Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Domácí dalamáky z chlebového těsta

0.0
Domácí dalamáky z chlebového těsta

Potřebné ingredience

40 dkg pšeničné mouky tmavé chlebové, 20dkg žitné chl. mouky,40g kvasnice,1 káv. lž. cukru kr.,2 káv. lžičky soli, kmínu, 1 pol. lžíce oleje a octu a 3,5 dcl vody teplé, hrstka semínek dýně, sezamu co má kdo rád

Postup přípravy

Já mám domácí pekárnu, tak to tam prostě všechno hodím a nechám to pracovat, ale lze to i v rukách, nejlépe manželových, těsta se dělají všechna stejně, mouka, teplou vodu, cukr, kvasnice, nechám nakynout, pak ostatní suroviny, strašně moc vypracovat, těsto musí být hodně tuhé ale vláčné,nechám vykynout asi tak 40 min, pak vyvaluji různé tvary a nechám zase vykynout zase tak 30 min, potírá se vodou a sype vším možným.
Jaké si uděláte tvary je jenom na vás. Peče se to tak kolem 20 min podle velikosti a druhu trouby, dá se udělat i bageta, chleba ale peče se to mnohem dýl a pomaleji.

Jen jsem chtěla ukázat jak to vypadá při kynutí

Nejdříve si rozdělím těsto na dílky a vyválím na délku dvou dlaní položených vedle sebe

Tento váleček uvážu jako suk a utahnu

Tak je to utaženo

Pak vemu vrchní těsto a spodní těsto a normálně ho slepím na vnější straně pletynky, tím uzavřu pletenec, doufám, že je to vidět

Tak to vypadá

Lehce ho upravím a nechám nakynout

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

animals 1. 2. 2008, 13:51
Komu ještě stále není jasné, jak motat, najdete na dama.cz v postupech.Nebo že by to dama očíhla tady? Je to ale moc pěkné a efektní. Taky je rozdíl, zda vyválím jeden pramen, nebo dva až tři.Kdo to ale vymyslel je šikula. (clamp)
SyMa 1. 2. 2008, 12:29
Dobrý den, děkuji za receptík. Jsou výborné |:o) A také jsem je zkusila zamotat podle vašeho návodu. Vypadalo to složitě :-o :-o Ale výsledek (L) no super.Měla jsem s nimi velký úspěch. Mějte se krásně. Sylvie. (Y)
stranpa 26. 11. 2007, 11:23
moooc se mi receptík líbí (clamp) ale čímpak mohu nahradit chlebovou mouku *-) *-) poradíte? ;-)
Ali1 6. 7. 2007, 16:20
Dobrý den dnes jsem dělala vaše dalamánky a jsou naprosto (Y) (Y) (Y) výborné a jedinečné. Díky za skvělý receptík http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?album=31254 (F) (F) (F)
rostik 22. 6. 2007, 10:45
:-o :-o :-o :-o vypadá to suprově...určitě to musím zkusit doma.. (Y) (Y) (Y) (Y) ty jsi fakt kouzelník. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) tak kouzelnice , no *-) ;-) ;-) (L) (L) (L)
Lunka 20. 6. 2007, 12:13
Dobrý den, taky bych se přimlouvala, jestli by jste to pletení nanafotila!!! :-( Vypadají nádherně a chtěla bych to taky zkusit! :-$ Od té doby, co mám pekárnu, už nekupuju pečivo a jenom peču a peču....... (Y) (Y) (Y)
Darka 3 21. 6. 2007, 12:25
@Lunka ;-) tak já to tedy (P) a *-) :-$ do receptu (Y)
mi-ky 19. 6. 2007, 23:17
Vypadají nádherně, ale zajímalo by mě, jak to pletete??????
Darka 3 20. 6. 2007, 11:20
@mi-ky špatně se to vysvětluje je to trošku složitější, zkoušela jsem zkoušela až z toho vylezla takováto pletýnka - vypadá to hezky že? Musíte vyválet váleček asi 20 cm, pak uvážete volný suk - nesmíte ho utáhnout, pak vezmete jeden vyčnívající konec z vrchu a zahnete ho dospodu, to samé i s druhým koncem a ve spodu je spojíte - tím vznikne dojem pletence - párkrát si to zkuste třeba na pásku nebo nějakém silnějším provázku - hlavně to musí být volnější - žádné utahování, protože jak to nakyne, bude to nepravidelné. Snad je to z toho pochopitelné.. a potom vám , pokud ne zkusím to nafotit a přidat .

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie