stihnete, ne????? ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
onasi 16. 5. 2008, 8:38
@pralinka66 koukám, koukám, Kutná Hora, to bys , Sabi stihla, ne? *-) *-) ;-) (flower)
Inka82 16. 5. 2008, 8:42
@onasi :-D jasan :-D
onasi 15. 5. 2008, 22:44
@Inka82 Tak si modeluj kytičky... ty vydrží... nebo aspoň lístky... *-) *-) *-) (L)
Inka82 16. 5. 2008, 8:41
@onasi Tak toho mam plnou pixlu,už jsem udělala i miminko,kdyby náhodou ;-) ;-)
Anoel1 16. 5. 2008, 12:41
@Inka82 Sabinko,ale to miminko byste sem mohla vložit,ne???Miluju miminka ani nemusí být k jídlu :-D :-D :-D
renik76 15. 5. 2008, 22:24
super popis aj s obrazkami (Y) (Y) (Y), Dasi, chcela by som sa opytat, kolko suseneho mlieka davas? Ja som robila MMF iba s praskovym cukrom, nesĺo tam susene mlieko. CHcela by som ale vyskusat aj so susenym. Dakujem za odpoved :-)
onasi 15. 5. 2008, 22:28
@renik76 Reni, mléka dávám stejně jako cukru, sypu všechno od oka, v původním receptu sušené mléko není, přidala jsem ho tam kvůli chuti, napadlo mě to samotnou, ale věřila bych, že to již někdo zkusil a zveřejnil přede mnou.
renik76 15. 5. 2008, 22:56
@onasi dakujem kraaaaaaaasne za superrychlu odpoved (L) (L)
Zrušený účet 15. 5. 2008, 22:06
Krásně nafocené. Věřím, že to hodně pekařkám velmi pomůže. Ono je něco jiného, když to člověk čte a něco jiného, když to takhle názorně vidí. (Y)
janina74 15. 5. 2008, 22:56
@ naprosto souhlasím (Y)naprosto souhlasím (Y)naprosto souhlasím (Y)naprosto souhlasím (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
onasi 15. 5. 2008, 22:13
@ díky... mně už psalo hodně maminek a neměla jsem sílu stále vše vysvětlovat ;-)
jitkaad 15. 5. 2008, 21:44
Tohle mě taky dostalo.Zrovna dneska jsem koupila jojo bonbony a zkusila to,tak se mi to zalíbilo,ale jěště jsem nezkoušela potahovat,tak děkuju za ukázku. (Y).Snad to taky zvládnu *-)A ten dortík je krásný (F)
onasi 15. 5. 2008, 22:38
@jitkaad Zvládnete to jistojistě!!! Já v začátcích dělala minivzorky hmoty třeba jen z dvou bonbónů, pak jsem si večer u TV modelovala kytičky. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie