Dýňová marmeláda (skoro jak pomerančová)
Potřebné ingredience
750 g dýně,0,5 l vody,1 pomeranč a 1 žlutý citron nakrájené na tenké půlměsíčky,50 g čerstvého, najemno nastrouhaného zázvoru,0,5 kg želírovacího cukru 2:1 Dr. Oetker, dvě lžičky kyseliny citónové, rumové a pomerančové aroma, popř. i celá skořice a hřebíček
Postup přípravy
Dýni podélně rozkrojíme,lžící vydlabeme semena a měkkou dužinu,odkrojíme slupku a dužinu nakrájíme na malé kousky.Přes noc namočíme do vody s octem(0,5 l vody,0,125 litru octa)…
Hrušková marmeláda
Potřebné ingredience
1kg oloupaných a vykrájených hrušek,1 Extra želírovací cukr (2:1) ,2 lžičky kys. citronové,rum
Postup přípravy
Hrušky rozemeleme nebo rozmixujeme.Dáme do hrnce,přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou.Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.Vypneme a podle chuti můžeme…
Jahodový kompot
Potřebné ingredience
jahody, cukr
Postup přípravy
Na 1 kg jahod dáme 25 dkg cukru /já dávala moučku/. Večer promícháme jahody s cukrem, přes noc krásně pustí šťávu.Měla jsem je v hrnci normálně na lince. Ráno plníme do sklenic i…
Znojemské okurky
Potřebné ingredience
0,7l sklenice,okurky nakladačky,kopr,mrkev,petržel,cibule,nové koření,pepř celý,bobkový list,sůl,ocet,cukr,cukeryn. Na jednu sklenici:na dno dám kopr,3kuličky pepře,1 kuličku nového koření,bobkový list,kořenovou zeleninu+cibulku,2 cukeryny.Naskládám okurky a přidám 1 lžičku soli plnou,2 lžíce cukru,deci octa a doliju vodou.Kdo má rád může přidat feferonku,česnek nebo křen.U nás frčí feferonka.Hodím do horkovzdušné trouby na 250 cca 12-15 minut dle velikosti kurek.Jsou moc dobré.
Dýnová přesnídávka pro děti s pudinkem
Potřebné ingredience
3 kg dýně | 500 ml vody | 250 g cukru krupice | 2 balíčky vanilkového prášku
Postup přípravy
Oloupané a nakrájené gýně rozvaříme se 1/4 litrem vody a 1/4 kg cukru. Vychladlé rozmixujeme.
Pudinkové prášky smícháme s trochou cukru, rozmícháme ve 1/4 litru vody, přidáme…
Pálivec
Potřebné ingredience
1kg rajčat, 1větší cibule, 1dcl ocet, 1dcl cukr, 1 kávová lžička kari, 1 1/2 kávová lžička ml.zázvoru, 1 1/2 lžičky pál.papriky, 1 pol.lžíce soli, 6-10 str. česneku
Postup přípravy
Rajčata spaříme a zbavíme slupek,. nakrájíme na kousky, cibuli také. Necháme 1/2 hod povařit.Rozmixujeme. Přídáme ocet, cukr a vaříme na hustotu marmelády.Před dokončením přidáme:…
Jablečný džem se zázvorem a rozinkami
Potřebné ingredience
1 kg jablek (už oloupaných a vykrájených), 3 citrony (tak to bylo v původním receptu, měla jsem jen jeden), 1 kg želírovacího cukru, 100 g rozinek, čerstvý zázvor (zhruba kousek 3x3cm)
Postup přípravy
Oloupaná a vykrájená jablíčka jsem pokrájela na kousky. Zázvor oloupala a nastrouhala na jemno. Rozinky jsem zalila horkou vodou a nechala chvíli namočit, pak okapat a přidala…
marmeláda z dýně hokaido
Potřebné ingredience
1200g dýně (na kostičky se slupkou) 2citróny (oloupané ,na plátky pokrájené) 5pomerančů (oloupané, na plátky krájené) (celkem váha asi 1 000g) 50-100g zázvoru (nastrouhaný) Dávala jsem jen 50g. Je jen lehce cítit. 1kg cukru 2 Gelfix 2-1
Postup přípravy
V litru vody povařit dýni, citrusy a zázvor. Do změknutí dýně. Potom rozmixovat, přidat gelfix s trochou cukru a po minutě přidat zbytek cukru a nechat provařit min. 5minut. Ihned…
Pečená povidla
Potřebné ingredience
2kg vypeskovaných švestek, 4 lžíce rumu, 1/4 - 1/2 lžičky skořice, 500g cukru, 2 lžíce octa
Postup přípravy
Švestky nasypeme do pekáčku (vyššího plechu),polijeme octem a dáme do vyhřáté trouby na 250 C, pečeme 25min. Poté posypeme polovinou cukru a pečeme dalších 25min na 250 C, ještě…
ZAVAŘENÝ ŠTRUDL
Potřebné ingredience
Jablka, třtinový cukr, skořice, vanilkový cukr, hřebíček
Postup přípravy
Oloupaná jablka zbavená jadřinců nakrajíme na kostky a dáme do hrnce vařit, nepodléváme, pustí se hodně šťávy, podle chuti osladíme, posypeme jedním sáčkem vanilkového cukru,…