Loupáky ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 15g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g cukru, 75g másla, 2 žloutky, 170 - 190g vody, citrónová kůra. Vejce na potření, mák.
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme sůl ve vodě, poté přidáme droždí, zamícháme a dáme do lednice (použitelné nejdřív za 4 hodiny až 4 dny). Poté ze všech surovin vypracujeme kynuté těsto, kromě…
Kakaové řezy s jogurtovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec, 150 g cukr krupice, 100 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa; Krém: 500 ml mléka, 1 žloutek, 6 lžic cukru krupice, 2 vanilkové pudinky (nebo jaké máte rádi, dala jsem kokosové), 1 velký bílý jogurt (500 g); Posyp: 100 g strouhané hořké čokolády
Postup přípravy
Korpus: Z bílků a šp. soli ušleháme pevný sníh a postupně zašleháváme cukr a žloutky. Metlou vmícháme olej a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vylijeme na…
Ostružinový nepečený dort
Potřebné ingredience
Korpus: 200 g máslových sušenek nebo piškotů, 115 g másla. Krém: 200 g zakysané smetany, 250 g vaničkového tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 250 g ostružin, 100 g cukru krupice, 5 želatinových plátků. Dále: 1 čiré dortové želé.
Postup přípravy
Do dortové formy průměr 24 cm přivřeme pečící papír a papírem vyložíme i boky. Rozdrcené sušenky promícháme s rozpuštěným máslem a lehce utlačíme do formy, dáme na chvíli do…
Rybízový koláč se sněhem z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 90 g másla (Hery), 200 g polohrubé pšeničné mouky, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, ½ kypřícího prášku; * NÁPLŇ: 2 bílky, 190 g cukru moučka, 250 g rybízu
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o průměru 26 cm, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Formu na pečení vymazat máslem.
Všechny suroviny na těsto zpracovat v…
Koláče ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 6g soli, 60g vody, 1g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g másla, 50g cukru, 1 velké vejce, 150 - 170g mléka, citrónová kůra. Náplň dle chuti. Žmolenka.
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přidáme a rozmícháme droždí a dáme do lednice na min. 4 hodiny (použitelné další cca 4 - 5 dní). Poté všechny ingredience…
Palmiers
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 12g soli, 210g vody, 20g másla, 1/2 lžičky citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky. Na prosypání cca 150g cukru krupice nebo krystal
Postup přípravy
Ingredience na máslové těsto spojíme (lze i v robotu pádlem), na fólii vytvarujeme obdélník asi 1 cm vysoký. Na vodánek v robotu vše zpracujeme na nelepivé těsto. Obě těsta…
Pomerančová zmrzlina
Potřebné ingredience
150g 10% jogurtu, 150g skyru, 15g cukru, 100g ušlehané šlehačky, 200g pomerančoví šťávy, pomerančová kůra
Postup přípravy
Cukr, šťávu a kůru svaříme, necháme do druhého dne. Poté smícháme s jogurtem v mixéru a zlehka vmícháme šlehačku. Zmrzlinu děláme buď ve zmrzlinovači nebo dáme do mrazáku a…
Jahodová zmrzlina
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 200g jahod
Postup přípravy
Bílek s 1/2 cukru vyšleháme do sněhu, žloutek vyšleháme se zbylým cukrem, jahody rozmixujeme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme žloutkovou pěnu, jahody a nakonec zlehka zamícháme…
Vánočka z kvásku
Potřebné ingredience
Rozkvas: 1 lžíce kvasu, 150g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 65g vody. Těsto: 300g hladké mouky, sůl, 1 žloutek, 130g mléka, 70g cukru, 100g másla
Postup přípravy
Rozkvas připravíme asi 8 hodin předem. Mléko, cukr a máslo zahřejeme, přidáme k mouce, žloutku a rozkvasu. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny. Rozdělíme na…
Veněčky
Potřebné ingredience
Odpalované těsto: 120g vody, 3g soli, 135g mléka, 100g másla, 13g cukru, 205g hladké mouky, 5 - 6 vajec (275g). Creme patissiere: 500g mléka, 80g žloutků, 110g cukru, 50g vanilkového pudinku, 50g másla, vanilka. Žloutkový krém: 500g creme patissiere, 30g rumu, 120g másla. Fondánová poleva: 250g cukru, 130g vody, 1 lžička octu
Postup přípravy
Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, máslo a cukr, přivedeme k varu a nasypeme mouku. Odpařujeme asi 2 minuty. V robotu s pádlem necháme míchat do částečného vychladnutí, pak postupně…