Mrkvová s paradajkou
Potřebné ingredience
1 cibuľa, 3-4 veľké mrkvy, 1 paradajka, zemiaky, zeleninový bujón, smotana na varenie, soľ, korenie, bazalka, citrón (množstvo zeleniny sa ale môže meniť podľa veľkosti hrnca alebo podľa toho ako husté to chcete mať)
Postup přípravy
Očistíme a nakrájame si mrkvu, cibuľu a zemiaky, môže byť aj na väčšie kúsky lebo sa to bude mixovať. Všetky suroviny dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kocku bujónu, osolíme…
cuketová polévka
Potřebné ingredience
1 cuketa, 2 větší mrkve, 4 brambory, 180ml zakysané smetany, 1 kostka bujonu, 1 čajová lžička soli.
Postup přípravy
Cuketu oloupeme, rozřízeneme podélně na 4 části a vyřízeneme prostředek s jadýrky. Poté nakrájíme na kostičky. Mrkev a brambory očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme do hrnce…
Polévka z červené čočky se sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
červená čočka, mrkev - nastrouhaná na hrubo, cibule - na jemno, sušená rajčata - nakrájená na jemno, koření dle chuti - sůl, majoránka, oregano, bazalka apod. slunečnicová semínka
Postup přípravy
Velmi rychlá polévka, za 20 minut můžete podávat!!! Tak trochu zdravá makrobiotika a děti ji milují.
Čočku, mrkev a syrovou cibuli dáme do vroucí, jemně osolené vody.…
Dýňová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
1 dýně Hokkaidó (cca 1,2kg), 750 ml zeleninového vývaru (možno i z kostky), 1 cibule, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru (opatrně zázvor je opravdu silný, stačí kousek), sůl, pepř, olivový olej. Dle chuti zakysanou smetanu nebo jen smetanu.
Postup přípravy
Dýni pořádně omyjeme,neloupeme - tento druh dýně se neloupe, rozkrojíme a zbavíme ji semínek, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji osmahne cibuli, přidáme česnek, zázvor a…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
asi 10 listů kapusty, 2 - 3 brambory, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 3 žampiony, sůl, pepř, 1 - 1,5 l vývaru (nebo voda + zeleninový bio bujón), sušený česnek, petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme kousky brambor a kapusty, osolíme, opepříme, přidáme česnek a necháme vařit asi 30min. Asi v polovině vaření…
Zeleninová polévka - smetanová na kyselo - výýýýborná!…
Potřebné ingredience
Voda, mrkev, cibule, pórek, brambory, fazolové lusky, 1/2 kostky bio hověžího bujónu Alnatura, sůl, smetana ke šlehání 30%, něco na zahuštění, vejce, ocet.
Postup přípravy
Veškerou zeleninu si nakrájím na požadovanou velikost a dám vařit do vody. Zhruba za 10 minut přidám sůl a 1/2 kostky bujónu. Ve chvíli, kdy je zelenina uvařená, zaleju smetanou,…
Polévka z červené čočky a vloček
Potřebné ingredience
červená čočka, vločky, pohanka (nejlépe lámanka), zeleninový bujon natur (nebo nastrouhaná kořenová zelenina), majoránka, olivový olej, sůl, pepř
Postup přípravy
3 velké hrsti červené čočky, 2 hrsti vloček zalijeme vodou, přidáme bujon a vaříme do změknutí (trvá to jen pár minutek), zakápneme olejem a dochutíme majoránkou, solí a pepřem.…
Česnečka II.
Potřebné ingredience
cibule česnek sádlo kmín sůl pepř slanina vajíčko brambory
Postup přípravy
Na sádle orestujeme slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek na plátky, přidáme kmín, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme. Přidáme brambory, sůl, pepř a rozmačkáme hodně…
Kapustová s bramborem
Potřebné ingredience
asi 300-400 gr kapusty,2 -3 brambory,1 menšícibule,1 větší str.česneku,vývar/voda,máslo,hl.mouka,petržel,libeček,sůl,kmín
Postup přípravy
Na másle osmahneme najemno nasekanou cibulku,zaprášíme moukou,pro barvu můžeme přidat špetku sladké papriky nebo kari,uděláme jíšku a zalijeme studným vývarem/vodou.Vsypeme…
Vánoční hrášková polévka
Potřebné ingredience
400g mraženého hrášku,1 cibule,máslo,3/4 l kuřecího vývaru,1 smetana na vaření,1 kostičku taveného sýra, sůl, bílý pepř,petrželka,4 plátky toastového chleba
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět, přisypeme propláchnutý hrášek , přilijeme vývar a vaříme asi 15 minut . Pak polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu a tavený…