(recept
si oblíbilo 65 návštěvníků)
pšeničnožitný chleba II. super do ošatky

Potřebné ingredience
300ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce žitného kvásku, 300g pšeničné mouky hladké, 300g žitné mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 3 lžičky dehidrovaného droždí, ošatka na 1kg
Postup přípravy
Všehny suroviny vložit do pekárny podle pořadí jak jsou napsaná a zapnout program těsto.Nebojte se toho, že je těsto příliš hutné a vodu nepřidávejte, potom by bylo noc řídké a po vyklopení z ošatky by se rozteklo do stran. Po vymíchání těsto vyklopit na vál (já ho nechávám kynout až vošatce), ještě trošku vypracovat rukama v šišku(nemělo by lepit. Pokud ano, podsypat moukou a vypracovat) a vložit do ošatky, kterou jsme si předem vysypali moukou. Těsto necháme cca hodinku až dvě kynout na teplém místě... ...zdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí na něj položíme pečící papír s plechem, přetočíme a položíme na stůl. Potom opatrně sundáváme ošatku, ale velice opatrně, aby se těsto nepřetrhlo, nebo nespadlo. Ihned potíráme vodou, já používám rozprašovač a ihned dáme do předem vyhřáté trouby na 250°. Při této teplotě pečeme ze začátku 15 min., potom stáhneme na 180° a dopékáme 30 min. Během pečení ze začátku potíráme alespoň 3x vodou (bez soli, chleba by nebyl křupavý).
Už žádný jiný chleba nepeču, tenhle je super a rychle se po něm zapráší. Tak ať se vám povede :-)
A ta vůně po baráku......
Přeji dobrou chuť...
Už žádný jiný chleba nepeču, tenhle je super a rychle se po něm zapráší. Tak ať se vám povede :-)
A ta vůně po baráku......
Přeji dobrou chuť...

Těsto vložené do moukou vysypané ošatky

Těsto nakynulo

Vyklopené z ošatky. Teď už jen potřít vodou a šup do trouby :-)

řez chlebem...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
gumidekv
(upraveno)
5. 1. 2013, 17:40
Hezký den, určitě vyzkouším chlebík vypadá jak koupený
já mám vždy takovou placku
kde se dají koupit takovéto ošatky abych mohla dát chlebu tvar?! děkuji za rady


nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
5. 1. 2013, 21:01
@gumidekv
děkuji
koukněte tady http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ doporučuji koupit velikost na 1kg těsta


nahlásit
gumidekv
(upraveno)
12. 1. 2013, 19:27
@Česťa kuba
děkuji


nahlásit

ivetabubak
(upraveno)
5. 10. 2012, 13:30
Aničko v zeleném zdraví jsem našla sušený kvásek,ale jelikož jsem ještě nikdy tento chleba nedělala tak nemám představu kolik ho dát..jestli celé to balení,můžete mi poradit ? ten váš chlebík určitě zkusím,jen nevím jestli se mi kvásek povede
bude to premiéra
A také nemám ošatku,bez ní se chleba na plechu moc rozjede asi že ?



nahlásit

smiisek
(upraveno)
29. 8. 2012, 23:12
Dobrý večer, mám technickou
Používáte na chléb jak kvas tak droždí?? A jak je to s tím octem - kvas mi přijde kyselý dostatečně.Také peču kvasný chléb,ale zatím jsem ho nedostala do takové podoby jako vy
Těsto nemám tak tuhé,ale začnu pilovat dle Vás a uvidím, co mi z toho vznikne
Díky za zprávu Z.



nahlásit
hancikub
(upraveno)
12. 2. 2012, 8:26
včera jsem pekla - je úžasný už je půlka pryč.
Jen jsem neměla kvásek, tak bez něj, taky to jde, ale chlebík je zřejmě hutnější, ale to nám vůbec nevadí. Kvásek už je založený tak se těším na úterý až si upeču originál .....







nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
12. 2. 2012, 8:45
@hancikub
Tak to mě moc těší, jsem ráda, že chutnal
Když ho uděláte čistě kváskový, bez kvasnic, tak uvidíte, že žádný jiný chtít dělat nebudete


nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
6. 2. 2012, 13:28
Dobrý den Aničko používáte i chlebové mouky?jako žitná tmavá chlebová a pšeničná tmavá chlebová?
Chlebík určitě vyzkouším a dám pak vědět




nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
12. 2. 2012, 8:47
@B.Tumka
používám hladkou, potom hladkou chlebovou a žitnou (může být tmavá i světlá) Vyzkoušejte je super, hlavně ta kůrčička po upečení

nahlásit

tomtyna
(upraveno)
27. 11. 2011, 22:42
AHOJ HOLKY TAK PO DLOUHÉM HLEDÁNÍ NA NETU JSEM NAŠLA FORMU NA ROHLÍKY A MINI CHLEBA http://www.gastrozone.cz/peceni-cukrarstvi/formy/na-chleba-bagety/
http://www.pekarskyraj.cz/inshop/catalogue/products/pictures/bagety.jpg
http://www.pekarskyraj.cz/plech_na_bagety?ItemIdx=19



nahlásit
Vera N
(upraveno)
23. 11. 2011, 12:13



nahlásit

Michala28
(upraveno)
22. 6. 2011, 14:19
Děkuji za tip
Dnes zkusím zadělat kvásek a vyzkouším chleba. Zatím bez ošatky a když bude úspěch, tak objednám ošatku. Jen mám dotaz. To potírání během pečení děláte v průběhu těch prvních 15minutách? Chlebu se nic nestane, když otvíráte troubu?
Možná se ptám blbě, ale jsem začátečník



nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
22. 6. 2011, 19:14
@Michala28
Chlebu se nic nestane, jen ho před vložením do trouby potřete vodou (dobré je smíst z těsta mouku) a pečtě na těch 250°. Nemusí to být 15 min, záleží jakou máte troubu, některá peče rychleji. Kontrolujte barvu. Jak pěkně naskočí a decentně chytne barvu, tak každých 5 min potírejte vodou. Stačí 3x. Těsto neklesne. Bez ošatky to taky půjde. Nemělo by lepit, pokud ano, podsypávejte. Pečení zdar



nahlásit

Michala28
(upraveno)
24. 6. 2011, 11:19
@Česťa kuba



nahlásit

libuseja
(upraveno)
4. 6. 2011, 19:05
ošatky mají tady http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ a přesný recept na kvásek tady http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483

nahlásit

Atek
(upraveno)
27. 5. 2011, 6:05
Chlebík vypadá nádherně.Určitě ho vyzkouším.

nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
27. 5. 2011, 7:16
@Atek
Díky a zkuste

nahlásit

Pesinka
(upraveno)
26. 5. 2011, 19:39
Ráda bych vyzkoušela,ale netuším,kde seženu žitný kvásek?
A dehydrované droždí,je instantní?Díky za rady


nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
26. 5. 2011, 21:53
@Pesinka
Žitný kvásek:, 4 lžíce žitné mouky + 100ml vlažné vody = kašička... ...přikryjete potravinářskou fólií, do které uděláte pár dírek, aby vzduch vycházel ven. Necháte na teplém místě kvasit. Ke kvašení dochází obvykle až druhý den. Přidáte ještě 2 lžíce žitné mouky + 50 ml vlažné vody a třetí den je kvásek hotový na použití do těsta. Abyste ho nemusela dělat pořád dokola, tak si vždy po odebrání kvásku přimíchejte 2 lžíce ž. mouky as 50 ml vody. To už ale musíte mít kvásek uchovaný v lednici. Ano dehydrované je instantní
Snad tomu budete rozumět




nahlásit
akilav
(upraveno)
26. 5. 2011, 11:04
o odkiaľ máte ošatku?dá sa niekde kúpiť? chlebík vypadá úžasne a istotne je aj chuťou vynikajúci



nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
26. 5. 2011, 11:19
@akilav
Děkuji, ošatku jsem nekupovala, ale dá se sehnat v potřebách pro cukráře, pekaře, myslím že ji seženete ve světě pečení



nahlásit
totka lotka
(upraveno)
26. 5. 2011, 10:04
Dobry den vypada skvěle asi ho vyskouším děkují za dobry napad
z pozdravem Kamila

nahlásit

Česťa kuba
(upraveno)
26. 5. 2011, 11:20
@totka lotka
Díky a zkuste, ať se podaří



nahlásit