Zelenina v soli bez sterilování, vydrží dlouho
Potřebné ingredience
množství očištěné zeleniny je v dekagramech, toto množství je na 1kg soli (ale stačí i 80 dkg soli, není to tak slané. Méně soli ale rozhodně ne, mohlo by se to kazit) 90 celer, 90 mrkev, 40 kapusta, 40 květák, 60 petržel, 50 kedlubna, 40 cibule, 20 pór, 6 česnek, 10 nať celeru, 8 nať petržel
Postup přípravy
Udaná čísla nejsou dogma.. pokud mám něčeho méně, jiný druh přidám, místo petržele lze dát pastinák, kedlubnu používám gigant, celerovou nať nahrazuji řapíkatým celerem. Lze…
Dětská domácí přesnídávka
Potřebné ingredience
3 kg ovoce,1 l.vody , 20dkg cukru, 3 vanil.cukry, 1 vanil.puding.
Postup přípravy
Očištěné ovoce povařit ve vodě,rozmixovat,přidat cukry a van.puding,ještě 2 min.povařit. Dát do lahviček a sterilujeme 80 st.C-20min.
Vařená švestková povidla bez míchání
Potřebné ingredience
2,5 kg švestek, 0,5 kg cukru, 1 dcl octa
Postup přípravy
Vypeckované švestky v hrnci zasypeme cukrem, a octem a necháme 24 hod odležet (lépe pouští šťávu).
Vaříme BEZ MÍCHÁNÍ !!!!!!!!!!!!!!! ( mícháním se způsobuje stříkání a…
ÚŽASNÁ zelenina na zimu-místo Podravky a bujonu
Potřebné ingredience
1.2 kg petržele 1 kg mrkve 0.4 kg celeru 0.2 kg česneku 0.4 kg cibule 0.25 kg nati petržele 0.25 kg nati celeru 0.5 kg soli 0.25 kg másla
Postup přípravy
Vše se pomele nebo postrouhá a dusí 1/2 hod. na másle. Přidá se sůl a dáme do skleniček.Můžeme rozmixovat-např.do omáček. Mám ale raději když zůstanou kousíčky zeleniny. Přidávám…
*** FAZOLOVÁ SMĚS *** jakoby Uncle Bens na špagety, k…
Potřebné ingredience
1kg fazolí * 1kg rajčat * 1kg papriky * 1kg cibule * 1/4l octa * 1/4 l oleje * 25dkg cukru
Postup přípravy
Zpěníme cibuli, do ní přidáme nakrájenou papriku (může být víc barev, ať je směs pestřejší), oloupaná rajčata a uvařené fazole (ne rozvařené!). Povaříme a sterilujeme při teplotě…
MLETÁ ZELENINA- JAKO VEGETA
Potřebné ingredience
90dkg celeru, 90dkg mrkve, 60dkg petržele, 20dkg pórku, 6dkg česneku, 40dkg petrželové natě, 20dkg celerové natě, 40dkg cibule
Postup přípravy
Vše pomlet( já nemám mlýnek na maso tak jsem strouhala a sekala), cibuli nakrájet na jemno, přidat 1kg soli, rozpuštěné 1 máslo a 1/4 kg sádla. Promíchat a dát do skleniček. Na…
* RYBÍZOVOJAHODOVOOSTRUŽINOVÁ šťáva z předloni…
Potřebné ingredience
Přemýšlela jsem co s předloňským rybízem v mrazáku, když letos jsou keříky zase obsypané, tak jsem udělala sirup :)))))))))) mišung ovoce - 2 a 1/2 kg červeného rybízu - u mě převažoval + jahody + ostružiny 1 a půl litru vody 50g kyseliny citronové 2 a 1/4 kg cukru
Postup přípravy
Ovoce necháme rozmrazit v hrnci, vymraženou šťávu nesléváme, naopak ještě 1 a půl litru vody přidáme, přisypeme kyselinu citronovou, promícháme a necháme asi 20-24 hodin stát.
Tatarka z cukety
Potřebné ingredience
Hlavně cuketa
Postup přípravy
Tak vám posílám recept na " TATARKU Z CUKETY".
2 kg cukety, 2 cibule, 3 červené papriky, 1 hlavičku česneku,1-2 feferonky nebo křen.
Vše pokrájet na malé kousky,…
Jablkovo-dýňový džem se skořicí
Potřebné ingredience
Využívám nejen jako džem na pečivo, s bílým jogurtem, jako nastavení do náplně štrúdlu s jablky, ale i jako náplň do kynutých knedlíků, koláčů a buchet. Skořice tomu dodá šmrnc a džem chutná prostě něco jako náplň do štrúdlu. V zimě, když není čerstvé ovoce, jako když najdete.
Postup přípravy
2 kg dýně – čistá dužina, nahrubo nastrouhaná
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku…
Rajčatová marmeláda- je opravdu super!!!
Potřebné ingredience
1 kg zralých rajčat, 70 dkg cukru, želírovací přípravek, 2 van. cukry a půl dcl rumu
Postup přípravy
Rajčata zbavíme jadřinců, pokrájíme a povaříme do měkka. Rozmixujeme, propasírujeme (to je trošku práce), přidáme cukry a želírovací přípravek a 20 minut vaříme, dochutíme rumem a…