Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept

Vepřové plátky v šafránu s rýží

0.0
Vepřové plátky v šafránu s rýží

Potřebné ingredience

vepřové karé bez kosti, paprikové lusky, rajčata, cibule, česnek, žampiony, šafrán, chili, tymián, rýže, máslo, smetana, hotová jíška

Postup přípravy

Menší plátky z vepřového karé mírně naklepáme, osolíme a zlehka orestujeme po obou stranách na másle. Do másla můžeme přidat kapku oleje, aby se nepřipalovalo.

Plátky vyjmeme na talíř a na použitém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme žampiony nakrájené na tenké plátky, chvíli restujeme, přidáme tymián a ještě okamžik mícháme, než tymián začne naplno vonět.

Přidáme orestované vepřové plátky, na tenké příčné proužky nakrájené paprikové lusky, na kostky pokrájená rajčata a nadrobno nasekaný česnek. Zamícháme a jakmile rajčata pustí šťávu, osolíme, a okořeníme šafránem a chili (šafránu tolik, aby směs byla jasně žlutá). Mírně podlijeme a dusíme.

Když je maso skoro měkké, přidáme další žampiony, tentokrát nakrájené nahrubo, a dusíme dalších 10-15 minut. Vyjmeme plátky masa, omáčku dohustíme hotovou jíškou a zjemníme smetanou. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu rozetřeného česneku nebo chili.

Plátky vrátíme do omáčky a necháme znovu ohřát. Podáváme s dušenou rýží. Jako nápoj se nejlépe hodí chlazené růžové víno, ideálně Rosé d´Anjou.

PŘÍPRAVA RÝŽE

ingredience: rýže, olej, voda, cibule, sůl, šafrán

Připravíme si potřebné množství rýže a vody podle klíče 1 hrnek rýže na 2 hrnky vody. Rýži restujeme na oleji, až zrnka zbělají, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jednu cibuli vcelku a šafrán. Přikryjeme pokličkou, 2 minuty vaříme naplno na otevřeném ohni, na druhém hořáku si mezitím zahřejeme ploténku, hořák stáhneme na minimum a na ploténce dusíme dalších 18 minut. Ideální je zakrýt kastrol plochou pokličkou, kterou lze něčím zatížit, aby pára neunikala.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie