Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
3 vejce, 100g cukru, 50g oleje, 60g zakysané smetany, 160g tvarohu, 100g polohrubé mouky, 60g celozrnné špaldy, 10g PP, citrónová kůra, sůl, rozinky v rumu
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu, olej, tvaroh, nakonec mouku s PP, sůl, citrón a rozinky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 40min.
Špaldové listové těsto
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 10g soli, 210g vody, 20g másla, 2g citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky
Postup přípravy
Na vodánek zpracujeme v robotu všechny ingredience, poté ještě dopracujeme ručně na vále. Na máslové těsto rychle smícháme máslo (ne moc měkké) a mouku - ideálně v robotu pádlem.…
Jogurtový koláč bez mouky
Potřebné ingredience
4 vejce, 400g tučného jogurtu, 50g škrobu, 80g cukru, citrónová kůra, 1 lžička PP
Postup přípravy
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, škrob a kůru. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem na…
Mokrý jablečný koláč
Potřebné ingredience
asi 6 jablek, 3 vejce, citrónová šťáva a kůra, 1/2 PP, 50g celozrnné pšeničné mouky, 50g hladké mouky, 30g rozpuštěného másla, 75g cukru, 100g mléka (lze nakombinovat s jogurtem), ev. skořice, rozinky, ořechy,...
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónovou šťávou, popřípadě přidáme skořici. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo, mléko, kůru a mouku. Ručně…
Citrónová zmrzlina s limoncellem
Potřebné ingredience
200 - 250g citrónové šťávy (asi 5 citrónů), kůra z 1 bio citrónu, 375g polotučného mléka, 130g cukru, 200g mascarpone, 220g šlehačky, 40 - 80g limoncella
Postup přípravy
Z jednoho citrónu oloupeme škrabkou proužky kůry (jen žlutá část). V rendlíku zahřejeme mléko a cukr do rozpuštění, poté stáhneme z tepla, přidáme kůru (ideálně v čajovém sáčku),…
Bílkový krém
Potřebné ingredience
90g bílků, 150g cukru, 270g másla, sůl
Postup přípravy
Bílky s částí cukru vyšleháme v robotu. Ze zbytku cukru a trochy vody vyrobíme cukrový rozvar (cca 117°C), který přiléváme do šlehajícího se sněhu. Necháme lehce vychladnout a…
Kokosové laskonky
Potřebné ingredience
130g bílků (cca ze 4 vajec), 80g moučkového cukru, 250g cukru krupice, 180g kokosu, sůl. Náplň: griliáš (100g mandlí, 80g cukru, sůl). Krém: 65g bílků, 100 - 130g cukru, 200g másla
Postup přípravy
Bílky na korpus a sůl šleháme se 1/3 cukru krupice, poté pramínkem přiléváme svařený cukrový rozvar, který připravíme svařením zbývajícího cukru krupice s trochou vody "na…
Oplatková "guma"
Potřebné ingredience
60g másla, 60g mouky, větší sklenice mléka, 200g másla, cukr, kakao, dortové oplatky
Postup přípravy
Uděláme jíšku, přilijeme mléko, můžeme i kakako, povaříme. Necháme vychladnout. Poté vyšleháme s cukrem a máslem.
Banánový koláč
Potřebné ingredience
100g měkkého másla, 6 lžic javorového sirupu, 4 zralé banány, 120g třtinového cukru, 4 vejce, 150g hladké mouky, 50g hladké špaldové mouky, 100g mletých mandlí, 1 lžička sody, 2 lžičky PP, 200g jogurtu
Postup přípravy
Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme pečící papír, na ten naskládáme půlky 3 banánů řezem dolů a pokapeme asi 3 lžíce mi sirupu. Na těsto vyšleháme máslo, cukr a vejce do…
Ptačí mléko
Potřebné ingredience
800g mléka, asi 30g cukru, 25g pudinku, vanilka, 2 žloutky, 4 bílky
Postup přípravy
Vyšleháme sníh ze 4 bílků. V části mléka rozmícháme žloutky a pudink. Zbytek mléka osladíme, dáme vanilku a přivedeme k varu. Na mírném ohni do něj zavařujeme lžící vykrajované…