Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

rychlý výborný domácí chleba bez pekárny :-)

0.0
rychlý výborný domácí chleba bez pekárny :-)

Potřebné ingredience

recept na chleba: 2 hrnky hladké mouky pšeničné 2 hrnky špaldové mouky nebo celozrné pšeničné 1 hrnek žitné celozrné (nebo 1/2 žitné a 1/2 ječné) 1/3 kostky droždí 2 lžičky třtinového cukru 1,5 lžičky soli 2 hrnky vlažné vody 1 lžíce lněných semínek 1 lžíce sezamových semínek kmín

Postup přípravy

Za hodinku a půl byl na stole už upečený včetně kynutí těsta, takže docela rychlovka a nepotřebujete žádné moderní vymoženosti, stačí trouba, co normálně používáte a zlaté ručičky :-) ... zpracování těsta taky není žádná dřina :-) za 5 minut jsou suroviny pěkně zpracovány.
Takže:
uděláme si kvásek - teplá voda, kvasnice a cukr - necháme vyběhnout, přidáme do ostatních surovin. Těsto zpracujeme a necháme kynout v ošatkách - každý bochník má po upečení cca 800g. Já mám zatím jen jednu, takže jeden je z ošatky a druhý jen tak :-)
Z těsta uděláme tedy dva bochníky a necháme 15 minut kynout buď přímo na plechu nebo v ošatkách mezitím si předehřejeme troubu na 250. (z ošatek vyklápím přes pečící papír, aby "nečaply" :-)
Bochníky potřeme slanou vodou (očistíme od mouky) a dáme hned do trouby. 15 minut pečeme na 250 a 40 minut potom na 150. V průběhu pečení alespoň 3x potíráme čistou vodou, je dobré dát do trouby i misku s vodou pro lepší kynutí těsta a vláčnost chleba.
Po vytažení z trouby potřeme bochníky hodně čistou vodou. jsou výborné na chuť i dlouho vláčné !!!

1

2

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nikibureska 8. 1. 2012, 20:37
Pavli, chlebík vypadá nádherně! Mám pár otázek: Těsto je na 2 chlebíky? Kdybych chtěla jen jeden, tak ubrat surovin na polovic? A jak vypadají ty ošatky? Ty nemám, kde tedy nechat chlebík kynout? Normálně v míse?
Elinqa 18. 1. 2012, 22:00
@nikibureska Já kupovala tady: http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=51587979&tab=7 chleba dělám podle svého receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87218&user=61068 Mám tam fotky, tak se podívejte, ošatky jsem kupovala ty nejmenší kulaté, mám 2 ks a dělám z 1 kg mouky a ta velikost je akorát.
NaNeBe 8. 1. 2012, 21:47
@nikibureska dobrý den, ano, polovinu všeho, nebo zvolit menší hrnek :-) .. já jsem měla hrnek s obsahem cca 200g mouky...jen soli dám příště trochu víc, 2lžičky byly na můj vkus málo ... ošatky se prodávají různých velikostí třeba zde: http://www.pekarskyraj.cz/osatky_na_kynuti_chleba/ Já jsem jeden nechala kynout přímo na plechu a druhý v ošatce... vypadaly ve finále dost podobně, když máte dostatečně tuhé těsto, aby se vám neroztekly, drží tvar dobře i bez toho... takže na vyzkoušení klidně bez ošatky, když se vám pečení osvědčí, tak pak nakupte :-) ... rozhodně vyzkoušejte, je chuťově moc dobrý !!! krásnou dobrou noc Pavla :o) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie