Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

trukska 19. 7. 2009, 8:11
Bezva nápad. Určo vyzkoušíme (clamp) (clamp)
alimama 23. 7. 2009, 20:28
@trukska Děkuji! (L)
Yvetaaa 18. 7. 2009, 11:37
...DOBRÝ NÁPAD , STOJÍ ZA ZKOUŠKU . (clamp) (clamp) (clamp).
alimama 23. 7. 2009, 20:26
@Yvetaaa Tak snad u zkoušky nepropadne.. (H) (L)
Dadulaaa 17. 7. 2009, 21:43
určitě vyzkouším, bude to namka bez práce, toobalování je fakt zdlouhavé (Y) :-) (B) (wash)
alimama 20. 7. 2009, 21:02
@Dadulaaa Jojo - občas to ráda udělám, ale dvakrát do týdne, jak by se to doma líbilo.. :-p
Evelyn123 16. 7. 2009, 18:40
Dnes jsem květák koupila s tím, že zítra bude mozeček. Ten mám ráda já, ale ne mužík, ten jen obalovaný. Mně se s tím však nechce dělat, je to zdlouhavé a smažené a to já moc nemusím. Tenhle recept mě však zaujal a tak zítra vyzkouším a jsem zvědavá co mužík na to :-. Dám vědět a děkuju, Adi, (F) (hello)
alimama 16. 7. 2009, 20:01
@Evelyn123 Evi - není to žádný zázrak, ale proč nezkusit změnu? Snad se i váš choť pro jednou spokojí s imitací.. (H) (L)
Evelyn123 18. 7. 2009, 13:05
@alimama Adi, dělala jsem dneska. Moc mi to chutnalo, malinkou chvilku jsem růžičky povařila - vývar na polévku - dala do předehřáté trouby na 200 a za chvilenku hotovo. S tatarkou výborný. Muž doma však nebyl, ale myslím, že mu to bude chutnat (jidlo) (L) (hello)
alimama 20. 7. 2009, 20:13
@Evelyn123 Děkuji za odezvu, jsem ráda, že jste si pochutnali! (jidlo) (L)
dstepanek 15. 7. 2009, 17:18
Tak dnes jsem dělala a bylo to trochu sušší. Čím to mohlo být? Moc strouhanky??? musela jsem pak na květák po půl hodince ještě máznout jedno vajíčko...za dalších 15min to bylo lepší. Příště zkusím znova. *-)
Renča4 22. 8. 2009, 13:42
@dstepanek U nás to dopadlo podobně *-) A navíc ne a ne květák změknout. Už příště raději jen obalovaný :-$
alimama 16. 7. 2009, 18:32
@dstepanek Podle mých zkušeností záleží na kvalitě květáku - když je úplně čerstvý, je takový šťavnatý a chutná fakt dobře, ale po pár dnech v lednici už je vysušenější, tak ho před pečením radši krátce napařím. Tak snad to bude napodruhé lepčejší.. :-$ (hello)
JKpipule 15. 7. 2009, 11:37
Teda to je vyfitávka (Y) (Y), teď je plno květáku a docela levný tak vyzkoušíme (clamp) (clamp)
alimama 20. 7. 2009, 18:18
@JKpipule Doufám, že bude chutnat, děkuji! (L)
Ilonáček 8. 7. 2009, 23:44
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
alimama 19. 7. 2009, 22:05
@Ilonáček (L)
Renča4 8. 7. 2009, 16:40
(Y) bezva nápad (Y) vyzkouším (clamp)
alimama 19. 7. 2009, 22:04
@Renča4 Děkuji, doufám, že se povede! (hello)
zuzica 8. 7. 2009, 16:06
|:o) |:o) Dnes jsme měli k obědu. Já a děti jsme byli moooooc spokojeni (clamp) (clamp) manžel +o( prostě obalovaný je prý lepší, ale kdo nechce jíst, ať nejí, já to zase někdy udělám, je to totiž neskutečně rychlé !!!!! |:o) |:o)
alimama 14. 7. 2009, 20:37
@zuzica Kdo nechce jíst, ať si uvaří sám.. :-p Já osobně se ale v létě radši válím u vody, než poskakuju u sporáku (plaz) a počítám, že je nás takových víc - takže hezké prázdniny a díky za pochvalu! (hello)
Sasu 7. 7. 2009, 21:42
(Y) (Y)tak to je super nápad, vyzkoušíme (L)
alimama 14. 7. 2009, 10:32
@Sasu Děkuji, zkuste a dejte vědět! (L)
Viky28 4. 7. 2009, 14:45
(Y) (Y)ADI VÝBORNÝ DNES JSME MĚLI K OBĚDU (jidlo) (kytara) (clamp) (clamp)
alimama 5. 7. 2009, 0:02
@Viky28 Děkuji, jsem ráda, že chutnalo! (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie