LINECKÉ KOSTKY SE SNĚHEM A JABLEČNÝM PYRÉ-VÝTEČNÉ

Potřebné ingredience
Suroviny na linecký korpus: 500 g hladké mouky, 100 g jemného krystalového cukru, 125 g másla, 4 žloutky, 200 g zakysané smetany, 10 g kypřícího prášku do pečiva, sůl. Suroviny na jablečné pyré: 1200 g oloupaných a nastrouhaných jablek bez jádřinců, 40 g cukru, 2 PL strouhanky. pár kapek citronové šťávy. Suroviny na sněhovou náplň: 4 bílky, 65 g moučkového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, sůl.
Postup přípravy
Postup-linecké těsto:
Vypracujeme linecké těsto a odděláme kousek ve velikosti jablíčka, které dáme do ledničky. Zbytek těsta vyválíme a v plíšku s papírem pečeme 25 minut při teplotě 180 st. C.
Mezi tím vyšleháme tuhý sníh s cukrem a špetkou solí.
Po dvaceti pěti minutách pečení linecký plát vytáhneme z trouby a hned na něj lžící rozetřeme a namačkáme předem připravené jablečné pyré. Další bude vrstva tuhého sněhu, na který rozdrobíme nebo nastrouháme odložený kousek těsta z ledničky-dopečeme v troubě dalších 25 minut.
Hotový moučník necháme vychladnout a zaležet.
Můj tip:
Pro zpevnění jablečného pyré místo strouhanky můžeme přidat vanilkový pudink v prášku a celou směs malinko posypat skořicí. Při pečení pak moučník krásně zavoní.
Přeji dobrou chuť.

Foto lineckého moučníku.

Postup-předem připravíme strouhaná jablka, která podusíme na mírném ohni tak dlouho, až se vypaří veškerá šťáva. Odstavíme ze sporáku, vmícháme strouhanku kvůli zahuštění a dáme bokem vychladnout.

Linecký korpus pečeme na pečícím papíru 25 minut. Použili jsme plíšek o velikosti 20x30 cm.

Po dvaceti pěti minutách pečení plíšek vyděláme z trouby a ihned na celou plochu teplého lineckého plátu rozprostřeme jablečné pyré.

Jablečnou náplň pokryjeme vrstvou tuhého sněhu, na který nastrouháme nebo rozdrobíme odložený kousek těsta z ledničky.

Moučník s vrstvami pak ještě pečeme dalších 25 minut. Měl by být jen mírně světlehnědý, ne spálený, proto jej musíme již ke konci v troubě sledovat.

Pěkný řez celým upečeným moučníkem.

Koláč necháme zaležet do dalšího dne, potom bude měkký, chutný a nakrájíme ho na úhledné kostky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


