Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 72 návštěvníků)

svíčková - rychlovka a lepší než od maminky :-) zvládne každý

0.0
svíčková - rychlovka a lepší než od maminky :-) zvládne každý

Potřebné ingredience

zadní hovězí (nebo pravou svíčkovou) *** olej *** cca 1 kg kořenové zeleniny mrkev, celer, petržel (pro malý děti jsem dělala jen z mrkve) - nakrájet na kostečky (nestrouhat!) - čím víc zeleniny dáte, tím míň bude nutné zahušťovat moukou *** 1 větší cibule *** hladká mouka *** 250 ml smetany ke šlehání *** koření (pepř kuličky, nové koření, bobkový list) - kuličky odpočítávám 5 + 5, po uvaření při lovení počítám :-) *** lze i tymián *** plnotučná hořčice, podle chuti cca 2 lžičky *** sůl, cukr, citronová šťáva *** zakysaná smetana, brusinky a kolečko citronu na ozdobení

Postup přípravy

Zadní hovězí nakrájené na plátky osolím a zprudka opeču na pánvičce na oleji

Omáčku dělám v papiňáku - nakrájenou kořenovou zeleninu orestovat na oleji. (zeleninu nestrouhat, ale opravdu krájet, aby měla plošky, má to pak lepší chuť), pak přidat cibuli na drobno. Když je vše opečené, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. To poznáme tak, že při míchání se zelenina začne tak jakoby táhnout. Nebojte se toho, nepřipálí se, mrkev i cibule pustí dostatek šťávy.
pak teprve vložíme koření, hořčici a zalijeme vývarem (nebo vodou s masoxem či podravkou, solčankou - na co jste zvyklí)
přidám opečené maso i s výpečkem
Zavřít papiňák a na minimum vařit cca 40 minut, tak aby maso bylo měkké. Kdo nemá papiňák, bude mu to trvat samozřejmě dýl.
pak vyjmu maso a vylovím kuličky pepře a novýho koření a bobkový list, ponorným mixérem udělám hladkou omáčku, přidám smetanu (lze i mléko), dochutím cukrem, solí (solčankou), lze i citronovou šťávou (malým dětem bez citronu).
Lze zahustit jíškou, ale já dávám hoooodně zeleniny, tak je omáčka hustá i bez ní. Někdy zahušťuju jen záklechtem (v trošce vody či mléka do hladka rozmíchat hl. mouku a nalít ji do omáčky), musí to projít varem!

Na talíři zdobím zakysanou smetanou a brusinkami, kolečkem citronu.

věřte, že si doma šplhnete :-)

dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hanach 9. 4. 2011, 11:38
PRÁVĚ DODĚLANÁ A OPRAVDU SUPR |:o)VÝBORNÁ CHUT,TAK SNAD USPĚJI ,-)
pepro 9. 4. 2011, 13:27
@Hanach Jsem ráda, že Vám chutná. Já už také jinou nedělám a manželovi ani jiná nechutná ,-) ,-) ,-)
janinako 8. 4. 2011, 17:53
Také tak dělám, je výborná. Pro ušetření práce (lovení koření ) dávám do nerezového vajíčka na čaj. To se jen vytáhne a je hotovo (clamp) (clamp) (clamp)
pepro 9. 4. 2011, 13:27
@janinako jj, naše babička to dělá taky - ale já raděj lovím, občas to rozmixuju i s tím, ono se to tak nějak ztratí ,-)
Alíček 065 8. 4. 2011, 17:02
Dobrý den tak jsem to právě uvařila a je moc moc dobrá už jsem jí dělala po druhe a nemá žádnou chybu všem DOPORUČUJI jinou už dělat nebudu moc všem chutná DÍKY MOC ZA RECEPTÍK Alena (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (hello) (hello) (hello) (velikonoce14) (velikonoce12) (velikonoce12)
pepro 9. 4. 2011, 13:28
@Alíček 065 díky za pochvalu, jsem ráda, že chutná |:o)
elda007 16. 11. 2009, 11:21
(flower) nemá chybu,děkuji!!!
AknelHradek 14. 11. 2009, 21:06
Hezký večer, vždycky jsem se svíčkové bála a nikdy neudělla, ale zkusila jsem Váš recept a opravdu jsem zabodovala a mám z toho moc velkou radost. Manžel měl boule za ušíma. (Y) S tím cukrem jsem se taky bála, tak jsem ho do té zeleniny dala radší míň. Dochutit se do dá vždycky. A té zeleniny jsem dala také více, tak jsem to pak ani nezahušťovala, ale příště dám ještě více. Opravdu výborná a osobně když vařím, tak toho pak moc nesním, ale měla jsem asi 3 porce, víc mi manžel nenechal. (L)
Diviana 20. 9. 2009, 13:30
Tak jsem vyzkoušela a moc jsem osladila...možná by nebylo marné,napsat do receptu alespoň přibližné množství cukru-pro takový kopyta jako jsem já... ;-) Ale jinak super Peťo! Fakt chuť báječná! Stejně jako Jitka jsem měla ze svíčkové boby a jezdili jsme na ní jen k babičce,ale teď už se zařadila i do našeho jídelníčku... Konečně se cítím jako pořádná máma... ;-) ;-) Díky... (L)
pepro 11. 10. 2009, 11:16
@Diviana omlouvám se, ale přesné množství nenapíšu - já dávám od oka ;-) ale když je moc sladká, dá se zředit a trošku zahustit, dochutit... Když jí mám hodně - dávám do krabiček do mrazáku, prckovi pak dám třeba i bez masa jen tak s těstovinama. PS taky jsem se svíčkové vždycky bála a navíc mi od mojí mamky ani v různých jídelnách nikdy moc nechutnala. Tahle jo :-) a můj chlap není omáčkovej, ale tuhle fakt může |:o)
JituleK77 13. 9. 2009, 10:28
dodneška jsem se bála pustit do svíčkové. teď mi dobublává na plotně ta Vaše a i když neznám názor manžela a našich dvou kluků, já jsem nadmíru spokojená s rychlostí i báječnou chutí. děkuju. děkuju moc.
jirka 4. 8. 2009, 10:54
super nemá chybu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)
MONISOCHO 3. 8. 2009, 18:16
(pusa) (child3) (*) :-@

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie