Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Lyžař aneb "Apalucha 2012"

0.0
Lyžař aneb "Apalucha 2012"

Potřebné ingredience

Na korpus: 5vajíček, 150g cukru, 150g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 25g kakaa. recept na korpus používám na všechny své dorty. Osvědčil se mi. V původním bylo uvedeno pouze lžička KPDP, ale já jsem začala dávat celý a myslím, že to vůbec není na závadu. Korpus více vyběhne a já mohu dort potřebně rozřezávat. Pokud potřebuji světlý, nedám kakao. KRÉM: máslo, 3 - 4 lžíce cukru moučka, hustá krupicová kaše - vařím z půl litru mléka, ( pokud je dort pouze pro dospělé, místo tresti přidávám do krému trochu rumu ) pár kapek rumové tresti. Jinak dělám různé obměny krému: někdy přidám jedno kondenzované zkaramelizované salko( pak je třeba přidat trochu másla více, asi 1,5 kostky ) , jindy místo kaše zahušťuji pudingem.

Postup přípravy

Vyšleháme sníh z 5bílků, do sněhu zašlehat 150g cukru a lehce vmíchat 5 žloudků. 150g mouky smíchat s KPDPa směs přidat do sněhové formy. Zvolna upéci při 180 ve vymazané a hr. moukou vysypané formě.

Tento dort měl být určený i dětem, proto jsem jej plnila marmeládou, krémem a banány.

Krém: změklé máslo vyšlehám spolu s 3 lžícemi cukru moučka do pěny, pak postupně přidávám hustou krupicovou kaši. Vše šlehám tak 10 minut. Krém je jemný a i když je máslový, není hutný a těžký. VŠECHNY UVEDENÉ SUROVINY MUSÍ MÍT STEJNOU TEPLOTU!!! KAŠI UVAŘÍM DEN PŘEDEM VEČER A RÁNO MŮŽEME POUŽÍT.

Korpus jsem rozřízla, namazala rybízovou marmeládou, dala na vrch část krému, pak pokladla rozpůlenými banány, znovu vrstva krému a přiklopeno druhým marmeládou pomazaným korpusem.
Jelikož jsem dort potahovala, tak jsem jej celý opět pomazala krémem, abych zahladila nerovnosti a aby potahovka dobře k dortu přilnula. Pak šel korpus na 5 hodin do chladu, aby potřebně ztuhl a já zatím z potahovky - domácí mléčný marcipán, tvořila figurky a ostatní potřebné. Vše na dortu je jedlé.

Jelikož na tyto věci nemám jedinou formu, tak je vše vyráběno ručně, od "A" až po "Z". Docela jsem se vyřádila a mám zas na nějaký čas od tvorby klid. :o)
Moc děkuji Marcele S. (šumperačka) ID 191678 za inspiraci lyžaře. Musím říct, že mi moc pomohlo vidět její práci a trochu se snažit přiblížit.

Dort váží 3.5 kg a těším se až ho budeme dnes známým předávat, doufám, že uděláme radost.

detail lyžaře

Lyžař ze strany

pohled z vrchu

detail stromků

A je hotovo... :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

liba1963 29. 2. 2012, 12:20
:-o :-oMaruško,dortík je náááádherný!!!!Lyžař nemá chybu!!!!! (lyzar) (koule) (clamp) (^) (clamp) (^) (clamp) (^) (clamp) (^) (clamp) (^) (clamp)
marcelau 17. 2. 2012, 19:34
tak to je bomba, perfektní dortík, moc se mi líbí (Y)
bekorka 18. 2. 2012, 7:16
@marcelau Včera jsme předávali dortík sklidil úspěch a již není. :o) Moc Vám děkuji.
sburicova 17. 2. 2012, 14:47
(Y) (Y) (Y) (Y) |:o) (^) (zajic) (zajic) (zajic)
bekorka 18. 2. 2012, 7:14
@sburicova Moc děkuji
blanuse 17. 2. 2012, 14:21
super dortík (clamp)
bekorka 18. 2. 2012, 7:14
@blanuse děkuji za pochvalu. I Vy máte moc pěkné dortíky...
darinka30 17. 2. 2012, 11:07
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
bekorka 17. 2. 2012, 13:07
@darinka30 díky. :o)
HHaannuullee 17. 2. 2012, 8:42
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)krásný dort i lyžař
bekorka 17. 2. 2012, 13:07
@HHaannuullee děkuji za pochvalu.
honina 17. 2. 2012, 8:20
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) krásný
bekorka 17. 2. 2012, 13:07
@honina děkuji Vám.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie