Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Švestková omáčka nejen na vánoční stůl

0.0
Švestková omáčka nejen na vánoční stůl

Potřebné ingredience

250g sušených švestek, špetka soli, rozinky (hrst), ořechy (hrst), 3 lžíce povidel, a 1 vanil.cukr,0,5-0,75l vody,3 lžíce cukru krystal nebo krupice..., perník na strouhání (vhodné i ruměnky zn.OPAVIA), rum

Postup přípravy

Šušené švestky pokrájet na malé kousíčky, přidal špetku soli a vařit s asi 0,5 -0,75l vody - 30minut (tu vodu už píši odhadem, protože já to už mám od oka....).Uvidíte podle množství surovin...omáčka po zahuštění perníkem musí být hustá, i po vychladnutí.

Až jsou švestky měkké přidáme rozinky, vlašský ořech pokrájený také na drobné kousky, cukr. Podle celkové chuti přidávám někdy i jeden sáček vanilkového cukru, ale nemusí být (ten v původním receptu od babičky nebyl).
Když se to všechno provaří - má to takovou hnědou škaredou barvu, ale nebojte se toho. na zahuštění nakonec perník na strouhaný - ale nejlepší i chutí jsou právě zmiňované ruměnky, které taky můžete jen nakrájet na drobno, nemusíte strouhat. Nakonec na dochucení trošku rumu, ale to už omáčku nevařit, aby rumík v ní zůstal.
Nejlépe udělat den předem. U nás se servíruje studená švestková omáčka. Máme ji na vánočním stole i k rybě i na vánočku. Přiznám se, jako dítě jsem to nejedla. Přišlo mi to nechutné - sladké cpát k rybě a ta konzistence a barva....ale asi 5tým rokem ji jím i vařím a těším se na nio. Je vynikající. Zkuste taky ke zvěřině - to se podává ale teplá.

sušené švestky nakrájíme na menší kousky

Dáme vařit vodu a švestky a přidáme špetku soli

přichystané na drobno nakrájené vlašské ořechy a přebrané rozinky

švestky vaříme cca 30 minut, poté přidáme ořechy

přidáme rozinky

dochutíme asi 3lžícemi cukru....ale všechno podle Vaší chuti a povaříme 5-10minut aby oříšky změkly

přidáme povidla taky asi 3lžíce a povaříme dalších 5-10minut aby se rozvařily a promíchaly v omáčce

na drobno nakrájené ruměnky (opavia) kterými zahustíme omáčku

zahustíme omáčku a vaříme dalších asi 5minut. To poznáte když se v omáčce rozvaří a zahustí ji.

Ochutnejte zda máte dost sladkou omáčku. Poslední fáze - přidáme rum - opravdu trošičku pro aroma :-) A hned vypínáme a odstavíme z plotny, aby alkohol nevyprchal....

nalila jsem na talíř, aby bylo lépe vidět konzistence omáčky. Jinak my ji máme rádi studenou, vychlazenou z ledničky. Tady je ještě vařící....
Přeji Vám, ať se zadaří a uděláte s ní velký úspěch. Dobrou chuť A KRÁSNÉ VÁNOČNÍ SVÁTKY :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

HelcaC(Max) 24. 12. 2012, 12:51
Dobrý den, zorvna ji vařím dle vašeho receptu,jen já ji vařím ze mrkového, petržel. a celerového vývaru, bokový list a pár kuliček nového koření a dál jsme byla ztracená, tak jsem šťastná, že jsem našla váš recept.Vařívala ji babička, která bohužel letos zemřela, tak musím já..Přeju krásný pohovový den!! (banky)
Dermajetics 30. 12. 2012, 12:07
@HelcaC(Max) Jsem ráda, že recept pomohl. přeji klidný a spokojený vstup do nového roku, zdraví celé rodině
laskonka333 24. 11. 2012, 12:38
(banky) (andel) (stromecek) (jezisek) (banky) (andel) (stromecek) (jezisek) (vanoce)
hkubalkova 24. 11. 2012, 11:58
Moc děkuji za receptík :-) babička ji vařila a každý rok ji s dědou obědvali na štedrý den, latos nás babička opustila a děda vzpomínal. Tak snad mu udělám radost.
Dermajetics 30. 11. 2012, 19:03
@hkubalkova Haničko není zač. Nemějte strach, určitě se povede. Pro mě také znamená tato omáčka vzpomínka na babičku. přeji Vám krásné svátky Vám i Vaší rodině)) (andel)
zonja 28. 12. 2011, 19:11
klasika na vánoce ještě od babičky, neumím si bez ní vánoce vůbec představit (Y) [A] nikdo to v okolí nezná, děkuji, že nejsem sama, kdo ji dělá :-) (clamp)
Dermajetics 1. 1. 2012, 17:15
@zonja (Y) Soni taky jsem ráda, že nejsem sama, moje babi ji milovala - já jako dítě ne, na "staré roky" se stalaa oblíbenou i mnou (L) :-) (Y)
Hanaef 12. 12. 2011, 10:42
Tak u nás léta dělala babička a protože nám letos bohužel odešla,tak převezmu žezlo já.Hledala jsem jestli tu někde bude a našla jsem :-).Myslím že recept bude stejný,jen u nás dáváme švestky,ořechy i rozinky celé.Nejradši jí mám taky studenou jen tak v hrnečku-a ty měkoučký ořechy mňam (jidlo)
Dermajetics 1. 1. 2012, 17:14
@Hanaef Hani jsem ráda, že nejsem sama. Doufám,že se Vám povedla :-) (Y)
Anturka 2. 1. 2010, 9:25
dneska pročítám váš recept, chtěla jsem se zeptat kolik z toho máte omáčky. (hello)
Dermajetics 2. 1. 2010, 17:57
@Anturka Dobrý den Zdeni, já mám takový rendlík 1,5litrový a asi 3/4 obsahu nedokážu říct na objem, ale asi litr toho bude... Už to dělám od oka a každý rok mi té omáčky nějak přibude. Pokud zkusíte, tak ať se vydaří a chutná. (hello)
Dermajetics 17. 12. 2009, 13:47
Vyzkoušejte, je výborná jak k vánočce i k rybě za studena nejlepší!! Takové omáčky už dělávaly naše babičky. Přeji všem krásné a pohodové vánoční svátky :-) (kolednici) (banky)
hanulice 22. 12. 2008, 15:01
Ahojky,já ji zrovna vařím,moc nám chutná.Miluju ji už od malička.Ještě přidávám sušené hrušky,jablíčka,citron,celou skořici,pár hřebíčků,celý badyán.U nás se tomu říká OVOCKA a většinou se papká k obědu.Přeju pěkné vánoce. (stromecek)
Dermajetics 22. 12. 2008, 15:13
@hanulice Ahoj Hani, já zas naopak, jako malá jsem ji nemusela, teď je to moje milované jídlo...Mám to ráda za studena a dokážu sníst samotné ;-) Těch obměn je spousta a každému chutná to své. Přeji krásné vánoční svátky celé rodině (hello) (banky) (andel) (stromecek)
sdida 22. 12. 2008, 14:27
Takovou omáčku dělává i tchýně.Chuťově je moc dobrá (Y),ale já si ji spíše dám jako dezert než hlavní jídlo.Mně osobně vadí ta sladká kombinace a následně salát s rybou :^) Ale je to o zvyku a tradici [A] Přeji krásné svátky (L)
Dermajetics 22. 12. 2008, 15:12
@sdida Simčo, zdravím (hello) My většinou až na závěr. Sníme kapra se salátem a pak omáčku s vánočkou a ještě jednoho kapříka s omáčkou - to už bez salátu. Teda tak to jí naši, já to s rybou nemusím. Buď samotné nebo s vánočkou. Každopádně je to mňamka :-) Krásné vánoční svátky Vám i Vaši rodině (banky) (andel) (stromecek)
tomnaj 21. 12. 2008, 20:30
Zdravím.Ta Vaše omáčka se mi zdá na vánoční stůl dost bídná.To mě nutí,abych přidál náš rodinný recept na vánoční švestkovou/povidlovou/omáčku.Promiňte.deda Tom
Dermajetics 21. 12. 2008, 22:21
@tomnaj Dobrý večer dědo Tome :-$, však dejte svůj receptík. Já napsala ten od mé babičky, jak to dělala ona, pak má maminka a teď už i já. Však i na svíčkovou je hodně receptů, tak jako na švestkovo povidlovou omáčku. 100 lidí, - 100 chutí - 100 receptů Hezké vánoce vám i vaši rodině (hello) (banky) (andel) (stromecek)
tomnaj 22. 12. 2008, 9:55
@Dermajetics Zdravím.U nás to taky vařila babička i moje mamka,teď ji vařím já/bude mi 60 let/,vaří ji i moje děcka.Recept je taky asi 100 let starý,i když asi za ty roky trochu pozměněný.Mi šlo spíše o to,že když si to bude chtít uvařít někdo mladý,tak asi neví že mandle se mají oloupat,že rozinky mají stopky/někdy hodně/,že ořechy se mají dost povařít,jinak budou tvrdé.A když dáte lískové ořechy jen tak ze sáčku,tak Vám tam budou plavát slupky.No,moc dělám asi chytrého,máte zajisté pravdu,kolík lidí-tolík chutí.Tak se na mně nezlobte a ať Vám chutná ta Vaše omáčka,tradice je tradice.My by jsme taky na tom nic neměnili.Příjemné svátky Vám i Vaší rodině.Děda Tom (Z) (clamp) (leto)
Dermajetics 22. 12. 2008, 14:23
@tomnaj Dědo Tome, je fakt že jsem takové "maličkosti"nenapsala, doufajíc, že každý to tak dělá a rozinky si přebere... a ingredience vaříme podle toho, až budou měkké. Zítra vařím omáčku a dodávám fotečky i s postupem jak jsem slíbila..... Začínajícím hospodyńkám to napíšu "od hlavy po paty" aby to pochopily
Zdenka55 9. 12. 2008, 14:18
Blanka, to je švestková omáčka, ktorá sa hodí i k udenému masu? Už sa teším na obrázkový postup. Na Silvestra by som ju skúsila i k udenému, ak je to ona. Ďakujem
Dermajetics 9. 12. 2008, 14:53
@Zdenka55 Zdeni :-$, hodí se určitě, ale tolik bych to nesladila k tomu uzenému...a možná bez rumu. Tato varianta je hodně na sladko - takže k rybičce a vánočce ideální. podle druhu masa bych ubrala další suroviny jako ten cukr a rumím. pak dejte vědět, zda se povedla a jestli chutnala (L) (hello) krásné svátky (kolednici) (andel) (stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie