Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Domácí žitný kvásek

0.0
Domácí žitný kvásek

Potřebné ingredience

žitnou mouku, vodu

Postup přípravy

3-4 lžíce žitné mouky rozmícháte s vlažnou vodou ve větší nádobě na řídké těstíčko, asi jako na palačinky. Přikryjete utěrkou a dáte na teplejší místo (stačí pokojová teplota). 2. den – v těstě by se už pomalu měly začít tvořit drobné bublinky, kysele vonět i chutnat (asi jako mouka s citronem). Pokud se Vám bude zdát, že se nic neděje, nevadí. Přidejte opět několik lžic žitné mouky (2-3). Pokud je těsto příliš husté přidejte trochu vody. Ale jelikož těsto kvašením řídne, nemělo by to být potřeba. Opět přikryjte a nechte odpočívat. Takto pokračujte ještě několik dní (celkem aspoň 5), ale minimálně tolik, aby se vám v těstíčku tvořilo hodně větších bublin (jako v klasickém kynutém těstě). Nyní se již můžete pustit do pečení, ale nezapomeňte si odložit pár lžic kvásku do malé skleničky do lednice! Příště už jen smícháte mouku, vodu a kvásek z lednice, necháte přes noc rozkynout a můžete péct. Doporučení - nepoužívejte kovové nástroje (kvásek je nemá moc rád) a pro jistotu použijte převařenou (ne horkou) vodu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janula33 19. 5. 2013, 18:04
ja sa chcem opýtať, ak si nechám časť kvásku v chladničke, musím ho prikrmovať každý den? alebo iba vtedy ked ho chcem použiť?
krystufek 29. 4. 2013, 17:44
já mám problém - 3 dny dobrý, ale od včerejška žádné bublinky, nic se neděje - neporadíte co s tím? Mám to vylít nebo se to dá zachránit?
Boban1 30. 4. 2013, 15:58
@krystufek Pavlíno, kvásek se určitě zachránit dá. Ale tohle není dobrý recept, kvásek se krmí jinak. Jděte nawww.dama.cz a na diskuzi Kváskování a tam se dozvíte skvělé rady, které fungují (H)
lucama 29. 4. 2013, 21:13
@krystufek Moznosti jsou dve. Bud tam mate moc vody, takze nakrmit. Nebo nekrmit, je presycen,a pockat. Muz taky pestuje a pece super chleba.
Monterka 29. 4. 2013, 20:48
@krystufek taky bych ho přikrmila.... Přeju at se probudí, a dejte vědět. :-$
krystufek 30. 4. 2013, 10:24
@Monterka trochu jsem ho dokrmila, objevily se asi 4 bubliny a nic... btw. jak má smrdět? Tenhle smrdí kysele
apasionata 30. 4. 2013, 10:34
@krystufek pokud kvásek smrdí kysele je to správně.a možná jste ho měla fakt moc řídký.zkuste ještě tak den dva dokrmovat a možná i 2x denně.myslím,že kvásek zachráníte.kolikátý je to den co kvásek krmíte??
apasionata 29. 4. 2013, 17:50
@krystufek zachránit-normálně krmit dál-možná bych mu dala najíst 2x denně jestli náhodou není hladový.......
apasionata 29. 4. 2013, 13:12
s kovovými nástroji to není až tak pravda-pokud se použije klasická nerez lžíce nic se nestane-mám osobně vyzkoušeno.Krmím kvas už nějakou dobu a mám tu taky recept.
Brblalka 29. 4. 2013, 17:18
@apasionata Souhlasím. Běžně po přidání mouky kvásek promíchám kovovou metličkou nebo vidličkou a již 4 měsíce se mu daří velmi dobře. :-)
jesterkaradka 1. 2. 2014, 20:11
@Brblalka Pekařinky a pekaři Tak jsem se pustila taky do kvásku,ale prvně jsem studovala po netu co se dalo.Hlavně jsem nevěděla z kolika množství začít,ale snad je to jedno,n moc ani málo.1 Den: 100g žitné celozrnné jemné mouky+120ml teplejší vody(ohřeju v konvici,aspoň vyprchá i chlór,který by mohl vadit).Důkladně zamíchala,aby jsem vehnala do směsi kyslík.další den zopakovala.2 Den: stejným způsobem,jen už přidávám obyč.žitnou hladkou mouku.3 Den: jsem přidala méně mouky jen 50g a vody nebylo potřeba tolik,tak jsem dodala jen tak,aby směs byla ,,hustě tekutá".Směs voní po jablkách či banánu a mírně kysle. 4 Den: se začalo tvořit více bublinek.Umístila jsem plastový kyblík na mírn topení nebo se dá použít zařízení: Sep Top Box.Pozdě večer ze zvednul objem o 2cm,což je úspěch.5 Den: jsem dokrmila(3lžíce žitné chleb.mouky,pořádně promíchala).Za cca 3-4h se objem zvětšil 1x tolik,paráda.Odpoledne zase spadnul a tak jsem dokrmila.Je teď 20h a kvásek se zvedá výš.Měl by být s každým dalším krmením vyšší,tak snad se zadaří. No dokud nezdvojnásobí objem,nemá cenu zadělávat těsto na chleba,protože je u něj právě potřeba aby nabyl 2x tolik... Tak jsem trpělivá.Kvásek je cítit už trochu po kvasnicích a kysele,ale aceton to není !!!
jesterkaradka 1. 2. 2014, 20:19
@jesterkaradka Vlastně nevím kolik přidávat mouky při dokrmování,ale myslím,že snižovat dávku můžu.někde jsem četla,že řidší kvásek je rychlejší,ale zase se může zkazit a neuhlídáme dokrmování.Tak volím hustotu takovou akorát: hustě tekutou,asi jako na lívance.Kvašením řídne,proto jse zjistila,že je potřeba méně vody.\r\nSnad by se kvásku nemělo nic stát,protože v téhle fázi kdy už se mi o 1x objem zvednul,by měl mít vytvořeny látky,které zabraňují škodlivým bakteriím přístup.\r\n-\r\nJeště nevím kolik kvásku dám do těsta na chleba,asi skoro všechen a nechám si skleničku od tatarky.Pokud se mi kvásek zdvojnásobí stačilo by na chleba jen trocha cca 150g,uvidím.Aby chlebík nebyl pak moc kyselý...\r\n\r\nSnad se kvásek povede a ve 2.fázi pak těsto na chleba bude tužší,tak se budu modlit aby přes noc nakynulo...Bojim bojim

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie