Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 36 návštěvníků)

Jáhlový koláč s ovocem a ořechy (Jáhelník)

0.0
Jáhlový koláč s ovocem a ořechy (Jáhelník)

Potřebné ingredience

Vzhledem k očekávanému přírůstku do rodiny se snažím jíst zdravě a v kombinaci s bezlepkovou dietou bych se ráda podělila o jáhlový koláč. V rámci své bezlepkové diety jsem přemýšlela o něčem sladkém, co by nebylo sladké ani tučné a zároveň zdravé. Přišla jsem na níže uvedený koláč, který mooooooc chutnal a je témeř bez tuku a cukru. Dovolím si napsat recept. Potřebujeme: 250 g jáhel, 0,75 l mléka, 2x Riccota(nebo 2x tvaroh), 2 banány, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, ovocný kompot (nejlépe broskve nebo mandarinky), ořechy, máslo, cukr na doslazení, špetka soli Poznámka: Já použila všechny mléčné výrobky odtučněné. Jáhly se před vařením musí min. 3x spařit.

Postup přípravy

Postup:
Do většího hrnce dáme všechno mléko, citr. kůru, cukr dle potřeby a spařené jáhly, které uvaříme do husté kaše. Jáhly se musí vařit bez pokličky a za stálého míchání. Uvařené jáhly necháme schládnout.V míse vyšleháme Riccoty (nebo tvarohy), banány, 3 žloutky a vanilkový cukr. Pak přidáme zchládlou jáhlovou hmotu a zašleháme. Poté přidáme ovoce, ořechy a tuhý sníh ze 3 bílků. Toto
opatrně vmícháme a těsto dáme do klasické kulaté dortové formy (může být i obyč plech). Povrch poklademe lístečky másla (nemusí být).

Pečeme při 150 až 170 st. cca 1 hodinu do té doby, než povrch nezhnědne.

Hotový jáhelník podáváme vychlazený, může jej polít čokoládou, nebo potřít kysanou smetanou a posypat skořicovým cukrem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vanusak 18. 11. 2011, 9:36
Katko, moc Vám děkuju za inspiraci, koláč nám moc chutná a teď si budu obměňovat ingredience podle chutí. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=119149 (Y) (Y) (F) (F) (L) (L)
brichtová 30. 3. 2011, 19:54
Díky za recept - byl fakt super. Chystám se vyzkoušet "rýžovník " a "pohankovník" (zajic) (zajic) (zajic)
zuzka89 24. 1. 2010, 12:49
Už delší dobu se chystám jahelník vyzkoušet, ten Vás vyypadá báječně (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie