Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Vánočka

0.0
Vánočka

Potřebné ingredience

750g polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 150g másla, 3 žloutky, 40g droždí, 7g soli, asi 3/8 l mléka, trochu citronové kůry, 20g rozinek, 40g mandlí

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek, na teplém místě necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, doprostřed dáme cukr, citronovou kůru, žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěný vlahý tuk a pak po částech zaděláváme mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl. Vařečkou těsto dobře vytloukáme, tím do něho vháníme vzduch. Dobře vypracované těsto je hladké a lesklé. Protože těsto na vánočku je dosti tuhé, po vypracování v míse jej přendáme na pomoučený vál a vypracujeme rukama. Vložíme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po hodině těsto promícháme vařečkou a necháme dále kynout. Dobře vykynuté těsto je tehdy, jestliže zvětšilo 1× svůj objem a je pružné. Těsto vyndáme na pomoučený vál, vpracujeme do něho rozinky a sekané loupané mandle. Těsto rozdělíme na 9 dílů. Ze čtyř upleteme spodní díl, ze tří druhou vrstvu a dva spleteme nahoru. Pokud mohu poradit: do základu vánočky udělám menší dolíček, vložím pletenec ze tří dílů, opět malý důlek a poslední pletenina ze dvou. Prozatím se nestalo, že by se vánočka rozjela. Vánočku zajistíme špejlemi a necháme další 1/2 hod. kynout. Pak povrch vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme: zašlehali trochu mléka, posypeme krájenými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 180 st. c. Po 15-ti minutách teplotu zmírníme asi na 160 st.C i méně a pečeme asi 30 – 40 minut. Upečenou vánočku poznáme, když zapíchneme do středu jehlu a ta je po vytažení čistá.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

abc 23. 12. 2011, 15:28
(Y) (Y) (Y)Tuto vánočku peču už léta, je opravdu výborná, doporučuji vyzkoušet (stromecek) (stromecek) (darecek)
Lunetka 24. 12. 2010, 8:50
Tak jsme včera dopekli a dneska už baštíme (jidlo) (jidlo) (radost) (radost) (radost) je výbornááá - takže moc děkuji za receptík (clamp) (clamp)
blondgirl 23. 12. 2010, 14:35
Tak už ji mám v troubě ^o) Krásně vykynula, přidala jsem tam ještě kandované třešně a citronovou kůru, tak jsem zvědavá (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie