Pórková polévka
Potřebné ingredience
300 g pórku, 3 lžíce másla, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, 2 rovné lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 2 dl smetany, žloutek, sůl
Postup přípravy
Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou…
Desetiminutová polévka
Potřebné ingredience
60 g anglické slaniny, 100 g mrkve a celeru, kousek cibule, lžíce hrubé mouky, 2 vejce, sůl, pepř, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, petrželka
Postup přípravy
Do hrnce vložíme nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a na křenovém struhadle nastrouhanou zeleninu. Krátce ji osmažíme, přidáme hrubou…
Falešné nudle do polévky z brambor - jednoduchá…
Potřebné ingredience
Potřebujeme 1 větší bramboru, 1 vejce a sůl nebo dochuc. směs (Podravka apod.)
Postup přípravy
Brambor oloupeme, nastrouháme na jemné nudličky (na klasickém struhadle je to na tom úzkém boku, třeba jako na mrkvový salát) ... zkrátka ne ty hrubší nudličky, ale ty jemnější...…
Cibulačka se sýrem a kapáním
Potřebné ingredience
4 větší cibule - pro barvičku jsem přidala i lahůdkovou cibulku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru (můžeme místo toho i kostku masoxu), 2ks trojúhelníkového sýra, vejce a krupice na kapání, sůl a pepř.
Postup přípravy
Je to vlastně obyč. cibulačka s přidaným sýrem a zahuštěná kapáním.
Na másle si osmahneme pokrájenou cibulku na proužky, zasypeme moukou a zapražíme. Poté zalijeme vývarem a…
Jemná pórková polévka
Potřebné ingredience
3+1 lžíce másla, 3 pórky, 2-3 oloupané a nakrájené na kostičky brambory, 1,5l vody, 200ml smetany ke šlehání, sůl, 1 - 1,5 masoxu nebo zeleninový vývar
Postup přípravy
Omyté a osušené pórky nakrájíme. Tři lžíce másla rozehřejeme v hrnci a na nich pak mírně osmahneme pórek. Přidáme brambory a opět chvíli osmahneme. Zalijeme vodou, tak 1,5l…
kuřecí kaldoun skoro jako od babičky
Potřebné ingredience
kuřecí křídla,trochu kuřecích jater,mrkev,celer,petržel,cibuli,česnek,nové koření,pepř celý,bob.list,máslo,hladkou mouku,nudle do polévky(ne vlasové)sůl,2kostky masoxu.
Postup přípravy
maso,zeleninu,koření,vaříme v osolené vodě,během vaření sbíráme pěnu,když je maso i zelenina měkké,slijeme to přez cedník do jiného hrnce a maso obereme,zeleninu nakrájíme,jatýrka…
turecka polevka s knedlicky z mleteho masa
Potřebné ingredience
tak 200-250g mleteho masa (pouze hovezi,za zadnou cenu nesmi byt veprove,jinak bude polevka strasne mastna a nechutna.)z veproveho jsem zkousela,a bylo mi spatne.brambory,sul pepr,cervena paprika,citron.suseny pfefrmint,salca (paprikovy protlak),ryze.mrazena nebo cerstva petrzelka.
Postup přípravy
na mirnem ohni rozpalime olej,pul lzice papriky a pul lzice salci (paprikovy protlak) pridame a osmahneme tak minutku.pridame vodu,zakapeme citronem a pridame lzici suseneho…
čočková polévka se zelím
Potřebné ingredience
Nabízím recept trošku netradiční ale o to chutněší čočkové polévky. My máme rádi hustší tak proto uvádím více čočky i zelí, ale jinak si můžete těchto ingrediencí dát podle chuťi. 250g čočky předem přes noc namočené, 250g kysaného neoplachovaného zelí, 1 masox, 1 kysaná smetana, česnek utřený s troškou soli, drcený kmín, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, majoránka, sůl a pepř dle chuti.
Postup přípravy
Namočenou čočku neslejváme ale vaříme do poloměkka (vody přidáme tak 1 litr podle oka kolik chceme mít polévky), pak přidáme kysané neoplachované zelí, můžeme trošku překrájet,…
NOVOROČNÍ ČOČKOVKA z vepřového vývaru
Potřebné ingredience
vývar z vepřového kolena,namočená čočka,mrkev,rajčata-cherry,cibule,porek,česnek,petrželka-kudrnka,hl.mouka,lžíce octa,olej,uzenina.
Postup přípravy
čočku uvaříme v osolené vodě doměkka.
koleno ovaříme-asi půl hodinky v papiňáku s cibulí,česnekem,mrkví,rajčátky,porkem.dáme dopéct do trouby a vývar scedíme.
na oleji…
Králičí předek na kyselo (jednoduché)
Potřebné ingredience
Ingredience: 1 králičí předek pokud máme srdíčko a játra, můžeme přidat malá cibule 5 kuliček pepře 5 kuliček nového koření 2 hřebíčky 2 bobkové listy sůl hladká mouka máslo nebo kyselá smetana ocet
Postup přípravy
Příprava:
Předek (případně vnitřnosti) s kořením, cibulí vcelku a solí dáme uvařit doměkka, nejlépe v papiňáku. Vyjmeme, po vychladnutí maso obereme a nakrájíme nadrobno.…