(recept
si oblíbilo 72 návštěvníků)
svíčková - rychlovka a lepší než od maminky :-) zvládne každý
Potřebné ingredience
zadní hovězí (nebo pravou svíčkovou) *** olej *** cca 1 kg kořenové zeleniny mrkev, celer, petržel (pro malý děti jsem dělala jen z mrkve) - nakrájet na kostečky (nestrouhat!) - čím víc zeleniny dáte, tím míň bude nutné zahušťovat moukou *** 1 větší cibule *** hladká mouka *** 250 ml smetany ke šlehání *** koření (pepř kuličky, nové koření, bobkový list) - kuličky odpočítávám 5 + 5, po uvaření při lovení počítám :-) *** lze i tymián *** plnotučná hořčice, podle chuti cca 2 lžičky *** sůl, cukr, citronová šťáva *** zakysaná smetana, brusinky a kolečko citronu na ozdobení
Postup přípravy
Zadní hovězí nakrájené na plátky osolím a zprudka opeču na pánvičce na oleji
Omáčku dělám v papiňáku - nakrájenou kořenovou zeleninu orestovat na oleji. (zeleninu nestrouhat, ale opravdu krájet, aby měla plošky, má to pak lepší chuť), pak přidat cibuli na drobno. Když je vše opečené, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. To poznáme tak, že při míchání se zelenina začne tak jakoby táhnout. Nebojte se toho, nepřipálí se, mrkev i cibule pustí dostatek šťávy.
pak teprve vložíme koření, hořčici a zalijeme vývarem (nebo vodou s masoxem či podravkou, solčankou - na co jste zvyklí)
přidám opečené maso i s výpečkem
Zavřít papiňák a na minimum vařit cca 40 minut, tak aby maso bylo měkké. Kdo nemá papiňák, bude mu to trvat samozřejmě dýl.
pak vyjmu maso a vylovím kuličky pepře a novýho koření a bobkový list, ponorným mixérem udělám hladkou omáčku, přidám smetanu (lze i mléko), dochutím cukrem, solí (solčankou), lze i citronovou šťávou (malým dětem bez citronu).
Lze zahustit jíškou, ale já dávám hoooodně zeleniny, tak je omáčka hustá i bez ní. Někdy zahušťuju jen záklechtem (v trošce vody či mléka do hladka rozmíchat hl. mouku a nalít ji do omáčky), musí to projít varem!
Na talíři zdobím zakysanou smetanou a brusinkami, kolečkem citronu.
věřte, že si doma šplhnete :-)
dobrou chuť.
Omáčku dělám v papiňáku - nakrájenou kořenovou zeleninu orestovat na oleji. (zeleninu nestrouhat, ale opravdu krájet, aby měla plošky, má to pak lepší chuť), pak přidat cibuli na drobno. Když je vše opečené, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. To poznáme tak, že při míchání se zelenina začne tak jakoby táhnout. Nebojte se toho, nepřipálí se, mrkev i cibule pustí dostatek šťávy.
pak teprve vložíme koření, hořčici a zalijeme vývarem (nebo vodou s masoxem či podravkou, solčankou - na co jste zvyklí)
přidám opečené maso i s výpečkem
Zavřít papiňák a na minimum vařit cca 40 minut, tak aby maso bylo měkké. Kdo nemá papiňák, bude mu to trvat samozřejmě dýl.
pak vyjmu maso a vylovím kuličky pepře a novýho koření a bobkový list, ponorným mixérem udělám hladkou omáčku, přidám smetanu (lze i mléko), dochutím cukrem, solí (solčankou), lze i citronovou šťávou (malým dětem bez citronu).
Lze zahustit jíškou, ale já dávám hoooodně zeleniny, tak je omáčka hustá i bez ní. Někdy zahušťuju jen záklechtem (v trošce vody či mléka do hladka rozmíchat hl. mouku a nalít ji do omáčky), musí to projít varem!
Na talíři zdobím zakysanou smetanou a brusinkami, kolečkem citronu.
věřte, že si doma šplhnete :-)
dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Hanach
(upraveno)
9. 4. 2011, 11:38
PRÁVĚ DODĚLANÁ A OPRAVDU SUPR VÝBORNÁ CHUT,TAK SNAD USPĚJI
pepro
(upraveno)
9. 4. 2011, 13:27
@Hanach
Jsem ráda, že Vám chutná. Já už také jinou nedělám a manželovi ani jiná nechutná
janinako
(upraveno)
8. 4. 2011, 17:53
Také tak dělám, je výborná. Pro ušetření práce (lovení koření ) dávám do nerezového vajíčka na čaj. To se jen vytáhne a je hotovo
pepro
(upraveno)
9. 4. 2011, 13:27
@janinako
jj, naše babička to dělá taky - ale já raděj lovím, občas to rozmixuju i s tím, ono se to tak nějak ztratí
Alíček 065
(upraveno)
8. 4. 2011, 17:02
Dobrý den tak jsem to právě uvařila a je moc moc dobrá už jsem jí dělala po druhe a nemá žádnou chybu všem DOPORUČUJI jinou už dělat nebudu moc všem chutná DÍKY MOC ZA RECEPTÍK Alena
pepro
(upraveno)
9. 4. 2011, 13:28
@Alíček 065
díky za pochvalu, jsem ráda, že chutná
elda007
(upraveno)
16. 11. 2009, 11:21
nemá chybu,děkuji!!!
AknelHradek
(upraveno)
14. 11. 2009, 21:06
Hezký večer, vždycky jsem se svíčkové bála a nikdy neudělla, ale zkusila jsem Váš recept a opravdu jsem zabodovala a mám z toho moc velkou radost. Manžel měl boule za ušíma. S tím cukrem jsem se taky bála, tak jsem ho do té zeleniny dala radší míň. Dochutit se do dá vždycky. A té zeleniny jsem dala také více, tak jsem to pak ani nezahušťovala, ale příště dám ještě více. Opravdu výborná a osobně když vařím, tak toho pak moc nesním, ale měla jsem asi 3 porce, víc mi manžel nenechal.
Diviana
(upraveno)
20. 9. 2009, 13:30
Tak jsem vyzkoušela a moc jsem osladila...možná by nebylo marné,napsat do receptu alespoň přibližné množství cukru-pro takový kopyta jako jsem já... Ale jinak super Peťo! Fakt chuť báječná! Stejně jako Jitka jsem měla ze svíčkové boby a jezdili jsme na ní jen k babičce,ale teď už se zařadila i do našeho jídelníčku... Konečně se cítím jako pořádná máma... Díky...
pepro
(upraveno)
11. 10. 2009, 11:16
@Diviana
omlouvám se, ale přesné množství nenapíšu - já dávám od oka ale když je moc sladká, dá se zředit a trošku zahustit, dochutit... Když jí mám hodně - dávám do krabiček do mrazáku, prckovi pak dám třeba i bez masa jen tak s těstovinama. PS taky jsem se svíčkové vždycky bála a navíc mi od mojí mamky ani v různých jídelnách nikdy moc nechutnala. Tahle jo a můj chlap není omáčkovej, ale tuhle fakt může
JituleK77
(upraveno)
13. 9. 2009, 10:28
dodneška jsem se bála pustit do svíčkové. teď mi dobublává na plotně ta Vaše a i když neznám názor manžela a našich dvou kluků, já jsem nadmíru spokojená s rychlostí i báječnou chutí. děkuju. děkuju moc.
jirka
(upraveno)
4. 8. 2009, 10:54
super nemá chybu
MONISOCHO
(upraveno)
3. 8. 2009, 18:16