(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Musaka s postupem a zaručenými triky
Potřebné ingredience
0,5 kg mleté maso, 0,3 kg eidam - stačí 30%, 8 rajčat1 velký lilek, 1/2 hera, 1 cibule, 1 l mléka, sůl, pepř, strouhanka, trochu oleje, masox, sušený česnek, bílý pepř
Postup přípravy
Pokud dodržíte všechny "triky" , zaručuje se 100% úspěch a dle znalců i lepší výsledek než v Řecku :), ale to já nemohu posoudit, nikdy jsem nejedla pravou řeckou, ale už mi to potvrdilo asi 8 lidí. :) Recept je klasický, triky jsou od mého bráchy, který vařil v řecké restauraci.
Na troše oleje zpěníme cibulku a na ní opečeme mleté maso. Já používám cca 0,5 kg na plech.
lilek nakrájíme na kolečka, předtím ale podélně vykrojíme pásek slupky, pokud to neuděláte, lilek se scvrkne a nebude se dát rozkousat slupka. Rajčata nakrájíme na kolečka, eidam nastrouháme.
Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Postupně skládáme do vrstev lilek, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem, na to vrstva rajčat, masa a sýr. Toto opakujeme dokud nám suroviny nedojdou.
Připravíme si z litru mléka bešamel. Uděláme jíšku - hera+mouka a do toho za stálého šlehání přiléváme mléko. Přidáme masox, sušený česnek, bílý pepř a dochutíme solí.
Bešamel nalijeme na musaku, pokud neprotéká dovnitř, pomozte nožem protéct, ať se to dostane pěkně všude.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180°C, v elektrické na 200°C zhruba hodinu.
Je potřeba to nechat vychladnout a uležet do druhého dne, jinak se vám to rozpadne. Potom se porce dají na talíř, pokapou se vodou a dají se ohřát do mikrovlnky. A to je vše.
U nás to většinou zmizí na posezení, tak snad se vám to povede a bude chutnat. :))
Na troše oleje zpěníme cibulku a na ní opečeme mleté maso. Já používám cca 0,5 kg na plech.
lilek nakrájíme na kolečka, předtím ale podélně vykrojíme pásek slupky, pokud to neuděláte, lilek se scvrkne a nebude se dát rozkousat slupka. Rajčata nakrájíme na kolečka, eidam nastrouháme.
Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Postupně skládáme do vrstev lilek, osolíme, opepříme, zakapeme olivovým olejem, na to vrstva rajčat, masa a sýr. Toto opakujeme dokud nám suroviny nedojdou.
Připravíme si z litru mléka bešamel. Uděláme jíšku - hera+mouka a do toho za stálého šlehání přiléváme mléko. Přidáme masox, sušený česnek, bílý pepř a dochutíme solí.
Bešamel nalijeme na musaku, pokud neprotéká dovnitř, pomozte nožem protéct, ať se to dostane pěkně všude.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180°C, v elektrické na 200°C zhruba hodinu.
Je potřeba to nechat vychladnout a uležet do druhého dne, jinak se vám to rozpadne. Potom se porce dají na talíř, pokapou se vodou a dají se ohřát do mikrovlnky. A to je vše.
U nás to většinou zmizí na posezení, tak snad se vám to povede a bude chutnat. :))
Opečeme maso na cibulce
Lilkům nezapomeneme vykrojit pásek
Připravené suroviny
Vše skládáme do vrstev na vymazaný a vysypaný plech
Hotové vrstvy před zalitím bešamelem
Připravíme si bešamel z litru mléka
Předtím, než to jde do vyhřáté trouby
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
svicka
(upraveno)
13. 6. 2010, 15:39