(recept
si oblíbilo 298 návštěvníků)
DOMÁCÍ HOUSKY - k jídlu druhý i třetí den
Potřebné ingredience
1a1/2 lžičky sušených kvasnic, 360g hladké mouky, 280g polohrubé mouky, 1lžička cukru, 2lžičky soli, 1lžička kmínu, 400ml vody, 80ml oleje, 1žloutek (bílek na potření)
Postup přípravy
Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale bohužel mi žádný recept nevyhovoval, housky byly k jídlu vždy jen čerstvě upečené, druhý den tak na sušení, tak jsem se pustila do vlastního zkoušení a dopracovala jsem se k tomuto těstu :-))))).
Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)
Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.
Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)
Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.
po vykynutí
rozválené, rozkrájené těsto
detail těsta
pletení - dlouhé pruhy rozřežu v 1/3 (1pruh-1houska)
upečené housky
houska druhý den
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jablotro
(upraveno)
3. 2. 2010, 16:51
Dobrý den. Tedy, paní Karolíno, smekám před Vámi klobouk Včera než jsem našla Váš recept, tak jsem dělala jiné housky, ale ty už po upečení nebyly nic moc a druhý den ani nemluvě. Byla jsem tedy zvědavá, jak dopadnou ty od Vás. Teď jsem vytáhla jednu housku přímo z trouby a s velkým očekáváním se do ní zakousla a byla to tedy bomba. Jsou křehoučké, křupavoučké, téměř jako od profíka. Ještě jsem zvědavá, co na to manžel až přijde z práce, neboť na svačinu jsem mu dala ty včerejší, tak doufám, že bude mít chuť ještě experimentovat Ale už teď vím, že budu za a to díky Vám. Tak tedy ještě jednou velice děkuji.
sneh
(upraveno)
3. 2. 2010, 17:02
@Jablotro
dělá mi moc dobře po těle, když si tady pročítám další pochvalu, ale maloučko se i červenám ...moc, moc díky
Jablotro
(upraveno)
3. 2. 2010, 19:52
@sneh
Nemáte se vůbec proč červenat, vůbec jsem nepřeháněla. A manželovi taky velice chutnaly, nikdy už nebudu dělat jiné
Hanač
(upraveno)
2. 2. 2010, 7:39
Karolínko děkuji za supr recept, dělala jsem rohlíčky a jsou vynikající opravdu i druhý den supr k jídlu zadělávala jsem ručně bez pekárny a i tak se povedly receptík už si zakládám Soňa
sneh
(upraveno)
3. 2. 2010, 16:59
@Hanač
jsem opravdu strašně moc ráda, že housky chutnají
Hanač
(upraveno)
5. 2. 2010, 21:38
@sneh
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=72107&user=42373 už jsem musela také vložit fotku dělám je od té doby stále i 2x týdně... děkuji
Ava1
(upraveno)
26. 1. 2010, 14:53
Dobrý den, poradte....musím to péct v domácí pekárně nebo to lze dát do trouby? Jestli ano, na jak dlouho a kolik stupňů. díky Eva
Ava1
(upraveno)
29. 1. 2010, 22:59
@Ava1
Děkuji, Eva
sneh
(upraveno)
27. 1. 2010, 15:57
@Ava1
zdravím, těsto se zadělává v pekárně, kdo nemá pekárnu -zadělá ručně a housky se pečou v klasika v troubě...Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)
Hodnatchyne
(upraveno)
25. 1. 2010, 23:28
Dobrý večer, recept je výborný, houstičky jsou úžasné a vynikající i třetí den
sneh
(upraveno)
27. 1. 2010, 15:58
@Hodnatchyne
jajina11
(upraveno)
25. 1. 2010, 20:57
Dobrý večer ,zkusila jsem Vaše houstičky,těsto perfektní,chutnaly úúúúúúúúžasně celé rodince . Chválím!!!!!!!!!!!!
