Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Valentýnská srdce - má první práce s marcipánem

0.0
Valentýnská srdce - má první práce s marcipánem

Potřebné ingredience

Těsto - Mozartův dort
250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, 1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker, 150 gr hladké mouky, 1 bal Kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 250 g mletých lískových oříšků (možné i s vlašskými)
- tohle množství je na jednu klas. dortovou formu, já použila formičky na muffiny a ty jsou celkem malé,dělala jsem tedy z třetinové dávky
- meruňková nebo rybízová marmeláda na potření dortu (muffinů)
Do toho těsta se nedává krém, v surovinách vidíte dost malé množství mouky, je po rozležení vláčný
Marcipán - na potažení recept od paní Zdenky (aero) - 12 lžic cukru moučka, 6 lžic sušeného pol. mléka, 1 a 1/2 lžíce medu, mandlové aroma a barvivo (to práškové je opravdu na prd - ani jsem to nedobarvila úplně,protože jsem ho tam nechtěla sypat tolik)
Zkoušela jsem taky marcipán v poměru 1:1,ale mně se s ním moc dobře nepracuje,přijde mi hodně tvrdý a mám strach z přidávání velkého množství vody

Postup přípravy

Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny zašleháváme vejce (po jednom). Polevu rozpustíme podle návodu na obalu. Do našlehané pěny za stálého šlehání vymačkáme polevu a přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mletými ořechy. Krátce šleháme až vznikne polotuhé těsto. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a dáme do ní těsto, které uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 55 minut. Po upečení necháme chvíli ve formě zchladnout, následně oddělíme nožem okraj formy a necháme zcela vychladnout. Boky a horní stranu dortu potřeme marmeládou.
Marcipán chvíli prohněteme, aby změkl, a na pracovní desce posypané moučkovým cukrem vyválíme z marcipánu plát o průměru asi 35 cm. Plát opatrně položíme na korpus tak, aby byl dort marcipánem celý zakrytý (i boky). Přebytečný marcipán dole u talíře rádýlkem odkrojíme a podle libosti ponecháme na ozdobu.
Je to trochu přeplácané,já vím, dělala jsem to fakt poprvé,takže příště určitě více barevně sladím a nebudu dávat růžové ozdoby na růžový podklad...Kytičky jsem totiž dělala dopředu a hlavně jsem chtěla vyzkoušet všechno:-o
Jakoukoliv kritiku ráda přijmu,protože mě v dubnu čeká můj 1. dort,tak snad se všech chyb vyvaruji:-)

detail

A ještě jedno foto

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

RUNTY 14. 2. 2008, 0:08
Krása. Jste šikulka . Také mám na marcipán recept od paní Zdeničky a taky jsem laik. Před měsícem jsem dělala první dort a moc mě to nešlo. Myslím , že po páté to budu umět. :-)S pozdravem Alča
adriM 14. 2. 2008, 8:40
@RUNTY No Ali když jsem koukla na vaše dortíky,tak nechápu jak můžete napsat,že jste laik ;-) :-D Napopáté už bude moct jezdit na výstavy (Y)
aero-orion 14. 2. 2008, 7:20
@RUNTY Ali nejste sama víte co já se s marcipánem natrápila. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)I sladká slova u toho padala. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Manžel se jen smál,protože měl co jíst.. s vnoučaty.Dnes už jen čekají,zda jim drobek zbyde :-) :-) :-) :-) (F) (F) (F)
RUNTY 14. 2. 2008, 10:43
@aero-orion Zdeničko, v uterý jsem si udělala růžičky a labutě na dort pro rodiče k výročí svatby a ta naše Anny mě je potají včera snědla . Tak dnes opět znova budu patlat . Mějte se moc krásně . (F) (F)Alča
aero-orion 13. 2. 2008, 23:29
Andrejko... na poprvé jste jednička.Víte, kde ukončil cestu, můj první marcipán???A nesmějte se v manželově žaludku ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)Povedlo se vám to krásně.A co se týká kritiky.Kdyby jste ty růžičky.. na to dala bílé,bylo by to decentní a krásné.Ale k tomu se dopracujete.Pokud by zde byl klobouk,tož bych smekla,jinak tleskám (clamp) (clamp) (clamp) (L) (F) (F) (F)
adriM (upraveno) 14. 2. 2008, 11:36
@aero-orion Zdeni od vás mě to opravdu těší, já teda už jednou zkoušela tvarovat,ale to bylo jen tak růžičku,květinku a taky žádná sláva (skončily pro změnu u mě v žaludku :-))),včera to bylo poprvé na nějaký moučník :-) A přesně jak píšete, já si totiž udělala ten marcipán den předem a zapoměla si nechat část neobarvenou a včera už se mi fááákt nechtělo ;-) a hlavně se mi dělá lépe s marcipánem,který si připravím den předem,snad to nevadí :-$ a neztrácí na kvalitě. Měla jsem trochu strach co to udělá,když ho položím na tu marmeládu,nechala jsem to teda předtím v ledničce,ale neroztekl se,snad se nerozteče ani na dortu,chci dělat korpus stejný :-)
aduš 2 13. 2. 2008, 23:23
(Y) (Y) (Y) (Y)no moc pěkné,jste šikulka
adriM 14. 2. 2008, 8:30
@aduš 2 Moc moc děkuji :-$ :-)
dominok 13. 2. 2008, 23:22
Andrejko (F), nádhera závidím |:o) taky bych chtěla něco takového dokázat :-$
adriM 14. 2. 2008, 8:29
@dominok Domi když to dokážu já,tak vy určitě taky ;-) Děkuji :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie