Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 75 návštěvníků)

Úžasné zemáky (brambory). Neboli sněhové bochánky. Jak kdo chce:) Ale určitě vyzkoušejte.

0.0
Úžasné zemáky (brambory). Neboli sněhové bochánky. Jak kdo chce:) Ale určitě vyzkoušejte.

Potřebné ingredience

Těsto: 2 žloutky, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg ml. cukru, 1 vanilkový cukr, 3 - 4 lžíce smetany nebo mléka, citrónová kůra, lžička sody (může být i prášek do pečiva)...........................................................................
Sníh: 2 bílky, 12 dkg mletého cukru. .........................................................................................................
Dále: trochu mléka, rumu

Postup přípravy

Ze všech přísad vypracujeme v ruce těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Poté těsto vyválíme na vále a vykrajujeme kolečka, která dáme na plech na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-190°C asi 8 - 10 min. Ale raději hlídat, jde to rychle!

Upečená ještě horká kolečka vyjmeme z plechu a vydlabeme prostředek (ten si necháme, budeme ho potřebovat). Vykrajujte nožem, jde to krásně. Kolečka necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme na drobno.

Vyšleháme si sníh z bílků a cukru ve vodní lázni. Sněhem plníme kolečka, vždy spojíme dvě kolečka k sobě.

Připravíme si misku s mlékem a rumem. Do této misky budeme zemáky namáčet (jen chviličku, aby uplně nenavlhly) a hned je obalíme v drobinkách, které jsme si odložili stranou.

Recept mám od své babičky. Je to opravdu moc dobré, určitě vyzkoušejte. Z této dávky jsem udělala 17 zemáčků!!

Hotové těsto, nachystáno na odpočinek.

Již vykrajená kolečka, která jdou přímo do trouby.

Právě vytažené z trouby.

Ještě horké! Vydlabeme prostředek.

Zemáky slepíme sněhem z bílků. Připravíme si misku s mlékem a rumem a druhou misku s drobinkami. Nejprve namáčíme v mléce s rumem a pak rychle vyválíme v drobinkách.

Už hotové na plechu. Z jedné dávky výjde asi 17 zemáků. Záleží jak velké zemáky chcete:)