sneh
(upraveno)
27. 1. 2010, 15:58
@jajina11
avenka
(upraveno)
25. 1. 2010, 14:45
Dobrý den, zkoušela jsem upéct vaše rohlíčky. Těsto z pekárny - super. Rozdělila jsem si je na 10 dílů, vyválela do oválku a zamotala, ale při pečení se mi rozmotávali, nevíte, mám to nějak víc v tom konci přitisknout, aby se slepilo? a rohlíky byly po upečení takové hutné, takže příště zkusím udělat víc rohlíku - aspoň 15 z této dávky, teď mám spíš problém s tím rozmotáním, nebo spíš povolením toho konce - ježiší snad to někdo pochopí poraďte díky
Tapi
(upraveno)
31. 1. 2010, 18:28
@avenka
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=257
sneh
(upraveno)
31. 1. 2010, 21:26
@Tapi
to je príma...moc, moc díky
sneh
(upraveno)
25. 1. 2010, 19:20
@avenka
ZDRAVÍM , JÁ JSEM JEŠTĚ NIKDY ROHLÍKY NEMOTALA, ALE ASI BYCH TEDY PŘÍŠTĚ ZKUSILA MÍSTO POTŘÍT VODOU, ABY LÉPE PŘICHYTILO TĚSTO...JÁ JE SCHVÁLNĚ ZKUSÍM O VÍKENDU UMOTAT
betulín
(upraveno)
23. 1. 2010, 18:41
dobrý den taky moooc chválím housky se povedly i bez domácí pekárny recept ukládám! kateřina
sneh
(upraveno)
23. 1. 2010, 21:31
@betulín
TAK POKUD NĚKDY PEKÁRNA VYPOVÍ SLUŽBU NEBO BUDU MÍT V PEKÁRNĚ NĚCO JINÉHO, VYZKOUŠÍM RUČNĚ ...JINAK MOC DĚKUJEME
enka81
(upraveno)
20. 1. 2010, 11:14
skutocne fantasticke,makkucke aj na druhy den
sneh
(upraveno)
21. 1. 2010, 20:18
@enka81
TO JSEM OPRAVDU MOC RÁDA, ŽE TU JSOU DALŠÍ SPOKOJENÍ STRÁVNÍCI
Tapi
(upraveno)
9. 1. 2010, 19:49
ještě mam dotaz - jak uchovat pečivo na další den - jestli v mikrotenu nebo v pláténku?
Tapi
(upraveno)
9. 1. 2010, 17:02
Tak zrovna je dopekávám,dala jsem 420 ml vody teď koukám,že je to už opravené,přidávala jsem dost mouky a navíc jsem dala 1 PL kuřecí se žampiony a sýrem (inspirace od Knora)- říkám tomu rozmlsané a 14gr čerstvého droždí,jeden už jsem zbodla za tepla a zrovna přišla dcera tak jsem ji dala polovinu - tu už jsem měla upečenou,pač vnuk má rád ty rohlíky z těma černýma tečkami (mákem).Dávám 100 bodu - vynikající a teď nevím jestli to vydrží do zítřka natož o dva nebo tři dny Dělala jsem rohlíky bylo jich 17 nechala dokynout jen hodiny,pač by mi to už vytékalo asi a to mam velkou na 1500g.Moc dobré děkuji za recept
sneh
(upraveno)
9. 1. 2010, 22:33
@Tapi
tak mám radost, že se konečně podařilo ...o přidávání pytlíčků od Knorr už jsem také četla, dokonce jsem vyzkoušela, ale nějak se mi tam ta směs asi špatně zapracovala a místy to bylo děsně ostré, to těsto taky stálo za málo, bylo husté a pekárna mi hopsala po lince, tak to bylo možná i tím...budu muset znova vyzkoušet ...připíši to k receptu ....já dávám do ošatky a přikryji jen útěrkou, ale pokud je máme na další den, tak do igeliťáku, asi to není nejlepší způsob uskladnění, ale jsou měkké
Tapi
(upraveno)
10. 1. 2010, 13:21
@sneh
toho od Knorra( anebo i od jiných firem) toho dávám jenom jednu pol.lžicí je to na chuť a na vůni postačující a zapracovalo se mi to dobře a nic mi nehopsalo díky za radu Měj se hezký a ať se daří
sneh
(upraveno)
10. 1. 2010, 14:13
@Tapi
TAK TO BY MOHLO BÝT ONO...JÁ DALA CELÝ PYTLÍK
meowth
(upraveno)
8. 1. 2010, 13:56
dobry den, tak mi se testo vuuubec nepovedlo bylo lepive a ridke nejakjsem to zrejme neuhlidala. ale mam pekarnu na 1200g a vanicka uz po 2,5 hodinach pretekala. nedalo se s tim vubec pracovat. tak nevim no, priste budu hlidat a prisypavat vic mouky
sneh
(upraveno)
9. 1. 2010, 14:22
@meowth
dnes jsem zadělala na housky a měla jsem jinou mouku, rovnou jsem ubrala vody na 400ml a těsto vypadá moc pěkně
sneh
(upraveno)
8. 1. 2010, 15:49
@meowth
to bude asi opravdu moukou...já dám přesně podle receptu suroviny a vůbec si těsto nehlídám...někdy je těsto také řidčí...bude to asi moukou, když se mi přihodí, že je těsto moc řídké...hodně pomoučním válek a také hodně pomoučním těsto na povrchu...rozválím jen do stran, rozkrájím ...nebo příště zkuste dát o 20ml méně vody, to by mohlo být dostačující
meowth
(upraveno)
15. 1. 2010, 17:12
@sneh
tak jsem dneska pekla podruhe! testo ohlidala a pridala mouku a perfektni uz jsem jednu slupla a nemaji chybu! moc diky za recept budu pect porad!!!
sneh
(upraveno)
15. 1. 2010, 20:29
@meowth
Tapi
(upraveno)
7. 1. 2010, 21:01
Hezký večer - chci se zeptat - jestli ty dvě hodiny kyne v pekárničce? a jestli můžu dát čerstvé droždí?
sneh
(upraveno)
8. 1. 2010, 15:41
@Tapi
já na těsto vůbec nesahám a vytahuji až po vykynutí z pekárny-tak kyne v pekárně ve které je ideální teplota... ...co se týče čerstvého droždí- neměl by to být žádný problém, někdo při pečení v pekárně používá jen čerstvé droždí...v tomto případě by šlo asi o necelou půlku kostičky(cca 15-20g)
Tapi
(upraveno)
8. 1. 2010, 15:58
@sneh
děkuji,budu zkoušet
miška5
(upraveno)
6. 1. 2010, 19:17
Dobrý den. Chci se zeptat ,jestli to těsto opravdu musí kynout 4 hodiny?
sneh
(upraveno)
7. 1. 2010, 15:13
@miška5
určitě nemusí, ale počítejte s menším množstvím housek nebo s malými houstičkami, které nebudou tolik nadýchané a měkoučké...je to asi jako kilo peří a kilo železa
Jonáš7
(upraveno)
4. 1. 2010, 10:31
Vynikající, včera jsem je dělala ale udělala jsem jen 4ks takové velké pletýnky jsou i dnes super!!Dík
Ilonáček
(upraveno)
3. 1. 2010, 21:27
Rejža
(upraveno)
3. 1. 2010, 19:11
vyzkouším a ráda
Jolly12
(upraveno)
3. 1. 2010, 18:43
Tak tento recept urcite skusim. Dnes mal premieru trdelnik, tiez vlozim foto len nabijem baterky.
sneh
(upraveno)
3. 1. 2010, 19:02
@Jolly12
NO TAK TO SI ZASE POČKÁM NA RECEPT JÁ ....SNAD BUDETE SPOKOJENÁ, PODLE TOHOTO RECEPTU PEČE I MÁ KAMARÁDKA(MÁ STEJNOU PEKÁRNU) A JE TAKÉ SPOKOJENÁ, DOUFÁM, ŽE MĚ NEBUDETE PROKLÍNAT