Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Zavařeniny

Přidat recept
ZAVAŘENINY
ZAVAŘENÉ OVOCE

ZAVAŘENÉ OVOCE

Potřebné ingredience

ovoce, cukr, voda

Postup přípravy

Ovoce pořádně omejeme a naplníme do vypařených sklenic, do každé 0,7l sklenice přidám 2 lžíce cukru, např. broskve (u kyselejšího ovoce 3 lžíce, např. angrešt), dolejeme…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
ČALAMÁDA

ČALAMÁDA

Potřebné ingredience

1 velká hlávka zelí, 10 mrkví, 5 salátových okurek, 5 cibulí, 5 paprik nejlépe červených kvůli barevnosti, (křen, kukuřice) - nastrouháme vše na robotu, napěchujeme do sklenic (0,7l - klasika na okurky) a do každé sklenice přidáme 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžičku soli, 3 lžíce cukru, velkého panáka octa a 1 lžičku olivového oleje

Postup přípravy

Dolijeme převařenou vodou, zavíčkujeme a protřepeme, aby se nám rozpustil cukr. Zavařuji v myčce na 70 stupňů na celý program.
Do druhé poloviny dávky přidávám křen a kukuřici.…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Kečup

Kečup

Potřebné ingredience

3kg rajčín, 750 g jablk, 500 g cibule, 2 červené papriky kápie, 1 cvikla - červená repa - tá je dôležitá - dá tam dobrú chuť a farbu, 2dcl octu, 1 lyžica ml. červ. papriky, 5 káv. lyž. soli, po 6 guličiek čierneho korenia a nového korenia, 2 klinčeky, 1-2 bobkové listy, 1-2 feferonky, 300 gr. kryšt. cukru.

Postup přípravy

Suroviny uvarím a rozmixujem, potom prepasírujem.
Cukor a ocot pridávam až do prepasírovanej zmesi.
Tento kečup je velmi chutný, lepší než akýkoľvek kupovaný.

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
NEJLEPŠÍ KEČUP

NEJLEPŠÍ KEČUP

Potřebné ingredience

1kg rajčat, 1 střední jablko pro hustotu, 2 cibule, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, 3 stroužky českého česneku (čínský nekupuji, ale byla by ho tam potřeba určitě celá palice:)), 55 g cukru, 2 lžičky soli, 1 panák octa

Postup přípravy

Rajčata omyji, nakrájím s cibulí, jablkem a česnekem na kousky, do čajového sítka dám koření, přidám vše ostatní do hrnce a vařím půl hodiny, poté vyndám sítko s kořením, tyčovým…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Když bylinky škodí.....

Když bylinky škodí.....

Potřebné ingredience

Nevím, zda je toto ta správná rubrika, ale zkusím sem vložit něco málo o opačném efektu bylinek. Hned v úvodu chci napsat, že já sama věřím v zázračnou sílu bylinek, ale podle starého pořekadla: VŠEHO MOC ŠKODÍ", nic se nemá přehánět. Tyto informace jsem našla v jednom časopise a ráda se s nimi podělím i s vámi.

Postup přípravy

Bylinky užíváme v dobré víře, uzdravit se či posílit více své zdraví.
Vždy je ale žádoucí si opatřit kvalitní informace a doporučení, než se do čehokoliv pustíme. Nejde jen o…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
OKURKOVÝ SALÁT ZAVAŘENÝ - na 1 sklenici

OKURKOVÝ SALÁT ZAVAŘENÝ - na 1 sklenici

Potřebné ingredience

okurky salátové či polní, voda, cukr krupice, ocet a sůl

Postup přípravy

Než začnu, převařím si ve varné konvici vodu. Poté okurky nastrouháme na robotu nebo struhadle, naplníme do čistých 0,7l sklenic (klasická velikost na okurky) a přidáme do každé…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Rajský protlak

Rajský protlak

Potřebné ingredience

2kg rajčat, 250g cibule, 2 bobkové listy, 1 malá lžička mleté skořice, 4 roztlučené hřebíčky, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 1 polévková lžíce soli, 300g krystalového cukru, 125 ml octa

Postup přípravy

Rajčata umyjeme, nakrájíme a dáme vařit bez vody. Hned přidáme nakrájené cibule a bobkové listy. Vše vaříme do měkka, až se vydusí voda. Pak rozmixujeme ponorným mixerem a…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
LILEK - pomazánka z lilků

LILEK - pomazánka z lilků

Potřebné ingredience

2 středně velké lilky (baklažány), 2 zralá rajčata, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje a sůl

Postup přípravy

Omyté lilky upečeme za občasného obracení v troubě do měkka. Vychladlé rozkrojíme, vydlabeme dužinu (můžeme odstranit velká semínka), dáme ji do misky a rozmixujeme.
Rajčata…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
+++ČERVENÁ ŘEPA+++

+++ČERVENÁ ŘEPA+++

Potřebné ingredience

+++ČERVENÁ ŘEPA -ČISTÁ VÁHA -5KG +++NÁLEV:1 a1/2 l VODY 1/2 L OCTA 1 BALÍČEK PIKANTA 15 DKG CUKRU SVAŘIT A ZALÍT KRÁJENOU ŘEPU .

Postup přípravy

ČERVENOU ŘEPU OMYJEME KARTÁČKEM , VAŘÍME 1/2-3/4 HOD- ABY SE PĚKNĚ LOUPALA
UVAŘENOU ŘEPU OLOUPEME A NAKRÁJÍME . DÁME DO HRNCE A ZALIJEME NÁLEVEM.
PLNÍME DO SKLENIC A 20 MIN…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Stévia cukrová

Stévia cukrová

Potřebné ingredience

Minulý rok som na návšteve u kamarátky v skleníku natrafila na túto malú rastlinku. Pýtala som sa čo to je. Kúpila ju a pestovala len tak. Občas si odtrhla z jej listov a deti požuli, keď mali chuť na sladké. Suseda si ju k nej chodila zobrať, aby po cigarete si mohla spríjemniť chuť v ústach. \r\nDoniesla som domov pár listov a skúsila som ňou doma osladiť citronádu. A mala som úspech. Pár listov som presušila a v zime sme ich používali rozdrvené na osladenie čaju. \r\nA tento rok už mám doma od skorej jari Stéviu cukrovú, juhoamerickú rastlinku, ktorú som trošku spoznala minulé leto a teraz som sa ju odhodlala pestovať aj doma. Ale to ste sa mohli dočítať už v mojom prvom článku "Objavila som stéviu cukrovú". http://www.dobrenapady.info/objavila-som-steviu-cukrovu-rn239.htm\r\nPokračujem v zaváraní s touto rastlinkou. Teda ja používam rastlinku z môjho balkóna, ale v BIO obchodoch kúpite aj sušenú drvenú - tej potom použite ešte polovičnú dávku ako píšem v receptoch, lebo sušená stévia je ešte sladšia. Ak kúpite v BIO obchode stéviu vo forme práškového cukru, použite miesto polievkovej lyžice len čajovú lyžičku. Ak ju kúpite v tekutej podobe, riaďte sa pokynmi na obale. Tekutú používam len na sladenie kávy, do zavárania sa mi zdá drahá.

Postup přípravy

Černicový lekvár\r\n300 ml prepasírovaných černíc a kopcovitú polievkovú lyžicu natrhaných lístkov a stopky stévie cukrovej dobre rozmixujeme a varíme na strednom plameni vo…

Zobrazit více...

Kategorie