(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Recept na domácí chlebík - ať se vám taky tak podaří:-)
Potřebné ingredience
sůl: 1 lžička droždí: pytlíček sušeného droždí mouka hladká: 500 g cukr krupice: 1 lžíce olej olivový: 100 ml voda: 200 ml kmín stroužek jemně nakrájeného česneku
Postup přípravy
Těsto klasicky zaděláme. Tedy udělámě kvásek vlažná voda+cukr+droždí+troška mouky. Asi po 5-10 minutách vmícháme olej, mouku a sůl(musí být rozmíchaná v trošce mouky, aby se kvasnice nezarazily). Pak necháme v teple vykynout asi 3/4 hodiny až hodinu. Následně vypracujeme v bochánek a ještě chvilinku necháme kynout. Pak chlebík potřu po vršku olivovým olejem a dám do mírně vyhřáté trouby a pozvolna peču asi 40 minut. Mně hodně trouba peče od spoda, tak tam dám ještě na dno trouby jeden plech na pečení - ale toto je individuální. Záleží jak vám trouba peče.
Pro zpestření dávám někdy místo česneku cibuli, někdy nasypu slunečnicová semínka. Jindy zas dám ČESNEK A PROVENSÁLSKÉ KOŘENÍ (asi 1 polévková lžíce), což máme úplně nejraději :-) Krásně pak voní....
Přidáním žitné mouky do kvásku získáte taky bezva obměnu. Chleba není pak tak světlý.
Pro zpestření dávám někdy místo česneku cibuli, někdy nasypu slunečnicová semínka. Jindy zas dám ČESNEK A PROVENSÁLSKÉ KOŘENÍ (asi 1 polévková lžíce), což máme úplně nejraději :-) Krásně pak voní....
Přidáním žitné mouky do kvásku získáte taky bezva obměnu. Chleba není pak tak světlý.
Celý
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
7. 9. 2016, 9:45
Kuřátková
(upraveno)
9. 9. 2016, 11:42
@Nadys
Evula.U
(upraveno)
6. 9. 2016, 21:07
moc hezky rez chleba
Kuřátková
(upraveno)
7. 9. 2016, 8:29
@Evula.U
janulka44
(upraveno)
4. 2. 2010, 9:56
ahojky mám dotaz-mohu udělat tento chléb v domácí pekárně
Kuřátková
(upraveno)
4. 2. 2010, 15:01
@janulka44
Jani, dělám ho normálně pekárnu nemám. Jedině vyzkoušet, ale říkám si, že by to snad nevadilo ho udělat v pekárně
inulína
(upraveno)
1. 2. 2010, 14:00
Chlebík vypadá pěkně, jen by mě zajímalo kolik můžu dát klasického droždí (v kostce), celou kostku nebo půlku? Sušené droždí neznám právě
pěčule
(upraveno)
4. 2. 2010, 10:43
@inulína
Ingrid, celá kostka droždí je na 1kg mouky...Monika
inulína
(upraveno)
9. 2. 2010, 12:33
@pěčule
Děkuji Já zas až tak často kynuté těsto nepeču, tak nemám přehled
Kuřátková
(upraveno)
4. 2. 2010, 9:43
@inulína
Ingrid, viděla bych to podle množství mouky tak na 30 g z klasického droždí Krásný den Libča
barewica
(upraveno)
15. 11. 2009, 11:56
Ahoj Libuško,tak těsto úplně super,zrovna jsem ho vytáhla z trouby.Nádherně voní .A myslím že ta změna oleje vůbec ničemu nevadí. Moc děkuji za receptík .Jen jsem ho pekla skoro 3/4 hodiny na 175 stupnů.
Kuřátková
(upraveno)
16. 11. 2009, 13:21
@barewica
Evčo, jste šikulka Mně ta naše trouba pálí jako blázen, takže musím hrozně opatrně, abych to neměla spálené a dospod ještě dávám jeden plech. Jsem ráda, že se můžu o tento receptík podělit. Mějte se krásně a zase třeba někdy Libča
barewica
(upraveno)
13. 11. 2009, 21:51
CHtěla jsem se zeptat,je jedno když tam dám slunečnicový olej místo olivového?Abych náhodou něco nepokazila.Ale mám na něj děsnou chut
Kuřátková
(upraveno)
14. 11. 2009, 14:08
@barewica
Evi, já myslím, že by se nemělo stát vůbec nic. Pro někoho může být obyčejný olej i chutnější než ten olivový - má specifické aroma, takže nemusí každému sedět. Klidně bych to zkusila. Písněte pak, jak to dopadlo, sama jsem zvědavá. Děkuju za komentářek Libča
Ilonáček
(upraveno)
11. 11. 2009, 14:53
Kuřátková
(upraveno)
11. 11. 2009, 14:56
@Ilonáček