Tady už je půlka snězená:) Moc dobré, určitě vyzkoušejte.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hana1407 10. 10. 2009, 19:21
Danuško děkuji za skvělý recept - dnes jsem pekla a mám jeden poslední(schovaný pro kamarádku). Zemáky jsou fantastické - já jim říkám "měchuřinky" a nemají chybu. Navíc se mi líbí, že v nich není gram tuku, tudíž lze říct, že jsou dietní :-D :-D :-D Všem mohu jen doporučit! (clamp) (clamp) (clamp)
backa 5. 8. 2009, 11:18
Já je dělávám k velké oblibě v naší rodině (Y)buď s krémem,nebo se sněhem a jsou báječné (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Akimka 5. 8. 2009, 8:44
Pečete jako vánoční nebo jen tak ke kávě?
VERUSAK. 22. 3. 2009, 9:59
Dobrý den, jak tady čtu, tak jste holky šikovný :-), narozdíl asi ode mne.Včera jsem je dělala na oslavu a nějak se mi nepovedly.Už jaknjsem je horké vydlabávala, tak mi částečně křuply a pak jak jsem je plnila a namočil a "rychle" v rumu a mléku, tak mi náplň protekla *-) Příšlo mi, že i ten sníh je řidký, tak jsem si udělala hutnější pudink, ale bezúspěšně.Pár se mi jich podařilo a po nějaké chvíli mi vytekli a zůstal vynikající jen 1 ks :-| :-@ Tak holky prosím o radu, jak to vylepšit. Verča
Danna5 5. 8. 2009, 7:50
@VERUSAK. Dobrý den, nevěšte hlavu :) Příště se určitě povedou. Jakmile je horké vydlábáváte nesmí křupnout, pokud je máte hodně nízké, vydlabte jen maličký kousek nemusí tam být obrovská díra :) Jakmile se slepí dva dohromady a nechá se odstát navlhne to a bude to dobré ikdyž krému tam bude méně. Pokud je sníh řidký přidejte pár kapek octa, sníh bude pak pevnější. (plaz)
Kukuruku 7. 12. 2008, 13:23
Ahoj, dělám je taky tak.Jen MÍSTO sněhu (nesnáším syrová verjce) dělám pudink-1/2 L mléka a 1 vanilk. pudink-klasicky uvařit.Po vychladnutí smíchám s vyšlehanou půlou kostky másla,trocha cukru.Je to na chuť výborný.Vydlabané drobky vyhodím a bramboru baluji v kakau.K sežrání :-D (zajic)
Leonteenka 24. 10. 2008, 12:08
Tak jsem je taky upekla a chuťově jsou opravdu výborné (Y) (Y) (Y) (Y) jen mé postřehy :-p nejsem zkušená pekařka tak bych asi do receptu uvedla jak silný plát vyválet....já udělala asi 3mm a to je málo...těžko šly dlabat a plnit nebudu ani mluvit...zbyla spousta sněhu a pak ty drobky na obalení se mi moc nelepily na kolečka...napadlo mě možná ořechy nebo strouhaný perník jestli by nebyl lepší. Jinak je asi sním sama,protože fakt nemají chybu (clamp) (clamp) (clamp)
Danna5 26. 10. 2008, 12:48
@Leonteenka Dělala jsem placku od oka. Tlustou jsem ji měla možná půl centimetru. Příště změřím a napíši přesně :) (zajic)
babka46 23. 10. 2008, 14:26
(hello)zdraviím a mam otazku....nedava sa do cesta aj maslo? Inak vyzeraju fakt super, prave som ich isla upiect, ked som si všimla ingrediencie...prosim o rychlu odpoved, moc dakujem... (hello)
Danna5 26. 10. 2008, 12:45
@babka46 Do těsta jsem máslo nedávala!
backa 24. 10. 2008, 10:18
@babka46 Jestli můžu odpovědět ,tak se tam máslo nedává. (Y)
babka46 24. 10. 2008, 10:44
@backa dakujem za odpoved... (hello)
jamar 22. 10. 2008, 22:25
Ahojky chci se optat,jak dlouho uložené v chladu vydrží?A sníh se musí šlehat v lázni?Děkuji moc.Marcela. :-$ :-$ :-$ :-$
Danna5 26. 10. 2008, 12:47
@jamar Ano sníh jsem šlehala ve vodní lázni. U nás dlouho nevydrží, protože se hned sní. Ale sníh také moc dlouho nevydrží, pak zcukernatí. Odahudju tak 3 dny, tak už ten sníh vevnitř není moc dobrý. Jedině nahradit nějakým oblíbeným krémem. (Y)
backa 16. 10. 2008, 18:17
Tak jsem je dnes upekla znovu (Y)protože jsou opravdu perfektní a zítra poputují k naší mladé paní zubařce.Má ráda sladké a je velice příjemná.Tak si malou pozornost v podobě sladkého zaslouží. (child1) Ještě jednou díky za inspiraci a dobrý recept (L)
Danna5 16. 10. 2008, 20:55
@backa Jsem moc ráda, že zemáky u vás sklidily takový úspěch!!! (^) To bude tím, že jsou opravdu výborné!! ^o) Jen pečte!! (clamp)
backa 15. 10. 2008, 11:32
(L)Tak jsem je dneska upekla a můžu říct,perfektní,rychlé,krásně to vypadá a ještě líp chutná. (L) Děkuji za inspiraci a moc dobrý recept (K) určitě nedělám naposledy a jak bude příležitost a ta bude co nevidět,protože snacha má dnešním dnem termín porodu,tak je určitě pro ně napeču. (Y) |:o) Zdraví nadšená Táńa (hello)
luciee27 26. 9. 2008, 13:03
tak to vypadá úžasně (clamp) (clamp) (clamp) Určitě brzy vyzkoušim (L)
skulovka 23. 9. 2008, 14:26
Chtěla sem se zeptat kolik toho mlíka a rumu? chci je vyzkoušet děkuji :-) :-)
Danna5 23. 9. 2008, 17:38
@skulovka Mléka jsem dala tak půl skleničky a rum podle chuti. Dejte si to do menší misky, abyste mlékem zbytečně neplýtvala. Moc se ho nespotřebuje. Zemáky dáme do mléka a v momentě vytahneme, aby nenasály moc (rozpadly by se).
Danna5 16. 9. 2008, 17:14
Vyzkoušejte!! Zemáky jsou moc dobré. Ani to není pracné, je to hotové za chviličku!! tak honem do toho (Y)
brundice 16. 9. 2008, 12:43
VYPADÁ TO FANTASTICKY,HNED JSEM SI TO OPSALA A URČITĚ VYZKOUŠÍM!!!! :-)
Záhoráčka 16. 9. 2008, 12:30
aj u nás na Záhorí sa hovorí "zemáky", inak vyzerajú lákavo (Y) (Y) (Y)
backa 15. 9. 2008, 16:14
Vypadají úžasně,už jsem si recept vytiskla,abych ho pak dlouho nehledala. *-) Plněné sněhem miluje celá rodina. Díky za inspiraci. (L)
Alca1980 14. 9. 2008, 18:56
Já dělávám něco podoného, když to naplním tak si ve vodě do jedné skleničky namíchám žlutou barvu a do druhé červenou a natřu je jako jsou broskve a pak obalím v krystalovém cukru. Vypadají jako opravdové.
jarkave 14. 9. 2008, 18:56
to vypadá perfekně :-) :-) :-) kdysi jsem jedla něco podobného, ale recept mi nechtěli dát tak tohle co nejdřív upeču (Y) (Y) (Y) dík (hello) (hello)
Jitule64 14. 9. 2008, 18:51
Teeeda, tak to vypadá suprově! (Y) Vyzkouším určo na první adventní neděli ke kafíčku. ^o) (L)
Danna5 14. 9. 2008, 18:53
@Jitule64 Uvidíte, že jedna dávka nebude stačit (^)
Jitule64 14. 9. 2008, 18:55
@Danna5 No, možná nevydržím a vyzkouším dřív. ;-) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie