Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohové strouhané řezy

Tvarohové strouhané řezy

Potřebné ingredience

Těsto: 40 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 Hera, 3 lžíce mléka, 7 dkg moučkového cukru; Náplň: 3 tvarohy (kostky), 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 lžíce Solamylu, 1/2 l mléka, 1 vanilkový puding; Poleva: 4,5 dkg moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžíce Solamylu, 1 lžíce mléka, 5 dkg Hery.

Postup přípravy

Těsto rozdělíme na 2 díly a dáme asi na 2 hodiny do mrazáku.
Pak jeden díl rozstrouháme na vymazaný pekáč, na to dáme tvarohovou nádivku, nastrouháme druhý díl těsta a upečeme…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Dva saláty z červené řepy

Dva saláty z červené řepy

Potřebné ingredience

Předvařená červená řepa (lidl, penny, albert) a dále viz postup

Postup přípravy

Smíchat nakrájenou červenou řepu, lžíci medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky balsamica, pepř, ledový salát, mrkev, kozí sýr (nebo mozzarellu), vlašské…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Velikonoční mazanec, bochánek

Velikonoční mazanec, bochánek

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup přípravy

Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Drobenkový koláč s tvarohem a malinami/borůvkami

Drobenkový koláč s tvarohem a malinami/borůvkami

Potřebné ingredience

Drobenka: 250 g polohrubé mouky 100 g másla 100 g cukru 1 vejce 1/2 prášku do pečiva Tvarohová vrstva: 250 g tvarohu - nejlépe z vaničky ale můžete i v pozlátku, akorát se hůř roztírá na koláč, 1 vejce 1 vanilkový cukr cukr (podle chuti a podle sladkosti ovoce) Ovoce jaké máte rádi, já dělala malinový a s borůvkami

Postup přípravy

Smícháme všechny přísady a uděláme drobenku. Odebereme 2/3 a natlačíme do vymazané, vysypané koláčové formy. Můžete dát i na papír na pečení. Stačí tenčí vrstva. Na ni vylijeme či…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Tarhoňa se slaninou, žampiony a sušenými rajčaty

Tarhoňa se slaninou, žampiony a sušenými rajčaty

Potřebné ingredience

200 g tarhoni (v suchém stavu ´u nás množství pro 4-5 lidí), slanina (je možné přidat i různé zbytky masa), žampiony, sušená rajčata, cibule, olej na orestování tarhoni, 2 lžíce oleje na orestování slaniny a žampionů (pokud máte rajčata v oleji, dejte ten), lžička sladké papriky, špetka uzené papriky, sůl, bílý pepř, bylinky na ozdobení (lahůdková cibulka, petržel, bazalka...)

Postup přípravy

Tarhoňu restovat na 2 lžících oleje, až se začne barvit do růžova.
Jakmile začne chytat růžovou barvu, přidat papriku + uzenou papriku, rychle zamíchat a hned přilít horkou…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový olivový chléb

Kváskový olivový chléb

Potřebné ingredience

100 g pšeničného kvásku, 1⁄2 lžičky cukru, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky, olivový olej na potření chleba

Postup přípravy

(Tento recept je z Kváskové kuchařky Jany Berkové.)


Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny).

Po vykynutí těsto rozděli na dvě…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový škvarkový chléb

Kváskový škvarkový chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 20 g žitného kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 240 g vody, 300 g pšeničné chlebové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, drcený kmín, 2 hrsti škvarků

Postup přípravy

(Tento chléb je z kuchařky Ruce v mouce od Ivy Trhoňové.)


Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový pšenično-žitný chléb

Kváskový pšenično-žitný chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 2 lžíce žitného kvásku, 140 g celozrnné žitné mouky, 160 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 600 g pšeničné chlebové mouky, 330 ml syrovátky, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžičky soli (tzn. cca 12 g)

Postup přípravy

Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě

2. den - dokončení
K rozkvasu přidat …

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Ořechové válečky

Ořechové válečky

Potřebné ingredience

200g másla, 250g hladké mouky, 90g moučkového cukru, 110g mletých ořechů

Postup přípravy

Vypracujeme křehké těsto, necháme v lednici odležet. Uválíme váleček, nakrájíme na kousky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10min.

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový pita chleba

Kváskový pita chleba

Potřebné ingredience

140g vody, 1 lžíce kvásku, 10g olivového oleje, 250g pšeničné mouky (chlebové, pizza), 5g soli

Postup přípravy

V robotu uhněteme těsto (cca 4 minuty). Těsto dáme do mísy vytřené olejem, zakryjeme a necháme 20 - 24 hod. při pokojové teplotě kynout (po 12 hodinách dvojnásobek, po 24 hodinách…

Zobrazit více...

Kategorie