Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Dinosaurek pro Lucinku k 6. narozeninám

0.0
Dinosaurek pro Lucinku k 6. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 11. DORT: +++ na korpus - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka (mléko, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek omegy, cukr, máslo) + domácí nektarinková marmeláda + broskve z plechovky

Postup přípravy

KORPUSY:
__________

recept od Dáši V (onasi) ID 9782 (1 dávka):
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

kulatá dortová forma na spodek - 1 dávka - rozkrojeno 2x
menší obdélníkový plech - 1 dávka - rozkrojeno 1x a skládáno

Původní postup na mramorovaný korpus opisuji zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.


MARCIPÁN:
_________

Nebojte se falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...

Marcipán jsem připravila ze 400 g suš. mléka - recept:
- 40 dkg sušené mléko polotučné, 80 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 4 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám nyní rýžový). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 4 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně, tak asi jen půlku.
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Barveno: sypké barvičky Kovandovi rozpustím ve vodce + černá gelová od Wiltona

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala. Tentokrát jsem dělala marcipán večer těsně před kompletací celého dortu, takže jsem ho nedávala do chladničky a ani jsem ho pak nenahřívala v mikrovlnce.

PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________

Byly potřeba 2 dávky tohoto krému (první půlku jsem nechala světlou a druhou ochutila kakaem), zbylo jen trochu:
Přiznám se, že krém (1 dávka) je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do ještě teplého jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 1 lžíci cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Opravdu to funguje.
Našlehala jsem 1 máslo, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí nektarinkovou marmeládkou a proložila broskvemi nakrájenými na tenké plátečky, dinosaurovo tělo jsem pak namazala kakaovým krémem a opět pokladla broskvemi.


POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________

Těsto mi nevystačilo, potřebovala jsem trochu více punčoviny na dotvarování nožiček a nezbylo, takže měl dino jen naznačené ťapky z marcipánu..., ale nevadí, i tak jsem byla spokojená...

A protože jsem tentokrát nestihla v předstihu upéct ani korpusy, ani si připravit marcipán, byla to smrtelná noc. Začala jsem péct první korpus vee 3odpoledne, pak jsem dělala večeři a pak 2. korpus, po večeři teprve marcipán, pak jsem ho barvila, pak krém a rovnou jsem začala kompletovat.

Nejdříve jsem si proložila, promazala a potáhla spodní korpus, a pak jsem začala tvarovat dinosaurka od ruky jsem si načrtla šablonku pro vyříznutí tvaru), inspirovala jsem se u Věrky //Věra K. (Mufla) ID 169040//, její dinoušek vypadal jako roztomilé mládě a to jsem přesně chtěla i já.
Z okrojků korpusu a trochy krému a marmelády jsem si umíchala punčovinu a některé části trochu dotvarovala - detaily hlavičky, záda... Potahování bylo horčí, tyhle tvary mi moc nejdou, u pusy dole je to takové pomačkané, ale už bylo tak půl páté ráno, a tak už jsem na sebe nebyla až tak přísná :). kostěné stegosauří ostny jsem pro jistotu rovnou nasadila na špejle, aby dobře držely a pak už jen očka, držáčky na svíčky, šestku a nakonec jsem vystínovala trochu práškovým kakaem, to dodalo více plastičkosti. Zase jsem vyzkoušela něco nového, i když jen drobnost... A v 5:30 hnem do hajan :(

vykrojeno podle šablony

vrstvím

dotvarovat... na nožky už nezbyl materiál, má je prostě pod sebou :)

připraveno na potahování...

příprava detailů...

a pak ještě zbývá natónovat práškovým kakaem - to je pohoda, praxe každodenní, než ráno na ten svůj ksicht namaluju obličej :))))

takto to vypadá na řezu...

a hotovoooo

můžu jít na 3 hodinky spát :)

a s oslavenkyní, mojí milovanou Lucinkou, velkou milovnicí dinosaurů...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

backa 22. 10. 2013, 9:00
Krásný a roztomilý Dinosaurus (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 22. 10. 2013, 14:43
@backa Děkuji :-$ :-$
pavla08 21. 10. 2013, 17:02
(Y) (Y) moc pěkný (^) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) (F)
gonzar 21. 10. 2013, 15:07
Krásné a Lucinka také. (Y) (Y) |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (D) (D)
Bromovka 21. 10. 2013, 20:29
@gonzar děkuji :-$ :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie