Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Perníčky měkké hned po upečení

0.0
Perníčky měkké hned po upečení

Potřebné ingredience

1 kg hladké mouky /může být tmavá/ prosáté, 1 malé zarovnané štamprdlátko sody, 8 dkg Hery změklé, 1 žloutek /bílek upotřebím na polevu /, 3 čajové lžičky koření do perníku, 10 dkg cukr krystal na karamel + 20 dkg cukr krystal, který přidáme potom, 250 ml studené vody, 4 rovné lžíce kakaa a samozřejmě také 8 lžic medu.

Postup přípravy

Pro názornost přidávám podrobný postup i s fotkama níže

Nejprve si připravíme karamel. Já sama jsem se toho dlouho bála, ale ujišťuji, že to nic není i když poprvé jsem byla hodně vykulená. Vezmu si menší nerezový hrnec a nasypu těch 10 dkg cukru krystal. Dám na mírný oheň a míchám. Pak se to začne lepit, roztávat až je z toho hustá lepivá hmota připomínající med. Nechám to zhnědnout a naliju vodu. Nelekejte se srazí se to, že na dně hrnce bude tvrdá vrstva /při prvním pokusu jsem si myslela, že to budu muset vyhodit i s hrncem/. Ale v pohodě se to za určitou dobu odmočí když s tím budete občas míchat, případně malinko přihřejete.

Takhle vypadá karamel když ho sundávám z ohně

Na dně hrnce je skoro odmočená vrstva karamelu když jsem do toho přidala 250 ml studené vody

Do mísy dáme změklý tuk a žloutek, rozmícháme s perníkovým kořením a kakaem.

Do rozpuštěného karamelu přidáme ještě 20 dkg cukru a 8 lžic medu, které rozmícháme /můžeme případně malinko přihřát, aby se to všechno spojilo/. Potom to všechno nalijeme do mísy a přidáváme postupně mouku. Protože nám tam padne necelé kilo tak já si mouku rozdělím na dvě poloviny a do jedné přidám celé množství sody. Z druhé půlky mouky postupně přidávám.

Jakmile se těsto přestane chytat mísy, tak ještě rukama trochu prohnětu a vyhodím na pomoučenou pracovní desku. Přidávám další mouku až je těsto tužší /mě v tomto případě zbylo 150 g mouky/ . Pořádně propracuji a dám do druhého dne odležet do chladna. Potom vyválím a peču v troubě horkovzdušné 130 stupňů asi 13 minut zároveň dva plechy. Těsto nesmíte vysušit. Vyndávám ho z trouby když do něho prstem máčknu, tak je ještě pořád měkké. /Není jakoby rozteklé, to je po pár minutách v toubě/. Jakmile perníčky vychladnou, tak se dají hned jíst, jsou měkké a zdobíme je třeba hned po vychladnutí nebo i druhý den jak je čas.

Těsto připravené do chladna. Zabalit do fólie.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

poppysek 4. 12. 2013, 16:51
Dneska jsem zkoušela, těsto je v lednici, tak se těšíme na zítra, hlavně (X) (Z)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie