(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Fakt povedený mazanec :-)
Potřebné ingredience
3/4 kg mouky - napůl hladká a polohrubá, 20 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 4 dcl mléka, 3 celá vejce, 42 g (1 kostka) droždí, 1 lžička soli, 15 dkg rozpuštěného másla nebo Hery, citronová kůra, rozinky, rum na namočení rozinek, mandle.
Postup přípravy
Inspirovala jsem se receptem paní Ivety ID 94094 (takže podrobný postup u ní) a ten jsem naroubovala na recept na mamčinu vánočku, protože jsem neměla sádlo a 1 kg mouky se mi zdálo moc a tak různě :-). Mouky jsem dala 40 dkg hladké, 35 dkg polohrubé a při hňácání těstíčka jsem dosypávala už jen polohrubou - podle potřeby.
Jinak postup klasický - z poloviny mléka, trochy cukru a droždí jsem si udělala kvásek - po vzejití smíchat s ostatními přísadami - těsto jsem hňácala důkladně - i tatínka jsem zapojila, když už jsem nemohla :-) takže tak minimálně 1/2 hoďky, až se těsto přestane lepit na stěny mísy.... a kynul tak 2 hoďky. Po vykynutí těsta jsem zapracovala rozinky i s rumem a nasekané mandle - trochu jsem si nechala na posypání. Vytvarovaný bochánek na plechu kynul ještě hodinu, ale asi by mu stačilo i míň - jen jsem na něj dřív nemohla. Potřela jsem rozšlehaným vejcem, posypala nasekanými mandlemi a pekla v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi hodinu. Byl fakt super - nejlepší, co jsem kdy dělala - dokonce chválil i dědeček a brácha a to je co říct :-) Tak si ho zkrátka nechci nechat pro sebe :-)
Jinak postup klasický - z poloviny mléka, trochy cukru a droždí jsem si udělala kvásek - po vzejití smíchat s ostatními přísadami - těsto jsem hňácala důkladně - i tatínka jsem zapojila, když už jsem nemohla :-) takže tak minimálně 1/2 hoďky, až se těsto přestane lepit na stěny mísy.... a kynul tak 2 hoďky. Po vykynutí těsta jsem zapracovala rozinky i s rumem a nasekané mandle - trochu jsem si nechala na posypání. Vytvarovaný bochánek na plechu kynul ještě hodinu, ale asi by mu stačilo i míň - jen jsem na něj dřív nemohla. Potřela jsem rozšlehaným vejcem, posypala nasekanými mandlemi a pekla v horkovzdušné troubě na 160 stupňů asi hodinu. Byl fakt super - nejlepší, co jsem kdy dělala - dokonce chválil i dědeček a brácha a to je co říct :-) Tak si ho zkrátka nechci nechat pro sebe :-)
Letos jsem dala od oka půlku kostky másla (takže cca 12 dkg a 50 ml oleje a byl snad ještě lepší :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Dandulee
(upraveno)
5. 4. 2015, 14:41
Tak jsem si letos Evi vybrala ten váš receptík a jsem mooc spokojená.Úplně se rozplývá na jazyku.Všem doporučuji vyzkoušet
amza
(upraveno)
24. 4. 2011, 12:54
Evo ,tak i já jsem vyzkoušela a je to mňamka ,opravdu moc dobrý mazanec,já děkuji za recept ,jiný už dělat nebudu Katka
Sebesta
(upraveno)
25. 4. 2011, 19:59
@amza
Jééé, Katko, tak to mě moc těší. Děkuju Vám moc za tak fajn zprávu Hned mám lepší náladu Mějte se krásně
majdulka
(upraveno)
11. 4. 2011, 16:24
V sobotu jsem pekla tento mazanec a byl moc dobrý chuťově a i pěkný na oko ,jen se zaprášilo a že to byl obřík!
Sebesta
(upraveno)
18. 4. 2011, 21:29
@majdulka
No to mám velkou radost.... A omlouvám se, že odpovídám až teď, nějak jsem si Vašeho komentáře nevšimla Moc mě to potěšilo, že vám chutnal. Taky se do nich za chvíli dám - já radši dělám z tohoto množství dva menší Mějte se krásně a ať se povede i na svátky
Ilonáček
(upraveno)
14. 4. 2009, 10:40