(recept
si oblíbilo 1210 návštěvníků)
Korpus, který mě nikdy nezklamal dle Lenky alias "legr"
Potřebné ingredience
Suroviny: * 150g hladké mouky * 150g polohrubé mouky * 200g cukru krupice či krystal* 5 vajec * 1/2 skleničky (cca 1dcl) vody * 1/2 skleničky oleje * 1 prášek do pečiva * 1 vanilk. cukr
Postup přípravy
Postup na korpus:
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
1. žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu
2. postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva.
3. když je to hodně husté, že to sotva utáhnou metly, přidám trochu vody nebo oleje nebo obojího
4. nakonec zamíchat ručně sníh z bílků.
5. pečeme na 180-200stupňů.
Pozn.: Když dělám kakaovou nebo oříškovou obměnu, tak dám méně mouky podle množství kakaa nebo oříšků. Množství vystačí na kulatou formu pr. 22cm (potom lze až 3x prokrojit) a nebo na větší plech 1x prokrojit. Není to takový ten suchý korpus, co škrábe v krku, zatím měl vždy úspěch.
Paní Lenka mi dala svolení k uveřejnění jejího receptu, tak snad někomu pomůže stejně jako mně. Dělám totiž poměrně často i vynikající korpus mramorovaný dle p. Dáši V. (onasi), ale ten má tu nevýhodu, že i přesto, že vše dělám stejně, suroviny mají stejnou pokojovou teplotu atd. tak že se někdy srazí a nepovede se, takže vždy, když mi dojde trpělivost, dělám tento. Tento rozpis jsem dělala na střední formu srdce, což je rozměrem asi jako kulatá forma o průměru 22cm a vyskočil mi na 7cm výšku. Hodně zdaru! ,-)
Tip začátečnicím - můžete klidně zkusit použít jako korpus i těsto z Margotkového moučníku, který mám u sebe v albíčku! Pokud si vyšleháte zvlášť žloutky a bílky, je nadýchaný a vynikající!
Přepočet surovin na formu o průměru 26 cm a výšce 7cm:
210 hl. mouky, 210 polohrubé mouky, 280 g cukru, 7 vajec, 140 ml vody, 140 ml oleje, 1 a 1/3 prášku do pečiva (můžete i 1,5 nevím, zkuste, přinejhorším to bude vyšší korpus) a 2 vanilkové cukry.
Přepočet ještě na korpus o průměru 24 či 26 cm, ale nižší než 7cm:
6 vajec, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 240 g cukru, 120 ml vody, 120 ml oleje, 1 a 1/3 prdopeče, 1 vanilkový cukr.
Tady Vám přidávám fotku nejnovějšího korpusu...zkusila jsem dle tohoto receptu i mramorovaný...jde to dobře!
Po rozkrojení...výška korpusu nezklamala, byla 7cm jako obvykle. ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Petulka71
(upraveno)
26. 4. 2013, 19:05
P.A.V.L.A
(upraveno)
28. 3. 2013, 19:00
veveřáček
(upraveno)
28. 3. 2013, 17:58
Tak jsem ten korpus konečně vyzkoušela a je teda super trochu mi veprostřed udělal bouli,ale vyklopila jsem ho a v pohodě..chuťově je taky moc dobrej a hlavně se nedrolí..dělala jsem do formy 26cm a nechala stejný množství jako na 22 a je podle mě vysokej až až takže za mě super a jinej už dělat nebudu
Evča123
(upraveno)
19. 9. 2012, 9:32
Korpus je vynikající. Není "bábovkový", je vláčný a chutný. Fakt můžu doporučit
Hyzule
(upraveno)
26. 8. 2012, 21:18
láká mě vyzkoušet váš korpus.Zeptám se,z jaké dávky udělat na velký plech?Děkuji Marcela
Amynka
(upraveno)
23. 10. 2012, 13:14
@Hyzule
Dobrý den, dovolím si odpovědět, tady je jednoduchý návod na výpočet pro libovolnou formu. Mě to na obdelníkovou formu 37x24 vypočetlo 10 vajec, snad Vám to pomůže. http://lpualbum.ic.cz/dorty/index.php?typ=obdelnik&d=26&v=7&b=7&a=24&a2=37&v2=6&e=10.04
Hyzule
(upraveno)
24. 10. 2012, 18:51
@Amynka
skvělá tabulka,děkuji
novackova
(upraveno)
5. 8. 2012, 12:24
super ,jen mi moc vyběhl v prostředku
jeremy
(upraveno)
8. 8. 2012, 14:38
@novackova
Mně se to sice nstává, ale můžete příště zkusit vyklopit korpus hlavou dolů a nechat minutku tak a znovu opatrně otočit a ono by se to mělo srovnat,
beri1
(upraveno)
5. 8. 2012, 10:55
Vyzkoušeno, upečeno. Vláčný a chutný korpus. Děkuji za výborný recept. Hela
jeremy
(upraveno)
8. 8. 2012, 14:38
@beri1
Rádo se stalo. Krásný zbytek léta.
Stana3
(upraveno)
14. 7. 2012, 20:00
Výborný recept, mohu jen doporučit
jeremy
(upraveno)
8. 8. 2012, 14:38
@Stana3
Díky, Stáňo, přeji krásný zbytek léta.
Ledura
(upraveno)
4. 7. 2012, 0:09
martinato
(upraveno)
30. 6. 2012, 17:53
tak se právě peče....no jsem zvědavá na moje cukrářské schopnosti, jak to dopadne
martinato
(upraveno)
25. 8. 2013, 17:39
@martinato
zase jsem pekla, měla jsem malou formu, takže experiment a propočty: 2 vajíčka, 60 hl.m., 60 polohr.m., 80 cukru, 3 lžíce teplé vody, 3 lžíce oleje, 1 lžička prášku do peč, 1 lžička vanil.cukr. , postup podle tohoto receptu. pak jsem ještě dělala jednu variantu s margotkou. 40 nastruhr. margotky, 40 hl.m., 40 polohrubé...to margotkové bylo nadýchané, prostě super
lomna
(upraveno)
16. 4. 2012, 18:51
Dobry večer chci péct Váš dort,ale nevím jakou teplotu má mít voda.Děkuji JANA.
jeremy
(upraveno)
21. 4. 2012, 15:03
@lomna
Dobrý den, Jani, to není důležité, dávám prostě z kohoutku, vlažnou asi...kdyby byla nutná horká nebo studená, bylo by to psáno a zdůrazněno v receptu snad se podařil, nedívám se do komentářů ke svým receptům, jen velmi zřídka, pište kdyžtak do zpráv. Díky, Jarmila.
JanaHovor
(upraveno)
9. 3. 2012, 11:04
Dělala jsem podle vás, jen jsem část mouky nahradila kakaem - skvělý korpus, pracovalo se s ním perfektně, dortík se mi povedl jako ještě nikdy. Teda střed mi vyběhnul, ale malý mi stál u trouby, tak nebyl čas roztáhnout těsto ze středu do krajů, takže to bylo určo tím. Jinak nejlepší korpus co jsem dělala
jeremy
(upraveno)
21. 4. 2012, 15:03
@JanaHovor
Díky, Jani, to jsem ráda.
nelinka.micinka
(upraveno)
5. 3. 2012, 19:31
Výbroný receptík,děkuji
Lucka*
(upraveno)
19. 12. 2011, 13:30
moniquef
(upraveno)
21. 11. 2011, 12:52
Dobrý den Jarmilko, chtěla bych použít Váš recept na korpus. Chtěla bych naší malé k 1.roku vytvořit dortík. Těsto na korpus budu dávat na plech o rozměru 36x27x6cm, nevíte jaké množství surovin bych měla použít? Předem moc děkuji za radu. Mějte se hezky. Monika J.
iwuskka17
(upraveno)
28. 10. 2011, 11:33
tak právě zkouším,určitě se povede
berusak1
(upraveno)
30. 9. 2011, 10:48
Tak nevím kde jsem udělala chybu, ale uprostřed se mi udělala boule. Prostě se nafoukl Příště zkusím ubrat prdopu. Jinak nevím čím to je
jeremy
(upraveno)
30. 9. 2011, 17:06
@berusak1
Tak to neporadím, Martino, mně se to u tohoto korpusu nikdy nestalo ale možná to bude tím prdopečem anebo péct více pozvolna... držím palce...
Dada34
(upraveno)
14. 9. 2011, 20:39
lussis
(upraveno)
14. 9. 2011, 20:35
Jarmilko, chtěla jsem se zeptat, myslíte, že by šel tento korpus dát i do bábovkové formy - budu dělat dort panenku - zvažuju množství, aby mi nepřetekl, když je tam pdp. Lucka.
jeremy
(upraveno)
17. 9. 2011, 7:16
@lussis
Omlouvám se za pozdní odpověď, lucko, nějak nestíhám...určitě do bábovkové formy dejte, jen nevím, zda toho nebude moc, ale odhaduju, že tak 3cm pod okraj bych jej nalila, aby to nepřeteklo, pokud budete dělat z toto množství, no a pokud těsto ještě zbyde, tak já to dělám tak, že vymažu malou zapékací skleněnou misku a dám upéct zbytek v ní a budete mít aspoň na punčovinu a dotvoření sukýnky...dejte vědět, jak jste dopadla...držím palce, snad není pozdě...
wruska
(upraveno)
3. 9. 2011, 15:34
Vcera jsem delala korpus podle vaseho recetu a super, krasne vlacny, uz jiny delat nebudu!!!!!!!!!!!diky, s pozdravem Vera
jeremy
(upraveno)
17. 9. 2011, 7:12
@wruska
To jsem ráda, Věrko, díky za důvěru.