Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

0.0
PROSLULÝ ŽITNÝ CHLÉB z kvásku

Potřebné ingredience

250 g obnoveného žitného kvásku, 500 g kvalitní chlebové mouky-žitné (můžeme i napůl smíchat se špaldovou nebo pšeničnou moukou), 100 g hrubé žitné mouky, 350 g vody, sůl (je možné přidat i kmín nebo semínka).

Postup přípravy

Do mísy vsypeme mouku se solí, vlijeme vodu, pár tahy lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a dáme bokem odpočinout. Po třech až čtyřech hodinách přidáme čerstvý, obnovený kvásek do moučné směsi a znovu lehce promícháme (těsto by mělo být řidší). Zakryjeme průhlednou kuchyňskou fólií i utěrkou a necháme kynout v pokojové teplotě mimo průvan asi 19-20 hodin.

Půl hodiny před pečením zapneme troubu na 240 st. C, ve které necháme rozpálit pekáč i s víkem (nebo jinou kovovou nádobu). Pak do horkého pekáče rozprostřeme pečící papír, na který velmi opatrně vložíme nakynuté těsto, rozehřátou poklicí uzavřeme a pečeme 60 minut (v horní části obvykle těsto malinko naříznu pro únik páry). Poté snížím teplotu trouby na 180 st. C a nezakrytý chléb dopékáme dalších 15 minut.

Po této době pekáček vyndáme z trouby, chléb na plechu volně dopečeme dozlatova a nakonec necháme vychladnout na kovové mřížce. Při použití kvalitní mouky a dodržení uvedeného postupu je chlebíček uvnitř kyprý a na povrchu křupavý ještě následující den.

Tento způsob přípravy a pečení chleba pochází z italské Neapole a má dlouhou historii, která přetrvala dodnes. Hrubá žitná mouka se získávala drcením a mletím obilniny mezi kamennými koly. Americky pekař Jim Lahey se svého času nechal tímto postupem inspirovat a recept si dovezl do New Yorku, kde začal tento nenáročný chléb s úspěchem péct. Pod názvem ,,No-knead bread,, získalo pečivo světovou proslulost a postupně vzniklo mnoho dalších podobných receptů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie