Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

PRUHOVANÝ KAKAOVÝ DORT S MEDEM A KARAMELEM GLAZÍROVANÝMI POMERANČI, CITRUSOVOU NÁPLNÍ, SKOŘICÍ A ČOKOLÁDOU :-)))

0.0
PRUHOVANÝ KAKAOVÝ DORT S MEDEM A KARAMELEM GLAZÍROVANÝMI POMERANČI, CITRUSOVOU NÁPLNÍ, SKOŘICÍ A ČOKOLÁDOU :-)))

Potřebné ingredience

KORPUS NA ROLÁDU - CITRUSOVÝ KRÉM - POMERANČ NA ZDOBENÍ - ŠLEHAČKA NA POKRYTÍ - ČOKOLÍSTEČKY A DEKORAČNÍ PERLIČKY

Postup přípravy

ROLÁDA : 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 2 lžíce vody

Žloutky třeme s poloviční dávkou cukru, postupně přidáme dvě lžíce téměř vařící vody a ušleháme hustou pěnu. Z bílků vyšleháme sníh (špetka soli) postupně vešleháme cukr, ušlehat dohusta a lehce vmíchat do žloutkové pěny, současně s moukou prosátou s kakaovým práškem. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v hodně vyhřáté troubě. Hned po upečení poprášit hladkou moukou (decentně) a obrátit na další pečící papír. Ten původní sundat až před plněním.

KRÉM: V původním receptu je 5 pomerančů, dělal jsem ze tří, též pomerančovou kúra, tu jsem vynechala.
šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce cukru, 200 ml smetany na šlehání, 9 plátků želatiny - já použila želatinový prášek, spočítala jsem si objem tekutin a přidala podle něj. 2 žloutky

Pomeranče okrájejte ostrým nožem až na dužinu, následně oddělte dílky od přepážek a nakrájejte na kousky, tj. jsou zcela odblaněné! Zachyťte všechnu šťávu. Zvlášť nechte v 6 lžících šťávy, do které jste již přidali i tu citronovou bobtnat želatinu (nebo postupujte dle návodu želatinového prášku)
Vyšlehejte dva žloutky ( dle mého se můžete obejít i bez nich) s cukrem do pěny, přidejte citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rezehřátou želatinu. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní ušlehanou šlehačku.
Tuhnoucí náplní potřete celý piškotový plát. Pak si ho rozměřte na čtyři dlouhé pruhy a ty ukrojte. Pozor! Ty, které rády měří od oka (jako já) budou v tomto případě potrestány prací navíc, tj. MĚŘTE A POČÍTEJTE.!
Mohou být i 3 pruhy, pak bude dort užší a vyšší.
Naplněný plát nechte chvíli v chladu ztuhnout a pak jeden stočte jako roládu, umístěte do středu talíře a ostatní rolujte kolem až dosáhnete dortové podoby :-) Korpus nechte stažený pruhem alobalu, dá se i bez,
ztuhnout a pak celý pokryjte šlehačkou

NA ZDOBENÍ:
Použila jsem 2 šlehačky + dva ztužovače. Boky jsem potírala jen jemně.


GLAZÍROVANÉ POMERANČE: 1pomeranč, 30 g másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu

Dobře omytý pomeranč i s kůrou nakrájet na tenounké půl plátky . V pánvi rozehřejte máslo, cukr a med a jakmile začne hmota karamelizovat přilejte trošičku vody, pomeranče vložte do vrocí lázně a restujte je z každé strany tak 3 minuty. Nechte vychladnout a nazdobte s nimi dort.


DOKONČENÍ - Celý dort jsem zdobicím sáčkem pokryla šlehačkou, následně použila stočené pomeranče
posypala čokokuličkami a jemně překořenila skořicí i přes talíř.
Doporučuji před pokrýváním dortu obložit talíř pečícím papírem, fólií no čímkoliv, co pak odstraníte a talíř bude čistý a úhledný.

Ufff, jsem upsaná, dobrou chuť, při nesrovnalostech pište.
Recept je upravený , z jednoho časopisu, jehož jméno se nesmí vyslovovat natož pak psát. Záhadně pak zmizí :-)

Takhle krásně vypadá na řezu srolovaná roláda :-)

A dokonale podzimní rámec dodají čokolístečky :-) Jsou od Kovadových, asi 40,- Kč, ale nelitujte peněz. Zůstanou Vám po nich foliové formičky, do kterých si pak další čokolístečky vylijete sami :-)

Mňam a dobrou chuť !

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

tede25 22. 2. 2012, 13:30
Dělala jsem nedávno a musím říct, že je opravdu VÝBORNÝ!!!Ta pomerančová šlehačka-no to je úplně něco jiného, než jsem dosud jedla :-) Doporučuji vyzkoušet a díky za recept :-)
VERONIKA 19. 3. 2012, 11:40
@tede25 To jsem moc ráda, že Vám chutnal a vydařil se :-) (clamp) (clamp) (clamp)
gonzar 10. 10. 2011, 14:47
Nádhera (^) je moc hezký a musel být vynikající (Y) (Y) (Y) |:o) (clamp)
VERONIKA 10. 10. 2011, 20:24
@gonzar Jo, jo byl super dobrý a to já na dorty až tak nejsem :-))))

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie